Plekjes op gezicht die verspreiden (vetbultjes,pigmentatie,infec?)

  • #1

    Hallo,

    ik ben een vrouw van 28 jaar. Ik heb een vraag over wat rare plekjes op mijn gezicht die in de laatste maanden erger/meer lijken te worden.

    Een jaar geleden tijdens mijn verblijf in India (januari 2015, ontstond er in mijn recht mond hoek een geirriteerd/rood-gekleurd gebied. Het deed geen pijn en jeukte niet. Het waren ongeveer 4 a 5 individuele kleine plekjes vlak bij elkaar. April 2015 waren de plekjes ietsjes minder rood maar nog steeds een licht bobbelig gebied. Ik ben toen naar een dermatoloog in gegaan, en die dacht dat het een schimmel infectie was en gaf me hiervoor een creme die ik 2 of 3 weken (exacte periode weet ik niet meer) moest smeren. De plekjes werden hierdoor minder zichtbaar (minder rood), maar ze gingen niet weg (waren nog steeds bobbeltjes). Ik dacht; ik geef het wat tijd, misschien gaat het vanzelf weg.

    In de zomer (juni/juli/aug) waren ze nog steed niet weg en ben toen naar 2 dermatologen geweest. Eentje zei dat het post-inflammatoire hyperpygmentatie was en dat er verder niks aan de hand was. En de ander dacht dat het een bacteriele infectie was en gaf me hiervoor een zalfje wat niet echt een effect had.

    Een apotheker dacht dat het vetbultjes waren.

    De afgelopen maanden merkte ik dat de plekjes ook op andere delen van mijn gezicht zitten (kaak lijn, linker wang/junkbeen, linker kin). Het zijn een soort ophoginkjes (plateaus), rond, het lijkt er op dat ze donkerder worden in de zon.

    Ik heb een paar foto´s toegevoegd. De plekjes in de rechter mond hoek zijn het beste zichtbaar op de foto.

    Hopelijk heeft iemand hier kennis over!

    Groeten,
    Floor

    PS: Ik eet en leef gezond, ben hoofdzakelijk vegetarisch, zon niet heel veel, gebruik nauwelijks make up (hooguit 1x per maand wat poeder), wel soms gezichtcremes (biologisch/natuurlijk).
    [attachment=3772]rechterkin.JPG[/attachment]

    [attachment=3773]linkerwang.JPG[/attachment]

    [attachment=3774]linkerwang3.JPG[/attachment]

    Reageer
    #2

    Ze lijken het meest op hyperpygmentatie. Dat kan dus door de zon zijn ontstaan. Een andere optie zou een slecht werkend bijnierschors kunnen zijn. Misschien goed om dat toch eens te laten onderzoeken d.m.v. bloedonderzoek. p.s. Vegetarisch is niet per definitie gezond. Dat hangt er vanaf hoe de voeding is samengesteld. Er komen bij vegetariërs regelmatig tekorten voor van bepaalde voedingsstoffen…..Ook dat zou eventueel een rol kunnen spelen

    Reageer
    #3

    Dank voor je antwoord.

    Ik ben van mening dat de plekjes door de zon sneller verkleuren dan de normale huid. Maar ik heb niet het gevoel dat het enkel hyperpigmentatie is. Omdat:
    1) Ik heb een hyperpigmentatie plekje in mijn slaap, en dan is gewoon platte normale huid, maar dan bruin.
    2) Deze plekken starten niet bruin. Ze beginnen als een bobbeltje. En pas in de zon/zomer worden ze bruiner.

    Heb je een idee wat voor een plekjes het anders zouden kunnen zijn? Ik heb het idee dat ik teveel androgenen heb (zoals ook mijn moeder en zus, heb ik snor en baard haartjes), wellicht hangt dat samen met bijnierschors ....

    Als ik een bloedonderzoek zou doen, voor welke waarden moet ik worden getest? Ik ben momenteel in Zuid Amerika, dus is belangrijk om duidelijk te kunnen zeggen waar ik op getest wil worden.

    Reageer
    #4

    Het bijnier(schors)hormoon is cortisol en aldosteron en gelachtshormonen. Daarnaast produceert het bijniermerg nog adrenaline en noradrenaline
    Voor cortisol is de meting optimaal vroeg in de ochtend, (uiterlijk om 9.00 uur). De aanmaak van cortisol heeft een dagnachtritme. ’s Ochtends zit er het meeste corstisol in het bloed.
    Om een volledige controle te doen van de bijnier zijn dat de hormonen die gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast dan de androgene hormonen testosteron en androsteron.
    De androge hormonen zijn bij de vrouw belangrijk voor de vorming de vrouwelijke geslachtshormonen.

    Moeilijk te zeggen wat andere oorzaken zouden kunnen zijn.
    Lentigo misschien..

    Reageer
    #5

    Dank je wel voor de informatie.

    Reageer
    #6

    Het blijken wratjes te zijn (flat wards).

    Reageer
Reageer op: Plekjes op gezicht die verspreiden (vetbultjes,pigmentatie,infec?)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief