Nooit gecompenseerd voor een fout in het ziekenhuis

  • #1

    Goeiedag,

    Het zit mij al een hele tijd dwars dat ik gehandicapt ben door een fout in het ziekenhuis en ik hier nooit een compensatie voor heb gevraagd of gekregen. De reden dat ik hier nooit om heb gevraagd is omdat de fout is gemaakt voordat ik geboren was. Toen mijn moeder zwanger van me was is er een röntgenfoto gemaakt waarbij het de normale gang van zaken is dat er bij een zwangere vrouw een extra beschermlaag tussen zit. Deze beschermlaag waren ze vergeten bij mijn moeder en dat heeft ertoe geleid dat ik gehandicapt ben geboren. Na een aantal knappe operaties van slimme doktoren heb ik een wijsvinger als duim en mis ik een vinger. Mijn rechterarm is korter en zwakker dan mijn linkerarm.

    Mijn hele leven heb ik daarmee een heel aantal extra uitdagingen gehad. Wat ik zo kan bedenken: Veter strikken, autorijden, zwemles, simpel sociaal contact, touwklimmen, werk als vakkenvuller of afwasser. Mijn ouders en ik hebben nooit gevraagd voor compensatie. Tot dusver heb ik ervoor gekozen om mijn moeders wens te respecteren. Zij vind dat fouten nu eenmaal gebeuren en dat ik gewoon dikke pech heb gehad en het beste ervan moet maken. Dat zijn wijze woorden hoor. Het frustreert me alleen altijd enorm wanneer ik verhalen hoor dat andere mensen met veel lichtere problemen die flink gecompenseerd worden. Dan denk ik er altijd aan; had ik ook gecompenseerd moeten worden?

    Wat vinden jullie?

    Reageer
    #2

    dat andere mensen met veel lichtere problemen die flink gecompenseerd worden ik denk eerlijk gezegd, dat dit in Nederland nog tegenvalt. Zoveel "flinke" compensaties vinden er in Nederland niet plaats. In de VS bijvoorbeeld, is dat wel anders.
    Ik denk alleen dat het te laat is om nog een compensatie te vragen. Maar dat zou je met een letselschade advocaat moeten bespreken.

    Lees ook eens:
    https://www.radiologen.nl/37/896/patientenvoorlichting/een-rontgenfoto-is-dat-gevaarlijk.html

    Reageer
    #3

    Bedankt voor uw reactie Tandor. Die link is voor mij ontzettend interessant met veel nieuwe informatie, dank daarvoor.

    Ik bedoelde niet per sé mensen die gecompenseerd worden voor medische fouten. Misschien dat 'flink' gecompenseerd worden wat overdreven getypt is. Ik ben het met je eens dat in de VS dit nog veel extremer is, maar ik denk dat we in Nederland ook steeds meer een klaagcultuur hebben. Dan denk ik als concreet voorbeeld aan studenten die gratis met het OV konden reizen maar alsnog een schadevergoeding van de NS vroegen iedere keer als ze er 'recht' op hadden vanwege een vertraging van een bepaalde tijd. Verder vind ik schadevergoedingen wat mensen krijgen voor schade na een vechtpartij of beroving altijd hoog klinken. Terwijl dat meestal geen fysiek blijvende schade is. Of ontslagvergoedingen, als mensen ontslagen worden krijgen ze vaak een behoorlijk bedrag mee.

    Bij zulke sociale normale zaken denk ik aan mijn probleem. En dan twijfel ik; verdien ik compensatie ja of nee? Het is meer een psychologisch dilemma voor me denk ik. Als blijkt dat ik nooit compensatie kan krijgen vanwege ons rechtsysteem blijft de vraag voor me staan, verdien ik het wel?

    Overigens zou ik het belachelijk vinden als het verjaard is. Ok, mijn ouders hadden actie kunnen ondernemen. Maar voor mijzelf is het heel logisch het nu pas te doen. Even een extreem voorbeeld: Als iemand in coma komt te liggen voor 20 jaar na een fout van een dokter, lijkt het me dat die nog wel een schadevergoeding kan krijgen na die 20 jaar , en niet dat het verjaart. Al blink ik niet echt uit in recht hoor, dit is puur mijn gevoel. Nogmaals bedankt voor de reactie.

    Reageer
    #4

    De verjaringstermijn voor medische missers is 5 jaar, te rekenen vanaf het moment dat het bij een benadeelde bekend is geworden, dat er een misser is gemaakt en de aanwezige klachten daardoor zijn veroorzaakt. Het is een ingewikkelde materie. Je zou hierover advies moeten inwinnen bij een letselschade advocaat. De meesten hebben een gratis eerste spreekuur...

    Je moet je ook niet afvragen of je het zou verdienen, maar of het nog mogelijk is. Als er sprake is van nalatigheid, zou iedereen die daardoor benadeeld is en compensatie moeten kunnen krijgen, maar helaas is dat in de praktijk nog niet zo makkelijk.

    Reageer
Reageer op: Nooit gecompenseerd voor een fout in het ziekenhuis


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief