Dokter.nl

Bel met medische vragen of voor advies Dokter.nl
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Gele verkleuring huid - overbeharing

  Gele verkleuring huid - overbeharing

maya #1 05 mei 2009 08:54

Ik heb al een aantal maand dat mijn huid, en vooral mijn handen, geel worden, vooral bij de gewrichten. Mijn ogen zijn gewoon wit en mijn nagels hebben een normale kleur. De dokter heeft mijn bilirubine niveau gestest maar dit was normaal. Ook heb ik al jaren overbeharing op buik en borsten en ik ben een vrouw (22jaar). Dit is begonnen op mijn 15-16 jaar. Ook heb ik altijd roos en een droge huid aan mijn gezicht, zodat er soms al fijne lijntjes zijn op mijn voorhoofd. En dit lijkt mij toch wel al vroeg. Ik eet verder heel gezond, veel groenten, een kilo per dag of meer, 5 stukken fruit, linzen, noten, zaden, bonen enz...

Wat ik me afvroeg is, wat ik het best kan laten testen i.v.m. deze symptomen? Kan het hormonaal zijn, of misschien iets met de lever? Dit dacht ik door de gele verkleuring die ik krijg. Maar online las ik dingen over het oogwit dat dan ook geel verkleurt en dat is bij mij niet het geval.
Ik heb elk jaar al een bloedtest laten nemen en daarbij is alles altijd in orde. Dit was nu het resultaat:

red bloodcells: 4.17 ( 4-5.2)
hemoglobine: 12.8 ( 12-16)
hematocrite: 38.2 ( 36-46)
MCV: 92 (80-100)
MCH: 31 ( 27-34)
white bloodcells: 5730 ( 4000-10000)
Neutrofils: 53.5 ( 40-75)
lymfocytes: 34.2 (20-45)
monocytes: 8.9 ( <13)
eosoniofils: 2.4 ( <6)
basofils: 1 (<1) a year before this was 1.2

Iron: 77 (37-145)
Transferrrine: 247 ( 200-360)
ferritine: 31 (13-150)

glucose postprandial: 80 (60-120)
Ureum: 14.9 (<50)
Creatinin: 0.69 (0.40-1.10)
eGFR(MDRD): <90 (<90)
urine acid: 2.4 (2.4-5.7)
Total protein: 7.5 (6.6-8.7)
CRP-hs: <0.04 (<1)
cholesterol: 146 (<190)
HDL cholesterol: 43 <46 so this one is abit low
LDL cholesterol: 89 (<115)
triglycerides: 70 (<150)
bilirubine total: 0.4 (<1.2)
GOT: 22 (<31)

GPT:18 (<31)
Gamma-GT: 16 (<36)
LDH: 325 (<480)
sodium: 141 (136-145)
Potassium: +5.2 (3.5-5.1) this is 0.1 higher :p
chlorides: 105 (98-108)
bicarbonaat: 26 (22-29)
calcium: 8.9 (8.4-10.2)
fosfate: 4.5 (2.7-4.5)
magnesium:2.3 (1.6-2.5)


HORMONES
TSH: 1.6 (0.27-4.2)
Free T4: 12.1 (12-22)

Maya #2 05 mei 2009 08:56

Ohja mijn lengte is 1m76 en gewicht 60kg

dokter Bibber #3 05 mei 2009 14:15

Is er een dokter in de zaal ?!?!
Ene die de uitslag kan begrijpen ?!


Sorry maya, voor m'n flauwe grap. Ik geloof dat er op dit forum voornamelijk geen gestudeerde artsen komen. Maar gewone mensen zoals jij en ik.
Ik neem je serieus hoor.

Maar als ik jou was, zou ik dit eens met de huisarts bespreken. Misschien kan hij je doorsturen als hij dat nodig acht.

Succes !

Maya #4 05 mei 2009 14:49

lol :D

Ja ik begrijp er zelf ook weinig van. Maar mijn dokter lijkt nogal nonchalant. Ik zal wel eens naar een andere gaan.
Die van ons zei: "oh het is waarschijnlijk je bilirubine niveau, dat gebeurt ook met babies"

De test kwam terug, bilirubine en al de rest was ok... hij heeft verder niks gezegt.

Teuntje #5 05 mei 2009 18:14

Ik kan mij voorstellen dat de huisarts zich geen zorgen maakt. De bloedwaarden zijn allen normaal.

De leverwaarden zijn normaal dus lever gerelateerde aandoeningen die vaker voorkomen liggen niet voor de hand. Schildklier is normaal (TSH, T4).

Blijft over onschuldige aandoeningen als carotenemie...

En wat haar op de onderbuik is toch niet zo vreemd? Vind je het sterk afwijkend, en neemt het de laatste tijd zoveel toe?

Maya #6 05 mei 2009 19:10

Het haar is de laatste paar jaar sterk toegenomen, vooral dat rond de tepels is hard en dik, net zoals onder mijn navel.

Anneloes #7 07 mei 2009 01:41

Maya, waarom blijf je verder zoeken terwijl een diagnose gesteld is?

Als je meer wilt weten over een alternatieve diagnose dien je je tot een medisch specialist te wenden. In jouw geval een internist of een dermatoloog.

Ga bij onzekerheid over een ziekte of aandoening altijd naar een arts. het medium internet leent zich goed voor informatie en ondersteuning maar geenzins voor het stellen van een diagnose.

OK? Hoihoi.

Fleur #8 16 jun 2009 07:03

Ik heb dat ook, ik ben 15 jaar en mijn huis is ook geel.
dat was hij eerst niet. ik heb een keer ergens gelezen dat het met je nieren te maken kan hebben.
maar ik heb alleen een gele huis. geen andere dingen.
Ik heb ook geen idee wat ik moet doen.
doei

Jaime #9 16 jun 2009 14:31

Een gele kleur in de huid wordt geelzucht genoemd. Ook het oogwit van je ogen kleurt hierbij geel. De oorzaak is het bilirubine, een bijproduct van oude rode bloedcellen. Wat vind de huisarts van jouw klachten?

Jaime #10 16 jun 2009 14:33

Trouwens, als je deze symptomen hebt, moet je altijd naar de huisarts gaan om te laten uitzoeken wat er aan de hand kan zijn. Er zijn veel verschillende mogelijke oorzaken van geelzucht en sommigen zijn ernstiger dan anderen en behoeven zeker behandeling als het een gevolg is van een ziekte of aandoening. Gaan hoor!

mij #11 02 jun 2013 16:09

ik heb altijd een gelere kleur huid gahad ik ben gewoon gezond ben met zwangerschappen getest. maak je niet altijd te druk als de arts zegt dat het in orde is. zal ik me niet te druk maken

Anoniem #12 08 sep 2014 17:05

maya schreef :
Ik heb al een aantal maand dat mijn huid, en vooral mijn handen, geel worden, vooral bij de gewrichten. Mijn ogen zijn gewoon wit en mijn nagels hebben een normale kleur. De dokter heeft mijn bilirubine niveau gestest maar dit was normaal. Ook heb ik al jaren overbeharing op buik en borsten en ik ben een vrouw (22jaar). Dit is begonnen op mijn 15-16 jaar. Ook heb ik altijd roos en een droge huid aan mijn gezicht, zodat er soms al fijne lijntjes zijn op mijn voorhoofd. En dit lijkt mij toch wel al vroeg. Ik eet verder heel gezond, veel groenten, een kilo per dag of meer, 5 stukken fruit, linzen, noten, zaden, bonen enz...

Wat ik me afvroeg is, wat ik het best kan laten testen i.v.m. deze symptomen? Kan het hormonaal zijn, of misschien iets met de lever? Dit dacht ik door de gele verkleuring die ik krijg. Maar online las ik dingen over het oogwit dat dan ook geel verkleurt en dat is bij mij niet het geval.
Ik heb elk jaar al een bloedtest laten nemen en daarbij is alles altijd in orde. Dit was nu het resultaat:

red bloodcells: 4.17 ( 4-5.2)
hemoglobine: 12.8 ( 12-16)
hematocrite: 38.2 ( 36-46)
MCV: 92 (80-100)
MCH: 31 ( 27-34)
white bloodcells: 5730 ( 4000-10000)
Neutrofils: 53.5 ( 40-75)
lymfocytes: 34.2 (20-45)
monocytes: 8.9 ( <13)
eosoniofils: 2.4 ( <6)
basofils: 1 (<1) a year before this was 1.2

Iron: 77 (37-145)
Transferrrine: 247 ( 200-360)
ferritine: 31 (13-150)

glucose postprandial: 80 (60-120)
Ureum: 14.9 (<50)
Creatinin: 0.69 (0.40-1.10)
eGFR(MDRD): <90 (<90)
urine acid: 2.4 (2.4-5.7)
Total protein: 7.5 (6.6-8.7)
CRP-hs: <0.04 (<1)
cholesterol: 146 (<190)
HDL cholesterol: 43 <46 so this one is abit low
LDL cholesterol: 89 (<115)
triglycerides: 70 (<150)
bilirubine total: 0.4 (<1.2)
GOT: 22 (<31)

GPT:18 (<31)
Gamma-GT: 16 (<36)
LDH: 325 (<480)
sodium: 141 (136-145)
Potassium: +5.2 (3.5-5.1) this is 0.1 higher :p
chlorides: 105 (98-108)
bicarbonaat: 26 (22-29)
calcium: 8.9 (8.4-10.2)
fosfate: 4.5 (2.7-4.5)
magnesium:2.3 (1.6-2.5)


HORMONES
TSH: 1.6 (0.27-4.2)
Free T4: 12.1 (12-22)

Tandor #13 08 sep 2014 18:09


  • Aanwezig
Het zou hormonaal kunnen zijn.
Gebruik je de pil of een ander contraceptiemiddel?

Wat wel nog onderzocht zou kunnen worden zijn dus de hormonen oestrogeen en testosteron en de vitamines A, D en B12.
Ben je vegetariër?

Gele verkleuring huid - overbeharing

Moderators: Cheers, Tandor
Bel met medische vragen of voor advies Dokter.nl
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op