Teelbalkanker?

  • #1

    Beste mensen,

    Ik ben frank en ben 30 jaar.

    Ik heb begrepen dat de ene teelbal groter of kleiner kan zijn dan de ander. In mijn geval is de linker teelbal een stuk kleiner dan de rechter. Ik loop hier al een lange tijd mee rond. Vorige week toch maar een afspraak gemaakt met de huisarts. Ik vond dat mijn grote teelbal te groot zou zijn in verhouding. De huisarts vertelde me juist dat de rechter de juiste formaat had en de linker een te kleine. Huisarts heeft met zijn handen onderzoek verricht op knobbeltjes etc. Ik heb hem verteld dat ik vroeger ergens tussen de 8 en 11 jaar enorm last had van 1 opgeblazen teelbal. Ik kan me niet herinneren of dat de linker of de rechter was en heb daar als ik me niet vergis 2 keer last van gehad. Ouders hebben mij destijds naar de ziekenhuis genomen maar kunnen zich niet herinneren van een operatie (Teelbal torsie).

    Huisarts vertelde me dat de teelbal waarschijnlijk zo klein was door de klachten van toen waardoor die is gestopt met verder ontwikkeling. Toch heeft hij me doorverwezen voor een Echo. Met het maken van de Echo heeft de dokter geen afwijking gezien in de grote teelbal. Wel in de linker die dus klein is. Hij kon niet zien en vertellen wat het nou precies voor afwijking zou zijn. Hij vertelde me dat het ook eventueel litteken weefsel kon zijn van de operatie/klacht van toen. Ik vroeg hem of hij me kon vertellen of het teelbalkanker kon zijn. Hij vertelde me dat het niet waarschijnlijk was maar me toch wilde doorsturen naar de uroloog. En als het nodig is om eventueel een MRI scan toe te passen.

    Ik heb morgen de afspraak bij de urololoog. Ik ben benieuwd wat hij/zij anders gaat doen dan de dokter met de Echo. Zal het zo zijn dat de dokter van de echo mij gerust heeft proberen te stellen voor de tussen tijd? Klopt het dat ze bij de Echo vaak teelbalkanker al vast kunnen stellen? Huisarts voelde geen knobbel of iets dergelijks op de linker kleine teelbal. Heb me suf gevoeld maar heb ook niet iets van een duidende knobbel kunnen vinden. Ik heb heel de week nagedacht welke teelbal de klacht of operatie heeft ondergaan maar kan het maar niet herinneren. Mijn ouders ook niet. Ziekenhuis gebeld en kunnen maar tot 2003 terug in dossier.

    Moet zeggen dat ik soms rugpijn heb in mijn onderrug. Libido is ook niet bepaald hoog.

    Ik voel me echt klote..

    Reageer
    #2

    Met een echo is dat niet altijd vast te stellen. Daarom wordt er dan doorgaans een scan gemaakt. De uroloog zal je nogmaals onderzoeken en de echo bekijken en je waarschijnlijk doorsturen voor een MRI.
    Probeer je niet al te druk te maken. Wellicht is de voorgeschiedenis een logische verklaring.

    Reageer
    #3

    Thanks voor je reactie!

    Weet u ook hoelang het duurt voordat je een uitslag krijgt van een echo/mri (vanuit een uroloog)?

    Hoop dat ze me direct kunnen vertellen wat er aan de hand is..

    Reageer
    #4

    Ik vrees dat dat er helaas niet inzit. In de regel hebben ze toch enkele dagen nodig

    Reageer
    #5

    Eergisteren weer een Echo gehad. Uit de Echo is naar voren gekomen dat er adertjes naar de weefsel/knobeltje liep wat volgens de uroloog op iets kwaadaardig leek. Weefsel was 12 mm groot (niet groot volgens de uroloog). Een MRI scan zou niet de zekerheid geven of dit daadwerkelijk kwaadaardig zou zijn of niet, puur omdat het vrij klein is qua formaat.

    Optie 2 was dus om mijn gehele teelbal te verwijderen. Dit zou door hem zelf gedaan worden. Ik heb gekozen om mijn teelbal te laten verwijderen. Het zekere voor het onzekere. Dezelfde avond heb ik mijn teelbal laten verwijderen. Heb erg veel pijn met pijnstillers..

    Teelbal ligt in een laboratorium voor onderzoek naar de knobbeltje van 12mm. Daar gaat blijken of het goed of kwaadaardig gaat zijn.

    Gisteren heb ik een CT scan gehad. Vooraf veel contrast middel gedronken om eventuele uitzaaiing op kaart te krijgen. Ze hebben mijn middel, maag en long streken gescanned. Na lang wachten heb ik te horen gekregen dat er geen zekere uitzaaiing is vastgesteld. Hier ben ik dus blij om.

    Wat me wel bang heeft gemaakt is dat ze me vertelde dat ze 2 vlekjes hebben gezien. 1 van 4mm groot op mijn rechter longvlies en 1 van 5mm groot op mijn rechter lymfeklier bij mijn bovenbeen.. Dit is ook iets waar ik me echt druk om maak omdat ik meteen uitga van een vorm van kanker. De dokteren hebben mij verteld om mij niet druk te maken omdat het waarschijnlijk niets is.

    Ten 1e omdat het qua formaat (4 en 5mm) niet door de CT vast te stellen is wat het kan zijn. Kan iets van een ontsteking zijn geweest of weefsel zegt men.

    En omdat er nog geen uitslag bekend is van de teelbal onderzoek. Volgens de dokter zijn gemiddelde teelbal tumoren 4 tot 6 cm groot. Mijne waar nog niet zeker van is dat het goed of kwaadaardig zou zijn is 1,2 cm groot waardoor de kans op kanker klein is. Ongeacht ze me vertellen dat ik me helemaal niet druk hoef te maken om die 2 vlekken op de CT scan zit ik hem toch behoorlijk te knijpen.

    Hoe groot is de kans dat in mijn situatie dat het daadwerkelijk kanker is op die 2 plekken? 4 en 5mm is niet erg groot en dus ook niet te zien via de CT scan.

    Graag kunnen jullie me iets meer info kwijt

    Reageer
    #6

    Ik denk dat die kans heel erg klein is gezien de grote van weefsel dat op de teelbal zat. Ik zou me daar inderdaad niet zo druk over maken. Kleine vlekjes zijn wel vaker op ct's te zien en in de regel onschuldig
    Wacht eerst even de uitslag van het onderzoek af.

    Reageer
    #7

    Thx Tandor! Ik hou jullie op de hoogte

    Reageer
    #8

    Beste Tandor,

    Tussentijdse update vanuit de Uroloog : Resultaten van het bloedprikken zijn binnen. De prik die voor de operatie is gedaan had normale waarde (tumor markers of zoiets) Dus geen verhoogde waardes van bepaalde stoffen wat duidt op tumor. Klinkt tot nu toe wel positief. Ze vertelde me wel even af te wachten op de resultaat van de teelbal onderzoek (12mm knobbeltje op de linker teelbal die verwijdert is). A.s woensdag krijg ik dit te horen.

    1: Is de kans kleiner dat het iets kwaadaardigs is in de verwijderde teelbal omdat de bloedwaardes normaal zijn en geen verhoogde markers heeft?

    2 : De 2 vlekjes (rechter longvlies 4mm + lymfklier rechter lies 5mm) zijn in verhouding niet groot. Hoe groot is de kans dat dit een uitzaaiing kan zijn na de huidige omstandigheden gekeken? Kan het een ontsteking zijn? ik ben namelijk aan de linker zijde geopereerd.

    3 : Blijft een ontsteking/vlekje op een CT scan altijd zichtbaar of verdwijnt dat na een tijdje op een scan?

    4 : Mochten deze 2 vlekjes wel iets kwaadaardigs zijn, ben ik dan nog op tijd om genezen te worden en heb ik dan nog kans om te overleven?

    Ik hoop dat je mijn vragen wilt/kan beantwoorden.

    Enorm bedankt!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    [quote]1: Is de kans kleiner dat het iets kwaadaardigs is in de verwijderde teelbal omdat de bloedwaardes normaal zijn en geen verhoogde markers heeft?[/quote] ja in principe wel.

    [quote]2 : De 2 vlekjes (rechter longvlies 4mm + lymfklier rechter lies 5mm) zijn in verhouding niet groot. Hoe groot is de kans dat dit een uitzaaiing kan zijn na de huidige omstandigheden gekeken? Kan het een ontsteking zijn? ik ben namelijk aan de linker zijde geopereerd.[/quote]ik acht een uitzaaiing niet erg waarschijnlijk en niet voor de hand liggend. Daarnaast zou je verhoogde markers verwachten

    [quote]3 : Blijft een ontsteking/vlekje op een CT scan altijd zichtbaar of verdwijnt dat na een tijdje op een scan?[/quote] wat bedoel je hier precies mee?

    [quote]4 : Mochten deze 2 vlekjes wel iets kwaadaardigs zijn, ben ik dan nog op tijd om genezen te worden en heb ik dan nog kans om te overleven?[/quote] die vraag kan ik natuurlijk niet beantwoorden. Maar voordat je nu gaat doemdenken, zou ik eerst maar eens even de uitslagen afwachten. Maar ook in dat geval zou je eigenlijk een verhoging van de markers verwachten

    Reageer
    #10

    Thx voor het antwoorden Tandor.

    Dat de markers normale waarden hebben is enigszins wel iets positief toch??

    Wat ik met vraag 4 bedoel is : Stel dat de 2 vlekjes die op de CT scan zichtbaar waren uiteindelijk ontstekingen/litteken weefsels blijken te zijn. Verdwijnen die dan ook na een lange tijd uit mijn lichaam? Dus als ze over een jaar een nieuwe scan zouden maken, zouden deze dan nog zichtbaar moeten zijn of?

    Nogmaals thx voor je tijd Tandor

    Reageer
    #11

    Het is zeker goed dat er geen markers zijn. Maar de eerlijkheid gebied me te zeggen dat het geen 100% garantie is.

    Als de vlekjes infecties zijn, kunnen ze verdwijnen als de infectie weg is.
    Littekens verdwijnen niet zomaar.

    Reageer
    #12

    Beste Tandor nogmaals dank voor uw reactie.

    Dat het geen 100% garantie heeft, komt dat omdat er tumoren zijn die onder de "radar" te werk gaan? Hoe groot is de kans dat dit niet de garantie geeft of hoe vaak komt het voor dat er toch tumor/uitzaaiing is terwijl de waarden aangeven dat er niets is?

    Dank Tandor!

    Reageer
    #13

    Het hangt van de aard van de tumor af en de activiteit. Dat is moeilijk te zeggen. maar het komt in ieder geval niet vaak voor. Voor uitzaaiingen is dat niet aan de orde. Als er uitzaaiingen zijn door een tumor elders, zijn er ook markers aanwezig.

    Reageer
    #14

    Nogmaals bedankt beste Tandor.

    Ik ben blij met helden als u die hier zich inzetten op vragen van patiënten. Ik ga u ook zeker op de hoogte houden. Woensdag heb ik de uitslag van de teelbal. Ik zal u dan wat laten weten.

    Alvast een fijn weekend Tandor!

    Reageer
    #15

    Geen dank. Daar is het forum/deze website voor bedoeld. Laat het zeker even weten....
    Ook voor jou een fijn weekend!

    Reageer
Reageer op: Teelbalkanker?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief