Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

gevaar nek kraken?

  gevaar nek kraken?

Sammy #1 18 jun 2009 17:34

Beste mensen,

Al jaren lang kraakt mijn nek. Dit gebeurd per ongeluk tijdens het sporten of als ik me nek omdraai. Ook doe ik dit expres, zo'n 20 keer per dag. Dit doe ik omdat het zorgt voor verlichting. Als ik dit niet doe krijg ik een zware druk op mijn hoofd en last van hoofdpijn. Ook voel ik een zeer onaangenaam gevoel in mijn nek. Na het knakken lijkt alles goed te zitten.

Nou mijn vraag: heeft het kraken van je nek in deze mate (á 20 keer op een dag) een gevaar?

Als dit niet zo is ben ik van plan hier gewoon mee door te gaan, maar heeft het op lange termijn wel gevolg moet ik toch een andere oplossing vinden.

alvast vriendelijk bedankt!

George #2 19 jun 2009 00:58

In het algemeen kun je zeggen dat het risico op kraakbeenslijtage groter is bij regelmatig kraken van gewrichten dan indien je dit niet zou doen. Echter, gezien het feit dat het bij jou verlichtend werkt, zou ik overwegen een juiste diagnose te laten stellen voor de oorzaak van uw hoofdpijnklachten om deze klachten in de toekomst anders en waarschijnlijk gezonder te kunnen benaderen.

Sammy #3 19 jun 2009 10:56

Vriendelijk bedankt voor de reactie George!

Ik denk dat ik inderdaad even een diagnose moet laten stellen. Ik wil namelijk niet op mijn 20e al last hebben van gesleten nekwervels aangezien ik nog maar 17 jaar ben en mijn nek nog vele jaren nodig heb.

brenda A #4 19 jun 2009 11:14

ja, ik zou er eens mee naar een Chiropractor of manueel therapeut meegaan.
dat doe ik zelf ook en het helpt altijd goed.
succes, Brenda

Q #5 26 jun 2009 09:58

Hallo,

Met interesse volg ik berichten e.d. over (zelf) nek kraken. Ik heb >10 jaar geleden een sportongeluk gehad waarna een gekneusde nek gediagnostiseerd werd. Sindsdien kan ik mijn nek zelf kraken en geeft dit veel verlichting. Idd ik heb het ook dat als ik het niet doe het tot een (redelijk) stijf gevoel en hoofpijn kan leiden. Het is net alsof iets vrij komt en/of goed komt te zitten wanneer ik kraak.Ondertussen kan ik meerdere gewrichten kraken. Vaak gebeurd dit onbewust bij een beweging (dus niet gemanipuleerd).

Ik heb vaker nagevraagd wat het kraken kan zijn. O.a. bij doktoren en een bekende fysiotherapeut. De antwoorden lopen uiteen van een luchtbel (net zoals bekend bij vingers kraken), slappe ligamenten/gewrichtsbanden, een wervel die niet geheel goed staat, gespannen spieren. Maar verder wordt er niet naar gekeken etc. Ook over de gevaren van zelf kraken loopt het uiteen. Van beweringen dat het geheel geen kwaad kan tot dat het geheel niet meer gedaan moet worden voor eigen veiligheid. Zelf kraak ik nog, maar probeer het wel minder te doen. Met name ook omdat ik al jaren merk dat het geluid nogal hinderlijk kan zijn voor anderen. Ik heb vrienden, collega's en vrienden die het absoluut geen prettige geluiden vinden. Daarbij ook omdat het mijn nek betreft ;)

Sammy #6 26 jun 2009 12:29

Bedankt voor je informatie Q.
Zelf merk ik ook dat mensen om me heen het een onprettig geluid vinden en daarom doe ik het ook nooit in gezeldschap, tenzij het per ongeluk gaat.
Ik ben er wel mee naar de dokter geweest en die verwijst me door naar een manueel therapeut.

groetjes,
Sammy

krakertje #7 26 jun 2009 15:13

Ook ik kan mijn nek kraken en doe dit meerdere keren per dag. Voor mij geeft dit ook een verlichtend gevoel. Vaak last van spanningshoofdpijn, wat door het kraken vrijwel meteen weg ebt. Daarnaast ook een bepaalde spanning in mijn spieren, die door het kraken afneemt. Het lijkt wel verslavend!
Ik ben er al een aantal keer mee terug gegaan naar de HA. Telkens een verwijzing naar fysio of manueel therapeut. Dit hielp slechts tijdelijk.
Nu mag ik eindelijk voor een foto gaan om te kijken of er evt. sprake is van artritis (slijtage). Deze foto ga ik binnenkort laten maken. Mocht daar wat uitkomen, zal ik het zeker berichten op deze site.

Sammy #8 16 sep 2009 11:18

Hallo krakertje,

ik weet dat het een laat berichtje is, maar voor het geval je dit nog leest ben ik erg benieuwd wat het resultaat van het onderzoek was.
Zou je dit alsjeblieft dan willen beantwoorden?

Groet, Sammy

Arend #9 16 sep 2009 12:06

De slijtage aan de nekwervels die er mogelijk ontstaan is, wordt niet artritis maar artrose genoemd.

Arend #10 16 sep 2009 12:08

Artrose is in de geneeskunde de naam van een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd.

Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht. Deze vloeistof, synoviale vloeistof geheten, is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.

Door slijtage van gewrichtkraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn veroorzaakt.

Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen.

Q #11 30 sep 2009 00:21

Ik ben ook benieuwd naar de uitslag van Krakertjes onderzoek.

Ondertussen ben ik mij er weer in aan het verdiepen n.a.v. een paar fikse hoofdpijn aanvallen. Waarschijnlijk spanningshoofdpijn En de laatste keer kreeg ik geen verlichting door kraken (want ik kon mijn nek niet eens gekraakt krijgen) en kreeg het dus ook niet weg-gekrakt. Daarbij gaan zoals gezegd steeds meer gewrichten kraken. Meestal niet gemanipuleerd, dwz bewust laten kraken.

Mir #12 30 sep 2009 00:22

Hallo allemaal,

3 jaar geleden heb ik een auto ongeluk gehad.
Ik heb hierdoor heel veel last van mijn nek schouders en hoofd aan over gehouden.

Sinds anderhalf jaar heb ik dus ook heel veel last van gekraak in mijn hoofd. eerst dacht ik ook dat het iets ernstigs zou zijn.

Nu ik aan het revalideren ben en heel veel deskundigen om me heen heb. hebben zij mij verteld dat dit komt door de nekwervels... als zij niet soepel genoeg werken worden zij stug en kunnen inderdaad gaan kraken. misschien fysiotherapie eens proberen zodat je nek weer een beetje soepel word!

groeten

Q #13 07 okt 2009 12:38

Het is idd zo dat mijn nek vaak na langer stilzitten/liggen (bijvoorbeeld na slapen) heftiger kraakt. Net alsof de wervels weer wakker moeten worden, weer soepel moeten worden. Maar ik heb in meerdere situaties (ook na sporten). Ik denk niet dat het iets ernstigs is, ben gewoon (sterk) benieuwd waar het geluid (&gevoel) vandaan komt.

Ben geen slangenmens, maar ben aardig soepel.

Zoals gezegd kan ik ondertussen meer lichaamsdelen kraken. Net rekte ik mij nog uit en hoorde ik mijn borstbeen kraken. Veel mensen kraken, bewust en onbewust.

jasper #14 07 okt 2009 13:16

Krakend geluid is het wrijven van kraakbeen. Op de uiteinden van botten, tussen de gewrichten zit kraakbeen, een stevige maar soepele substantie die het onderling bewegen van de stijve en harde botstructuren ondersteunt. Kraken komt dus door kraakbeen, zoals de naam al zegt.

E.H. #15 25 nov 2009 10:44

Hoi allemaal,

De laatste tijd ben ik er erg bewust van geworden dat ik toch eigenlijk wat te veel kraak met verschillende lichaamsdelen ( nek, vingers, mijn rechter schouder, mijn tenen ) bij mijn nek en vingers is het wel een beetje een tik maar het voelt ongelovelijk verlichtend, verder krijg ik geen hoofdpijn of iets dergelijks.

Het enige probleem dat ik er zelf eigenlijk mee heb is dat anderen er zo'n last van blijken te hebben :P, die kijken me echt aan alsof ik m'n nek aan het breken ben.

Nance #16 08 dec 2009 12:47

Hoi hoi,

Ik heb ook zo'n last van mijn nek. Ben ook al naar een chiroprakter geweest, maar na een half uur zit het alweer vast. Dus echt waar voor mijn geld krijg ik dan niet.

Ik heb bijna iedere dag hoofdpijn, ik kan het wel een soort van "nekhoofdpijn" noemen. Hebben meerdere daar last van?

Soms denk ik dat het toch niet goed kan zijn om keer op keer zelf alles te kraken.
En ik was even benieuwd of er bij 'krakertje' toch artrose was uitgekomen? Miss moet ik ook eens naar het ziekenhuis voor foto's.

Sanne #17 08 dec 2009 13:13

Beweeg je voldoende? Dit soort klachten komt veel vaker voor bij mensen die erg weinig aan beweging doen, of bij mensen die veel en vaak achter de computer zitten en daarbij een verkeerde houding hebben.

Anoniem #18 08 dec 2009 13:14

Nance #19 08 dec 2009 13:20

Ja klopt, ben al een aantal keer naar de neuroloog geweest en die heeft het inderdaad over mijn houding. Ik zit veel achter de computer idd.
Vraag me af of ik daar thuis iets aan kan doen.
Ik sport al 2x in de week 's avonds. Iemand tips?

lars #20 15 dec 2009 14:54

spanningshoofdpijn is een gevolg van teveel spierspanning hetgeen meestal door stress wordt veroorzaakt. Bovenstaande oplossingen zijn vooral 'snoeioplossingen'. De wortel is de stress en die wordt meestal veroorzaakt door psychische oorzaken, piekergedachten, te druk (willen) zijn, niet kunnen ontspannen, etc. Je zou je dus kunnen afvragen of je de oplossing niet in een andere richting moet gaan zoeken. Met andere woorden, waardoor ontstaat er bij jou stress.

grt. lars

Anoniem #21 31 jan 2010 17:59

sven #22 15 mei 2010 01:54

ik kan daar mee in stemmen naar mijn ervaring. Oorzak lag bij stress. gewoon gespannen. knakken werkt even ontspannend. maar kram zet net zo hard weer in. ik ervaar ook dat ik spieren stevig moet spannen voor het knakken. De spier die in te klem zit geeft tegen kracht. Dat gaat kraken denk ik

Melly #23 20 mei 2010 10:39

Ik heb dit probleem ook. Veel mensen vinden het een vies geluid. Daarom probeer ik het ook zo min mogelijk te doen. Als ik een dag op school heb gezeten heb ik meestal hoofdpijn. Als ik dan me nek kraak is het meestal na 5 minuten weg. Ook met stres doe ik het automatisch en dan doe ik ook me vingers. Ik heb nog geen last ervan en doe het al jaren. Maar ik probeer het wel te minderen omdat artsen en fysiotherapeuten niet zeker weten of het kwaad kan. Wel een tip. Probeer niet je nek om te slaan maar je kin tegen je borst en dan heen en weer bewegen. Dat zou wel beter zijn dan in een keer omslaan. (althans de arts):P

Melly #24 20 mei 2010 10:44

Melly schrijft:
Ik heb dit probleem ook. Veel mensen vinden het een vies geluid. Daarom probeer ik het ook zo min mogelijk te doen. Als ik een dag op school heb gezeten heb ik meestal hoofdpijn. Als ik dan me nek kraak is het meestal na 5 minuten weg. Ook met stres doe ik het automatisch en dan doe ik ook me vingers. Ik heb nog geen last ervan en doe het al jaren. Maar ik probeer het wel te minderen omdat artsen en fysiotherapeuten niet zeker weten of het kwaad kan. Wel een tip. Probeer niet je nek om te slaan maar je kin tegen je borst en dan heen en weer bewegen. Dat zou wel beter zijn dan in een keer omslaan. (althans de arts):P

Probeer ook eens iets in je handen te hebben dat kan draaien ofzo. Als ik iets in mijn handen heb knak ik me nek minder;)

Anja #25 20 mei 2010 19:30

Melly, hoe kan een jonge vrouw die op school zit last hebben van deze 'oude mensen' klachten?

Zit je veel stil en moet je bijvoorbeeld veel studeren? Of heb je last losse ligamenten? Ben je misschien erg slap en onvoldoende evenwichtig lichamelijk ontwikkeld, doe je aan sport en beweeg je wel voldoende?

gevaar nek kraken?

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA