Help… te lang neusspray gebruikt!

  • #1

    Hallo allemaal,

    Ik heb gezien dat er al eens een bericht over is geschreven, maar die dateerd van ruim 4 jaar geleden... Vandaar dat ik een nieuw bericht open.

    Ik gebruik al enige jaren met grote regelmaat neusspray met de werkzame stof Xylometalozine Hydrochloride. Eerst alleen rond de hooikoorts periode of bij verkoudheden, daarna elke avond... en nu merk ik dat ik het dagelijks nodig heb. Ik heb standaard een flesje in mijn kast staan, want ik kan zonder niet meer slapen. En de dag doorkomen zonder is ook erg benauwd.

    Ik vraag me nu af of er ook mensen zijn op het forum die hetzelfde hebben of hebben gehad. Ik wil er graag vanaf komen, want goed kan het nooit zijn...

    Heeft er iemand tips over hoe ik er vanaf kan komen? Is er iemand die zijn of haar ervaringen met me wil delen?

    Alvast bedankt!
    Groeten,
    Zonnetje

    Reageer
    #2

    ja, Zonnetje, dat is inderdaad heel slecht!
    Die druppels helpen dan niet meer en maken eigenlijk het probleem alleen maar erger!
    Gooi dat flesje maar weg en probeer op een andere manier beter te worden.
    Er zijn ook homeophatische neusdruppels, maar misschien zou je ook een afspraak kunnen maken met een Klassiek homeophaat.

    groetjes, Brenda

    Reageer
    #3

    Hey,

    Ook ik ben een keer verslaafd geweest aan neusspray. Gelukkig was ik er nog redelijk snel bij en heb ik - met enige moeite - ervoor kunnen zorgen dat ik er weer vanaf ben gekomen. Ook jou moet dat lukken!

    Allereerst: gebruik je de neusspray voor volwassenen of kinderen?! Als je die voor volwassenen gebruikt zou je die (evt. gegradeerd)kunnen vervangen voor de kinderversie. Daar zit minder van de werkzame stof in en zo bouw je dus geleidelijk af.

    Ook kan je kiezen om, bijvoorbeeld eerst overdag, de Cinuforce mentholspray van A. Vogel te gebruiken. Dit is een 100% natuurlijke spray, maar helpt je toch om je neus vrij te houden zonder dat het je neusslijmvliezen aantast.

    Probeer overdag zo min mogelijk neusspray te gebruiken. Stomen kan helpen om je wat vrijer te laten ademen.

    Hoewel je je op bepaalde momenten zeker benauwd zal gaan voelen, moet je op een gegeven moment proberen hierdoor heen te komen zonder naar neussprays te grijpen!!

    Belangrijk: stop uiteraard niet ineens van de een op andere dag (dat houd je toch niet vol!), maar bouw het langzaam af!

    Succes!

    Mies

    Reageer
    #4
    Reageer
    #5

    Hallo,

    @ Brenda.... ik weet dat het heel slecht is, alleen heb ik me dat -helaas- te laat gerealiseerd. Toen ik ineens bijna om de week een nieuwe neusspray ging halen.... schrok ik van mezelf.

    @ Mies.... dank je wel voor je advies. Ik heb nu inderdaad neusspray voor kinderen aangeschaft en probeer het op die manier af te bouwen. En ik stel mezelf soort doelen door bijvoorbeeld tot een bepaald tijdstip het maar 'uit te zitten'. Het is pas dag 2, maar ik heb wel het idee dat het werkt. Heb wel een volle neus of benauwd gevoel, maar dat moet dan maar even... hoop dat het binnen korte termijn is opgelost...

    Hoe lang duurde het bij jou voordat je er helemaal vanaf was?

    @ Anoniem... bedankt voor de verwijzing naar het bericht van ruim 4 jaar geleden... :-S

    Zijn er nog meer mensen die het herkennen en advies hebben? Alvast bedankt!

    Reageer
    #6

    Ik doe de hele week al met kinderneusspray en dat gaat me eigenlijk prima af, ondanks dat ik echt verkouden ben. Hoera! Volgende week proberen om overdag maximaal 1x te sprayen en voor het slapen gaan... ben benieuwd! Heb wel een paar benauwde momenten gehad, maar goed... eigen schuld he.

    Reageer
    #7
    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    •Als er vaak te veel xylometazoline in het lichaam terechtkomt, kunnen soms hartkloppingen ontstaan. Gebruik dit medicijn daarom niet langer dan zeven dagen achter elkaar. Stop met het gebruik als u last krijgt van hartkloppingen.

    Reageer
    #10

    Klopt helemaal van die hartkloppingen!!

    Ik ben 38 jaar en gebruik al 20 jaar Otrivin, omdat ik anders 's nachts niet kan slapen. Altijd bijholteontstekingen en chronisch verkouden.

    De KNO artsen kunnen tot op heden niet echt iets voor me doen 🙁

    Tot ik 4 maanden geleden door werd verwezen naar de cardioloog. Ernstige hartkloppingen en onregelmatig hartslag. Na allerlei onderzoeken te hebben ondergaan, kwamen we tot de conclusie dat het wel eens aan de Otrivin zou kunnen liggen. Ik moest per direct stoppen, cold turkey dus. Dat was een week moeilijk, maar ik kon daarna al beter ademhalen. Na 3 weken kon ik 's nachts slapen zonder verstopte neus, hoera!! En mijn hartskloppingen zijn al sneeuw voor de zon verdwenen.

    Dus mensen: Otrivin kan wel degelijk schade aanrichten.

    Reageer
    #11

    ja ik heb het ook ik begon met snurken voor mijn man heel vervelend.
    ben naar het ziekenhuis geweest maar het was zo weinig dat ze er niks aan kunnen doen en ben vlak daarna heel benauwd door mijn neur het ene momend gaat het goed en het andere momend is het vermoeiend.
    ik gebruik nu zeker driekward jaar neusspray voor de nacht anders kan ik niet slapen.
    heb wel een afspraak gemaakt bij de huisarts a.s. vrijdag en ben benieuwd wat hij er voor heeft.

    Reageer
    #12

    Hoi Jose, ik ben heel benieuwd wat je dokter heeft gezegd?! Ik wil namelijk graag stoppen met de neusspray, maar als ik dit een poosje probeer, krijg ik vreselijke hoofdpijn door de druk in mijn neusholtes... Ik weet dat het slecht is, maar ik krijg het zo benauwd... En ik snurk ook 😉

    Reageer
    #13

    Een verkoudheid is niet hetzelfde als een allergie en vraagt dus om een andere behandeling. als de spray gebruikt w voor allergie is afwisselen met antihistaminica tabletten denk ik toch beter. Mij is altijd verteld de raad op de bijsluiter goed te lezen.

    Reageer
    #14

    Wat zijn chronische neusklachten?

    Iedereen heeft wel eens een loopneus. Ook af en toe niezen is normaal. Maar als u langdurig of vaak last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat chronische neusklachten. De klachten zijn lastig maar kunnen geen kwaad.
    Hoe ontstaan de klachten?

    Chronische neusklachten worden meestal veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Het neusslijmvlies reageert op de prikkel door op te zwellen en meer slijm te vormen. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkeling moet u niezen.

    Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels, -stiften of -sprays met xylometazoline. Xylometazoline gaat zwelling van het neusslijmvlies tegen. Maar als u het te veel dagen achter elkaar gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigen of kan uw neus juist extra dicht gaan zitten.

    Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen (sommige pijnstillers, cholesterolverlagers, en druppels tegen een verhoogde oogdruk) en door gebruik van cocaïne. Bij zwangere vrouwen komt het vaker voor dat de neus lang dichtzit, waarschijnlijk door de hormonale veranderingen. Uw neus kan ook dichtzitten door afwijkingen van het slijmvlies of scheefstand van het neustussenschot. Soms blijft de oorzaak van de klachten onbekend.

    Lees verder/Bron:
    http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR5a.htm

    Reageer
    #15

    Wat is allergie?

    Allergie wil zeggen dat u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen in uw omgeving. Wanneer u met deze stoffen in aanraking komt, ontstaat er een afweerreactie van uw lichaam. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: bijvoorbeeld als jeuk of vlekjes op de huid, in hooikoortsklachten zoals gezwollen oogleden, tranende ogen, een loopneus, kriebel in de neus en niezen; en in astmatische klachten zoals hoesten of benauwdheid.
    Chronische neusklachten en allergie

    Bij veel mensen met chronische neusklachten speelt allergie een belangrijke rol. Het neusslijmvlies reageert op contact met een bepaalde stof. Het zwelt op en vormt meer slijm. Uw neus gaat dichtzitten of begint te lopen. Vaak moet u ook niezen.

    Lees verder/Bron:
    http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR5b.htm

    Reageer
Reageer op: Help… te lang neusspray gebruikt!


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief