Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Bruiner worden - Graag tips

  Bruiner worden - Graag tips

Jaap.M #1 22 mei 2011 13:51


  • Afwezig
Hallo,

Ik ben een man van 23 jaar, met weinig verstand van bruin worden 'schaam'. Ik heb nu best een witte huid, volgens de huidtype tests op internet schijn ik huidtype 2 te hebben. Heb bruin haar, grijze ogen en geen sproeten. Maar toch is mijn huid nog heel wit omdat ik de afgelopen jaren niet zoveel in de zon ben geweest. Ik bruin gewoon niet zo snel. Vorig jaar op een warme dag heb ik ong. 20 minuutjes in de zon gezeten zonder bescherming, niet echt slim achteraf want een paar uur later werd mijn huid lichtrood en kreeg ik jeuk door zonneallergie bultjes.

Superbruin hoef ik echt niet te worden, maar een iets bruiner kleurtje zou leuk zijn. Gistermiddag heb ik wat in de tuin gewerkt en s'avonds nog een kwartiertje in de zon gezeten, dit keer zonnebrandcreme gebruikt. Gelukkig bijna geen last gehad van jeuk, helpt zonnebrandcreme tegen zonneallergie?

Lang verhaal, maar heb wat vraagjes:
- Ik gebruik factor 20, heb het er dik opgesmeerd omdat ze dat altijd zeggen, maar hoe komt het dat vlak voor het slapen gaan nog mijn hele lichaam plakte van die creme? Gaan ze ervan uit dat je achteraf een douche neemt ofzo?
- Ik heb snel last van een droge huid, daarom smeer ik om de 2 dagen body lotion op mijn armen en benen, heeft dit effecht op het bruin worden? Want dan vernieuwd je huid toch als het ware?
- Vandaag is het bijv. iets minder warm dan gister, is het verstandig ook vandaag wat zonnebrandcreme op te smeren als ik maar een kwartiertje in de zon wil zitten of is dat niet nodig? Op een warme dag oke, maar als het 17 graden is dan is het toch niet noodzakelijk?

Groeten, Jaap.

Anoniem #2 22 mei 2011 14:09

Je hebt huidtype 2. (Dit is een indicatie. Verbrandingservaring geeft de beste aanwijzing voor het huidtype, bruiningservaring wat minder en uiterlijke kenmerken het minst.)

Dit betekent dat jij je goed moet beschermen in de zon:
1. Laat je huid altijd langzaam wennen aan de zonnestralen.
2. Gebruik in Nederland een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor tussen de 10 en 12. In warmere landen moet je een hogere factor gebruiken.
3. Herhaal het insmeren elke twee uur en na het zwemmen (ook al is de crème waterproof).
4. Zoek op hele zonnige dagen de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur. De zon is dan namelijk het sterkst.
5. Gebruik ook regelmatig beschermende kleding, zoals een t-shirt en een hoed.
6. Luister goed naar je lichaam; prikt je huid, voel je je niet prettig in de zon of heb je het gewoon te warm, zoek dan de schaduw op!

Zontips:
1. Geniet van de zon, maar voorkom te veel blootstelling aan zon en verbranding.
2. Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon.
3. Bescherm uw huid: denk aan beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen.
Smeer onbedekte huid royaal in met een anti-zonnebrand middel met een voor u geschikte beschermingsfactor.
3. Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen.
4. Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 12 en 15 uur; zoek dan liever de schaduw op.Laat zonnebaden en het gebruik van zonneapparatuur over aan mensen vanaf 18 jaar en mensen met huidtype 2, 3 en 4.
5. Vermijd de zon en zeker de zonnebank als de huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts.
6. Vraag advies aan een huidarts.
7. Let op de sterkte van de zon – de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.

Lees ook: repository.kwfkankerbestrijding.nl/Publi...nnen_f06_w0708_2.pdf

Anoniem #3 22 mei 2011 17:57


  • Afwezig
Ik herken jouw probleem. Wat ik de laatste jaren doe is de weken voor ik naar een warm land ga, een aantal keer kort onder de hoogtezon zodat mijn huid al een beetje gewend is, en de eerste dagen in de zon draag ik altijd een dun wit overhemd. Ook waar normaal de sokken zitten zijn lastige plekken.

Anoniem894 #4 31 mei 2011 17:45


  • Afwezig

Sebas91 #5 01 jun 2011 12:01

Wat het bruiningsproces ook kan helpen, is je huid voor het zonnen scrubben. Zo verwijder je dode huidcellen, en kan de zon meteen inwerken op je 'vernieuwde' huid.

Anoniem #6 01 jun 2011 17:39


  • Afwezig
Scrubben kan misschien enige invloed hebben op de reinheid van de huid, maar ga niet scrubben minimaal een week voordat je gaat zonnen. Dat kan de huid juist schaden.

Jaap.M #7 04 jun 2011 00:01


  • Afwezig
Bedankt voor de tips!

Ik heb het zonnen langzaam opgebouwd en zit nu zo'n half uurtje tot drie kwartier per dag in de zon, zeker de laatste tijd met dit mooie weer. Maar ik doe het wel s'morgens of s'avonds en smeer me altijd goed in met zonnebrandcreme. Het bruinen gaat wel langzaam maar liever dit dan verbranden.

Nog iets, zo'n 2 keer per week smeer ik me eigen ook in met bodylotion vanwege een droge huid. Kan het kwaad om bijv. 1 uur nadat ik bodylotion heb aangebracht al zonnebrandcreme te smeren of werkt dit elkaar tegen? Ik heb nogal een gevoelige huid en wil dan ook geen jeuk krijgen ofzo.

Jaap.M #8 15 sep 2011 19:19


  • Afwezig
Ik heb deze zomer wat uurtjes in de zon gezeten als het mooi weer was. Altijd of s'morgens of rond 4 uur s'middags, 1 uurtje per keer meestal. Uiteraard goed ingesmeerd met zonnebrandcreme.

Je hoort tegenwoordig zoveel over huidkanker, en ben een beetje bang geworden ..
Het lijkt net of er wat kleine moedervlekjes zijn bijgekomen op mijn handen aan de bovenkant, ik ontdekte ze een paar weken terug. Ze zijn niet van vorm of kleur veranderd en zijn niet groter geworden. Misschien maak ik me zorgen om niks ..

De allereerste symtonen van huidkanker, wat zijn dat? Het ontstaan van moedervlekjes?

Bruiner worden - Graag tips

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA