Uitwerking van kunstlicht op de zenuwen

  • #1

    Ik heb sinds geruime tijd last van spaarlampen en TL-balken, de klachten worden nog erger als er een combinatie van beiden is, dit zal denk ik te maken met de verschillende frequenties van het licht . De klachten komen bijvoorbeeld vaak voor in supermarkten, bureaus en ruimtes zonder daglicht en bestaan uit het gevoel flauw te vallen, erg onzeker te worden, een droge mond krijgen, trillen, angst en extreem alert worden, waardoor ik op andere prikkels heftig ga reageren, zoals luchtstromingen van de airco en geluid.

    Ik dacht aan een probleem met mijn ogen, maar in het oogziekenhuis te Rotterdam hebben ze niks kunnen vaststellen aan mijn ogen, dus denk ik dat het een neurologisch probleem is.

    Mijn vermoeden is dat mijn zenuwstelsel heftig reageert op het stroboscopische effect van deze lichtbronnen en mijn zenuwen hierdoor geprikkeld worden, waardoor de bovenstaande klachten optreden.

    Deze klachten nemen ook weer direct af wanneer de lichtbronnen gebroken worden door het daglicht en ik uit de straal van de lichtbronnen ben.

    Het begint een ernstig probleem te worden, omdat deze lichtbronnen steeds vaker gebruikt worden als verlichting, toch laat ik mij niet uit het veld slaan, al moet ik wel zeggen dat ik steeds meer gestrest door raak.

    Is hier wat tegen te doen?

    Reageer
    #2

    Klinkt misschien raar, maar je zou een (licht getinte) zonnebril kunnen dragen om je ogen tegen het licht te beschermen, zodat het rustiger wordt voor je ogen.

    Reageer
    #3

    @ Anoniem, 15-10-2012 11:21

    Geprobeerd met bril en baseballcap maar dit helpt niet, het stroboscopische effect, wordt door de bril en pet niet verminderd.

    Reageer
    #4

    Ik heb deze klachten ook ,soms is het zo erg dat ik alle energie uit mij weg voel stromen. Vooral in bouwmarkten heb ik veel last . Ik heb afgelopen 2 jaar in een fabriek gewerkt daar was nog een heel klein beetje daglicht door dakkoepels. Maar helaas voelde ik mij nooit helemaal prettig aldaar en waarschijnlijk is mijn contract ook niet verlengd omdat ik vaak niet erg fit voelde en behoorlijk prikkelbaar op alles om mij heen reageerde. Momenteel ben ik elektromonteur en werk soms in ruimtes zonder daglicht. Momenteel in ruimtes met ledverlichting ( de nieuwe soort vervangende lichtbalken ipv Tl verlichting ) Ik merk nu elke dag in desbetreffende ruimte dat ik mij weer net zo zwak en gammel voel als in de fabriek.En ook zuchtend en geirriteerd door alles om me heen zelfs mijn collega`s als ze mij teveel info geven of verhalen vertellen. Ik weet niet goed wat ik er mee aan moet er is nagenoeg niets te vinden over dit soort klachten. Misschien ga ik weer vrachtwagenchauffeur worden dat was vroeger ook mijn beroep en toen voelde ik mij eigenlijk altijd wel fit en maakte ik toch heel veel meer uren per dag. Maar soms twijfel ik omdat mijn ogen en mijn lichaam niet meer zo fit zijn als toen ik een dertiger was. Soms raak ik haast depressief door al die gevoeligheid voor bepaald licht en telkens maar overal te belanden als uitzendkracht en niet wetende wat voor werksituaties ik weer belandt.
    Vriendelijke groet en sterkte Henk D

    Reageer
    #5

    Hallo.

    Ik heb er ook last van. Ik word helemaal naar van kunstlicht. Als het op me schijnt voel ik me duizelig en licht in mijn hoofd.

    Ik weet ook niet wat het kan zijn. Ik word er af en toe radeloos van. Wel weet ik dat het isvoorgekomen na een stress periode waar ik nog herstellende van ben.

    Reageer
    #6

    Kan helpen als je goed voor jezelf zorgt. Als je goed in je vel zit heb je iets minder last van invloeden. In elk geval volwaardige voeding. Als je tekorten hebt, zoals stoffen als magnesium en vitamine B kan je ook gevoeliger zijn. Deze stoffen versterken je zenuwstelsel. Ook kan er behoefte zijn aan stoffen als omega 3 en zink en andere stofjes.

    Als ik het een poosje geen B-complex gebruik merk ik het wel. Gebruik zelf een zogenaamd B50-complex, waar van de meeste B-vitaminen 50mg zit, b12 is in microgrammen en B6 zit in de mijne (Hema) 25mg omdat die wat sneller te hoog is. Ook zijn er wel natuurlijke middelen om je zenuwstelsel tot rust te brengen.

    Spaarlampen zijn in elk geval slechter dan gewone gloeilampen, ze kunnen je bioritme verstoren. Prettige en gezondere lampen zijn daglichtlampen. Die lijken op spaarlampen maar geven juist een prettig licht, een beetje vergelijkbaar met lichttherapielampen.

    Reageer
    #7

    Ik kan totaal niet tegen die kantoorlichten. Tl of van die verlichting die een ruimte helemaal verlicht. Ik voel mij opgelaten. Wordt er onzeker van. En kan er als het ook nog warm is heel moe van worden. Erg lastig. Op me werk doe ik steeds 1 lamp uit.

    Reageer
    #8

    @Alida, als je er enigszins invloed op hebt, zou je kunnen vragen om daglichtlampen. Dat is dus wat anders aan lichttherapielampen. Ze bestaan ook in de vorm van vervanging van tl maar kan ook in de vorm van een soort spaarlamp, bijvoorbeeld in een bureaulamp. Dan wel met grotere fitting want de wat betere, duurdere daglichtlampen (25 a 30 euro) zijn er volgens mij alleen in grote fitting.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik herken deze klachten ook. Maar tot nu toe nog geen oorzaak kunnen vinden. Het zit niet in mijn ogen. Zijn jullie er al over uit wat het kan zijn?

    Reageer
    #10

    Ik heb zeer sterk het idee dat het samenhangt met het knipperen van dit type lampen. Je ogen zien dat niet, daarvoor gaat het te snel, maar je hersenen nemen het wel waar. Neem maar eens de proef op de som: film zo'n lichtbron waar je last van hebt met je telefoon, maar dan op de 'slow motion'-modus. Goede kans dat je door de vertraging dan ziet dat zo'n lamp veel meer knippert dan andere lampen. Natuurlijk licht knippert sowieso niet: dat is constant. Als je hersenen inderdaad het circa honderd (of 50, ik weet het niet precies) keer knipperen per seconde waarnemen, is het niet vreemd dat je je na een tijdje heel slecht gaat voelen.

    Reageer
    #11
    Ik heb al jarenlang last van diverse lichtklachten.  Het lijkt een soort extreme lichtovergevoeligheid:  tl-licht en kunstlicht komen heftig binnen,  ik kan verward raken van kunstlicht en tl-licht,
    ik krijg opvliegers van tl-licht, bewolking kan heftig binnen komen en daarnaast kan ik extreem verward/vaag worden indien er te weinig daglicht is en ik mij moet focussen op bijv. een computer (ook al staat de helderheid op 20%). ook kan ik last hebben van een brandend gevoel in mijn ogen.
    Het opvallende is dat als er veel zon is/natuurlijk licht dat mijn klachten direct verdwijnen. Maar die komen direct weer terug als het buiten bewolkt is.
    Ik ben al bij een optometrist, opticien, oogarts, neuroloog en neuro-oogarts geweest. zij kunnen geen afwijkingen vinden aan mijn ogen.
    Heeft er iemand last van soortgelijke klachten?
    met vriendelijke groet,
    Ruud
    Reageer
    #12

    Ik heb precies hetzelfde! Geen last van "gelig" zonlicht maar wel van daglicht als het bewolkt is. Voel me dan ontzettend moe, heb concentratieproblemen en voel me net alsof ik in een droom zit. Merk het vooral in supermarkten of in winkelcentra, maar ook zeker veel last op kantoor. Ben je getest op photophobia bij die oogartsen? Dit is de volgende stap voor mij om te laten testen/zo'n getinte bril te proberen. Het is inderdaad een eindeloze zoektocht en een vreselijk probleem dat niemand lijkt te begrijpen. Hopelijk vinden we een oplossing!

    Groeten,

    Anna

    Reageer
    #13

    Ik lees dit. Tot mijn verbazing. Ik dacht dat ik vreemd was! Maar ik word enorm duizelig, tijdens dat ik werk op kantoor. Ik zit vaak ook wel bewust thuis niet in het felle licht, vind dit gewoon onprettig. Wellicht onbewust dat mijn lichaam gewoon aangeeft dat ik niet hier mee deal.

    Reageer
    #14

    Hi Anna. Ik lees je bericht nu pas. Wellicht kunnen wij elkaar helpen in inze zoektocht. Indien je dat fijn vindt, dan kunnen we informatie uitwisselen over wat we al geprobeerd hebben qua onderzoek. Laat maar weten. Gr, ruud.

    Reageer
    #15

    Goedemorgen
    Door google met dezelfde klachten als bovenstaand kwam ik hier terecht.
    Is er al iemand tot een oplossing gekomen?

    Mvg
    Esther

    Reageer
Reageer op: Uitwerking van kunstlicht op de zenuwen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief