Laattijdig onderzoek naar breuken/fractuur/trauma

  • #1

    Hoi,

    ongeveer 10 jaar geleden ben ik het slachtoffer geweest van geweld en zit sindsdien met een hoop klachten die maar niet opgelost geraken...

    Met mijn arts schiet het ook niet op kwa onderzoek en dergelijk. Er word maar wat geeperimenteerd welke medicatie help ed...

    Nu om een lang verhaal kort te houden zou ik graag willen weten welke beeld techniek het best geschikt is om (mogelijk kleine) breuken/fracturen van 10 jaar geleden terug te vinden.

    Is het ook nog mogelijk om zo laat nog een verplaatste breuk aan te tonen zonder dat ik scans heb van voor te feiten (om te vergelijken)?

    Ik heb mogelijk nog een aantal vraagjes maar deze zijn voorlopig het belangrijkst.

    Alvast heel erg bedankt!

    Kris.

    Reageer
    #2

    Nog even dit, het is misschien belangrijk om weten...

    het gaat hier vooral over het hoofd.

    Er zijn toen ook rontgen fotos genomen, maar ik denk dat die niet zo duidelijk zijn aangezien men daar enkel een klein neusfractuurtje op heeft vermeld en aangezien de klachten die ik sindsdien heb lijkt het mij zeer sterk dat dat het enige letsel dat ik heb opgelopen.

    bedankt!
    kris.

    Reageer
    #3

    Wat is de reden van je wens om in beeld te krijgen wat er 10 jaar geleden beschadigd is geweest maar al helemaal hersteld is?
    Fracturen genezen gewoon.
    Eventueel is met zeer nauwkeurig speuren op een CT-scan met hele hoge resolutie iets terug te vinden.

    Reageer
    #4

    Computertomografie (meestal afgekort tot CAT of CT-scan) is een methode van onderzoek van het menselijk lichaam met behulp enigerlei vorm van straling of golven (zoals röntgenstraling, ultrasoon, MRI). De doorlaatbaarheid van het onderzochte lichaamsdeel voor de gebruikte straling wordt vanuit een groot aantal hoeken rondom in dunne „plakjes” gemeten, waarna een computer uit de resultaten een driedimensionale weergave van het onderzochte lichaamsdeel opbouwt.

    Het grote voordeel is de uitstekende visualisering van allerlei afwijkingen, niet alleen van bot maar ook in allerlei weefsels, met een oplossend vermogen van één of enkele millimeters.

    Nadelen zijn, althans bij gebruik van röntgenstariling e.d., vooral de sterkere stralingsbelasting ten opzichte van conventionele röntgenfoto's (één röntgen-CT-scan is ruwweg het equivalent van 200 röntgenfoto's), en de kostbare apparatuur die de prijs van het onderzoek ook hoog maakt.

    Reageer
    #5

    [b]rein schrijft:[/b]
    [quote]Wat is de reden van je wens om in beeld te krijgen wat er 10 jaar geleden beschadigd is geweest maar al helemaal hersteld is?
    Fracturen genezen gewoon.
    Eventueel is met zeer nauwkeurig speuren op een CT-scan met hele hoge resolutie iets terug te vinden.[/quote]

    aanslepende klachten die sindsdien heb en in de loop der jaren verergert zijn.

    2 jaar na het ongeval is er al een CT scan genomen geweest, maar het gescande gebied was zeet beperkt, er staat een hoop bruikbare informatie niet op.
    Daarop was wel te zien dat de fractuurlijn niet genezen is, dus er is waarschijnlijk een infectie die de genezing remt/hindert.

    Na zelf ondertussen nog wat onderzoek te hebben gedaan vermoed ik dat ik met een infectie van stafylokokken zit (of toch iets dat soortegelijke klachten/symptonen veroorzaakt).

    Kan men een stafylokokken infectie waarnemen op een CT of zelfs MRI?

    bedankt!

    Reageer
    #6

    Afhankelijk van de uitgebreidheid is een infectie inderdaad te zien op een CT scan. Als heel erg klein is, is het natuurlijk veel lastiger te zien.
    Er zal niet duidelijk gemaakt kunnen worden dat er sprake is van Staphylococcen. Dat dient te worden geanalyseerd onder de microscoop dus dient er enig weefsel afgenomen te worden om de exacte infectiebron vast te stellen.

    Reageer
    #7

    thanks, heb net de uitslag van een botscan gekregen en daar is idd zeer focale, maar matig intens verhoogde botombouw op geconstateerd.

    lijkt me dus verstandig om van die streek een scan te laten nemen met zo'n hoge resolutie CT.

    Reageer
Reageer op: Laattijdig onderzoek naar breuken/fractuur/trauma


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief