Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

hoge onderdruk

  hoge onderdruk

john #1 14 nov 2004 09:02

Hallo, ik ben 69 en meet zelf af en toe mijn bloeddruk en het valt me op dat de onderdruk altijd zo hoog is,soms wel 107 de boven druk is altijd goed.
Ik voel me prima en leef gezond.
Wat kan de oorzaak zijn en kan het kwaad.
Vriendelijk dank voor Uw antwoord.
john

Anoniem #2 15 nov 2004 02:50

Een hoge bloeddruk geeft meestal geen klachten: u merkt er niets van. Toch kunnen de gevolgen op den duur ernstig zijn. Hoge bloeddruk draagt bij aan slagaderverkalking en kan daardoor onder meer een oorzaak zijn van problemen met het hart (angina pectoris, hartaanval), hersenen (beroerte) en nieren. Daarom is een behandeling altijd nodig.
Er is geen scherpe grens tussen een ?goede? en een ?slechte? bloeddruk: het is een glijdende schaal. Artsen hebben afgesproken dat zij een bloeddruk van 140/90 mmHg en hoger als te hoog beschouwen. Voor sommige mensen gelden echter andere waarden, bijvoorbeeld voor mensen ouder dan zestig jaar.
Om de bloeddruk te verlagen is de eerste stap om gezonder te gaan leven: stoppen met roken, gezonder gaan eten, afvallen enzovoort. Aanvullend worden vaak medicijnen gebruikt.

Hoe hoger de bloeddruk, hoe groter de schade aan de bloedvaten (vooral de slagaderen), het hart en andere organen. Dit is een glijdende schaal: er is medisch gezien geen scherpe grens tussen een ?veilige? en een ?onveilige? bloeddruk.

Artsen hebben daarom afspraken gemaakt over wat zij als een te hoge bloeddruk beschouwen. Bij verder gezonde mensen die jonger zijn dan zestig jaar is de bloeddruk te hoog als de bovendruk 140 mmHg of hoger is en de onderdruk 90 mmHg of hoger. Voor mensen die ouder zijn dan zestig wordt een grens van 160/90 mmHg aangehouden.

Omdat de bloeddruk kan schommelen wordt alleen van te hoge bloeddruk gesproken als de arts bij drie tot vijf verschillende metingen een (gemiddeld) te hoge bloeddruk vindt. Deze metingen vinden plaats in de loop van enkele maanden. E?n meting zegt dus niet zo veel!

Een hoge bloeddruk wordt gezien als een ernstig probleem: het kan zeer schadelijke gevolgen hebben. Maar om welke gevolgen kan het gaan?

Door een hoge bloeddruk kan de binnenwand van de slagaderen beschadigen: hij wordt stugger. Omdat de wand stugger wordt, kan hij minder goed uitzetten; de ader wordt dus ook nauwer. Dit wordt slagaderverkalking (atherosclerose) genoemd. Slagaderverkalking kan onder meer leiden tot een hartaanval of beroerte omdat een slagader volledig afgesloten kan raken, zodat een deel van het hart of de hersenen geen bloed meer krijgt.

Door slagaderverkalking in de kransslagaderen ? de slagaderen die het hart z?lf van zuurstofrijk bloed voorzien ? kunnen verschillende problemen ontstaan, zoals hartritmestoornissen, angina pectoris (pijn op de borst) en zelfs een hartaanval. Een hartaanval is levensbedreigend. Ook als de hartaanval wordt overleefd zijn de gevolgen vaak ernstig, omdat een deel van het hart zijn werking verliest.

Er kunnen ook andere hartproblemen ontstaan, zoals hartfalen. Bij hartfalen is het hart te zwak geworden om het bloed met voldoende kracht rond te pompen. Net als een hartaanval kan hartfalen levensbedreigend zijn.

Slagaderverkalking kan ook leiden tot een afsluiting van een slagader die de hersenen van bloed voorziet. Door de afsluiting beschadigt een deel van de hersenen: dit heet een beroerte. De gevolgen zijn vaak ernstig, zoals een verlamming van een lichaamshelft. In veel gevallen overlijden mensen door een beroerte.

Een ander gevolg van een hoge bloeddruk kan zijn dat de bloedvaten in de nieren beschadigd raken. Hierdoor wordt de werking van de nier aangetast. Daar merkt u lange tijd niets van. Pas na verloop van tijd krijgt u klachten, zoals moeheid. Dan is het echter al te laat en zijn de nieren onherstelbaar beschadigd. Spoelen (nierdialyse) is dan vaak noodzakelijk.

In het netvlies in het oog lopen zeer kleine bloedvaten. Door een hoge bloeddruk kunnen deze beschadigen, waardoor het zicht achteruitgaat. Uiteindelijk kunt u zelfs blind worden.

Erik #3 22 apr 2010 11:36

Er wordt hier niet echt een antwoord op de vraag van de meneer gegeven, alleen een (zoveelste) verhaaltje over hoge bloeddruk en de nadelige gevolgen daarvan.
Bij meneer is de bovendruk wel goed, maar zijn onderdruk is te hoog. Dat betekend dat het bloed niet goed terugstroomt naar het hart.
Mogelijke oorzaken: te hoge viscositeit van het bloed, "slappe" bloedvaten (elasticiteit is afgenomen), aderverkalking, trombose, leukemie of een tumor dat veel bloed vasthoudt.

Geert #4 22 apr 2010 18:43

Dank je Erik, voor je reactie.

marco #5 07 jun 2010 20:59

Hallo ik ben een man van rond de 40 en hep last van mijn arm mischien een bloed vat wat vernauwd
is ik voel zo een warme gloed in mijn arm
is mijn chorestorol te hoog kan dat
Mijn pa heeft ook bloedvat vernauwingen in benen
en armen gehad mischien stukje erfelijk .

Mabel #6 07 jun 2010 23:58

Voor klachten met de bloedvaten zou ik toch echt naar de dokter gaan.

Weet u wat atherosclerose is? Weet u wat er kan gebeuren als de bloedvaten dicht gaan zitten en de organen die door het bloedvat gevoed worden geen zuurstof en energie meer krijgen?

Als dat bijvoorbeeld bij het hart of de hersenen gebeurt, dan kan dat ernstige schade veroorzaken.

Dus als u klachten heeft aan uw linker arm waarvan u zelf denkt dat het met een bloedvat te maken heeft, en als u een hoog cholesterol heeft (dat is het vet dat ervoor zorgt dat de bloevaten sneller dicht gaan slibben) en als uw vader ook al deze klachten heeft, dus dat deze aandoening misschien erfelijk is, en omdat u een hoge bloeddruk heeft, dan heeft u alle reden om naar een dokter te gaan die u eens goed moet onderzoeken en u helpt bij uw probleem.

Wacht hier niet te lang mee, want je kunt beter voorkomen dan genezen!

Anoniem #7 08 jun 2010 00:00

Lees de informatie van de Hartsichting over "Loop ik risico" op:
www.hartstichting.nl/risicofactoren/loop_ik_risico/
En "Welke risicofactoren zijn er?"
www.hartstichting.nl/risicofactoren/loop...elke_risicofactoren/

lambertha #8 29 dec 2010 22:58

ben een vrouw van59 jaar en heb ook een verhoogde onderdruk van106 en een bovendruk dat schommelt van150 140 voel mij ook niet helemaal fit de laatste tijd vraag me af of dat daar door komt en moet ik hier mee naar de dokter?

brenda A #9 31 dec 2010 17:20

deze vraag heb ik deze week op het forum gelezen en ook beantwoord.
groetjes, Brenda

Anoniem #10 02 jan 2011 23:06

Anoniem #11 09 feb 2011 18:04

Aart #12 13 dec 2011 15:05

Mijn onderdruk is c.a. 88 dat vindt de dokters assistente te hoog terwij
ik nergens in beperkt ben.
Drie weken geleden ben ik geopereerd aan mijn halsslagader welke voor 90% dichtzat dus slik ik bloedverdunner 100mg. per dag voor een tijdsduur van drie maanden.
Is het mogelijk dat hierdoor de waarden beinvloed?
En wat zou de onderwaarde moeten zijn?
Ik ben 69 jaar en ben verder kern gezond.

ina #13 05 feb 2012 19:17

de opmerking dat je niet merkt/geen klachten hebt als je een te hoge bloeddruk hebt vind ik niet kloppen.
ik merk het nl zelf altijd heel goed,ik krijg dan een onrustig opgejaagd gevoel,en als ik mijn bloeddruk dan opneem is hij altijd te hoog.
Laatst bewerkt: 06 feb 2012 13:30 door .

Avanti #14 08 feb 2012 22:23

Ik ben vandag naar Huisartz gewest ik heb een bloeddruk 160 / 100 heb ik van hem medicijn het naam van is valsart/hct 160/12,5mg heeft iemand ervaring mee met deze medicatie en trouwens maak ik me zorgen over deze bloeddruk ik ben 31 jaar oud.

p.s graag uw reactie a.u.b

Carol #15 12 mei 2012 22:15

Ik heb vandaag mijn bloeddruk gemeten en het beklaarde eigenlijk hoe ik mij de laatste maanden voel. Ik had een bovendruk van 143 en mijn onderdruk was 94. Ik schrok er erg van en zeker nu ik het eea heb gelezen. Ik heb al maanden last van een soort afknellende arm, niet dagelijks maar zo nu en dan. Ook klopt mijn hart zo snel en kramp op mijn borst. En misschien verklaart het ook mijn vermoeidheid. Ik ben niet van plan om aan de medicijnen te gaan want dat is het begin van het einde. Wat Ina schrijft herken ik ook, dat ik heel onrustig en op gejaagd kan zijn Ik ben overigens pas 39 en vind dat ik mijn leven maar eens aan moet passen. Iemand nog tips? Ik ben overigens geen snoeper en eet over het algemeen gezond want ik hou niet van blikjes, potjes of vet eten...

Avanti, ik heb geen ervaring met medicijnen tegen de te hoge bloedruk maar jij inmiddels wel denk ik.

#16 16 mei 2012 10:50

Ik slik nu 2 jaar Tenstaten. Ik ben 39. Het zit in de familie. Voel me helemaal prima.

anna wierenga #17 01 aug 2012 18:53

Ik was altijd kerngezond ,maar kreeg 6 jaar geleden een dvt trombose en twee jaar terug weer.Ik sport nog steeds ondanks dat mijn aderen in debekken voor 35% niet meer goed werken.Ik nordic walk en ga naar de sportschool en dat ging allemaal goed tot ik een paar weken terug in eens last kreeg van de bloeddruk en voornamelijk de onderdruk blijft hoog rond de 100,heb nu wel medecijnen ,maar wil dat liever niet ,want ik gebruik ook al 3stuks bloedverdunners per dag.
heeft iemand hier ervaring mee en moet ik dan misschien minder sporten en bewegen ,ik eet goed gezond ,en heb een beetje overgewicht.
Werken kan ik niet meer ,omdat ik dan constant een dik been heb ,draag ook altijd dikke kousen tot boven

pietje #18 22 okt 2012 19:36

ik merk als mijn bloeddruk hoog is 160-120 een beklemmend gevoel op de borst zweet uitbraak slecht slapen druk op de ogen vermoeidheid pijn in de spieren hoofdpijn en div andere klachten zoals spierpijn stijfheid in de gewrichten enz ik heb reeds div jaren klachten en niemand kan mij een antwoord geven????

J.Padmos #19 09 nov 2012 15:58

Hallo,
Het valt mij op dat,als er een vraag gesteld wordt over n.b."te hoge onderdruk", de beantwoorder/ster automatisch een verhaaltje gaat afsteken over de gevolgen van een te hoge bloeddruk etc.wat je op elke site en in elk medisch blad kunt lezen.
Weten ze het niet of gaan ze zo op de automatische piloot dat ze er zelf geen erg in hebben.(beroepsblindheid).
Ik zou daar nu toch wel een een antwoord op willen hebben.

Gr,

J.Padmos

magda #20 10 nov 2012 12:15

Ik lees het antwoord van de dokter maar hij geeft eigenlijk geen direct antwoord waarom JUIST DIE ONDERDRUK zo verhoogt...Ikzelf heb sinds enige tijd last van perioden, waarbij de onderdruk als een gek oploopt en voor mij zijn dan de waarden 110 b.v. en dat voel ik erg in mijn hoofd (druk)...Ik ben het eens met de dokter als hij zegt dat gezond leven en bewegen een hoop ellende voorkomt maar toch zou ik graag een antwoord hebben op de vraag WAAROM dus juist die onderdruk zomaar verhoogt...Als ik een tijdje rustig aandoe, dan zakr die druk op den duur(waarbij ik soms ook naar een acupuncturiste ga...wat inderdaad goed helpt) Verder neem ik al aan jaar of tien 5 mg norvasc...Ik hoop dokter dat ik een antwoord krijg op mijn dringende vraag...vr gr., Magdalena

#21 10 nov 2012 18:01

En waarom vraag je dat dan niet meteen aan de huisarts als je bij hem op consult bent?!

p.leeuw #22 03 feb 2013 13:14

mijn onder druk is vaak te hoog ongeveer tussen 103 tot 110

p.leeuw #23 03 feb 2013 13:18

ik ga deze week nog maar mijn huisarts

eddy #24 08 feb 2013 11:19

magda, neem druppeltjes maretak, dat helpt zeer goed en is niet schadelijk, dat vind je in alken bij een kruidenspecialist. grtjs
Laatst bewerkt: 08 feb 2013 14:27 door .

Paula #25 12 mrt 2013 11:15

Zijn er ook goede alternatieve medicijnen voor te hoge onderdruk? wie heeft daar ervaring mee?

hoge onderdruk

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA