Angst hart schade

  • #1

    Oke om te beginnen heb ik wat ergs eng meegemaakt wat ik graag prive hou maar sinds dan heb ik erg veel last van hart of overslag of kloppingen of andere enge dingen maar mijn vraag is kan een situatie waardoor je erg bang van bent geworden en angst voor hebt je hart beschadigen of ritme stoornisen brengen want ik heb dit al meer dan een half jaar ?

    Reageer
    #2

    Dat is niet erg waarschijnlijk.
    Wat wel mogelijk is, is dat je bent gaan hyperventileren.
    Dat zou je klachten wel kunnen verklaren
    Doe eens de test op
    http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

    Reageer
    #3

    Hoe oud ben je?
    Zijn er hartproblemen bekend binnen de familie?

    Dat je hart soms overslaat hoeft niets te betekenen.

    @Tandor
    zal je vragen een test te doen voor Hyperventilatie en het is heel verstandig dat serieus te nemen. Hyperventilatie is overigens volkomen ongevaarlijk, maar wel enorm beangstigend.

    Reageer
    #4

    Ja de test komt hyperventilatie uit ik ben 19 toen het gebeurde 18 nooit wat gehoord in de familie van klachten maar soms heb ik ook sensaties als ik loop of zit alsof opeens alsof mijn hart is gestopt een seconde of 2-3 daardoor schrik ik vaak maar ik heb dit vroeger nooit gehad is het wel mogelijk dat ie een paar secondes stopt?

    Reageer
    #5

    Je hartritme kan wat verstoord worden, maar in de meeste gevallen van hyerventilatie is dat niet eens aan de orde. Het voelt alleen maar zo. Je hart stopt echt niet zomaar.

    Je zou naar een fysiotherapeut kunnen gaan voor ademhalingsoefeningen.

    Reageer
    #6

    Je moet goed begrijpen dat de belangrijkste functie van het hart is het bloed rond te pompen. Heb je last van je hart, dan krijg je last met ademen, heb je last met ademen (hyperventilatie), dan krijg je last van je hart. Soms is de oorzaak door artsen ook wel moeilijk uit elkaar te houden.
    Als je 19 bent en er is geen bekende aangeboren hartkwaal (meestal boezemfibrilleren) bekend in de familie, en je hebt stress, dan is het 99 van de 100 keer hyperventilatie. Er zijn maar heel weinig mensen onder de 20-30 met hartproblemen.
    Wat natuurlijk wel gevaarlijk kan zijn bij hyperventilatie is dat je een aanval krijgt tijdens het besturen van een voertuig, maar lichamelijk loop je verder geen schade op.

    Het is zaak dat je leert te ontspannen en leert goed adem te halen. Dat is niet gemakkelijk tijdens een aanval en er zijn cursussen voor. Over het algemeen geldt: 3-4 seconden langzaam diep inademen, 1-2 seconden adem vast houden en in 6-8 seconden langzaam uitademen. Dat klinkt stom, maar toch is het zo. Dat komt omdat je zuurstof-niveau al snel goed is, maar bij verkeerd ademen je CO2-niveau veel te laag wordt en daardoor wordt je bloed weer te basisch (te weinig zuur).
    Veel mensen hebben er last van aan het eind of net na de puberteit, het gaat uiteindelijk wel over en je hart zal er geen nadelige gevolgen van ondervinden.

    Reageer
    #7

    Ik ga het eens proberen bedankt maar bij mij krijg ik die gevoelens dat ie opeens stopt en daardoor schrik ik ik heb een paar tests gedaan niks gevonden door de dokter maar soms lees ik van alles op het internet van mensen die opeens dood gaan dit en dat en word mijn angst dubbel. Ook is mijn vraag waarom ik af en toe die overslagen krijg doe zijn heel erg irritant en ook beangstigend soms ik ben bang dat ze iets niet hebben gezien ook heb ik op mijn vakantie me laten controleren (erg aardige dokter die van alles uitlegde) geen problemen op de echo gevonden stelt me even gerust maar de problemen komen even hard terug en wat ik nou altijd vergeet is te vragen of het hart een paar slagen niet slaat en dan weer verder gaat want dat gevoel maakt me het meest kapot en angstig.

    Reageer
    #8

    Op jouw leeftijd ben je de enige niet, het is een wekelijks terugkerende vraag van mensen van jouw leeftijd.
    Een aangeboren hartafwijking is meestal niet te zien op een hart-echo, daarvoor moet je meestal een ECG laten maken. Dat geeft overigens ook helemaal geen uitsluitsel, ik schijn nu al bijna 50 jaar een aangeboren afwijking te hebben en dat is onlangs ontdekt. Een afwijking hoeft ook helemaal niet ernstig te zijn, het is alleen afwijkend van de standaard.
    Je hoeft niet bang te zijn, je hart kan overslaan, maar stopt er niet zomaar mee. Je moet er gewoon niet op letten. Ik neem aan dat je wel gewoon slaapt? En elke ochtend weer netjes wakker wordt? Die mensen die opeens dood gaan zijn meestal dik bejaard.
    Dat je hart soms niet slaat is een gevoel, meestal is het een overslag gevolgd door een extra harde slag.
    Simpel uitgelegd:
    Je hart bestaat uit 4 ruimtes. De bovenste twee worden boezems genoemd en de onderste twee kamers. Het bloed gaat via je rechter boezem naar de rechter-kamer, dan door je longen en van daaruit via de linker-boezem naar je linker-kamer. De linker-kamer pompt het door je gehele lichaam heen. Je voelt eigenlijk alleen je linker-kamer. Al die ruimtes worden aangestuurd door dezelfde puls, maar soms lopen ze niet goed synchroon en dat is wat je voelt. Het voelt alsof iemand je enorm aan het schrikken heeft gemaakt en je hart even stil staat. Maar zelfs als die puls helemaal verkeerd loopt, dan is er een fail-safe. Dan gaan je kamers uit zichzelf kloppen door een eigen puls. Veruit de meeste aangeboren afwijkingen geven problemen met de boezems, maar die zorgen maar voor 25% voor het rond pompen van je bloed en zijn daardoor meestal wel erg lastig, maar niet dodelijk.

    Op jouw leeftijd: 99,99% zeker dat het hyperventilatie is die de gevoelens aan het hart veroorzaakt. Neem een cursus adem halen, vraag het de huisarts, die zal het meteen begrijpen. Hartpatienten krijgen ook dezelfde cursussen adem halen en ik weet uit ervaring dat het helpt. Je bent bang door onzekerheid en die wordt dan weggenomen omdat je weet wat je moet doen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Bedankt voor de uitleg! Ik heb ook al een paar ecg gehad inspanningstest ook ik slaap gelukkig goed soms wel af en toe opstaan met angst dat de boel stopt maar dat valt mee ik ga nog eens langs om te vragen voor die oefeningen bij een fysiotherapeut !

    Reageer
    #10

    Doe dat, serieus!
    Ik kreeg steeds zo'n apparaatje voor ademhalingsoefeningen. Dan moet je steeds het tweede balletje hoog houden. Saai! Toen ik aan de zuurstofmonitor kwam te liggen heb ik het pas echt begrepen/geleerd. ECG's zijn helaas momentopnames. Je kunt een holter krijgen die voor 24 of 48 uur je ECG opneemt. Heb ik allemaal gehad. Ik ben zwaar hartpatient (en bijna 50 jaar) en heb een ICD gekregen (een onderhuidse defribilliator) en toen bleek pas dat ik een aangeboren afwijking had. Nooit wat van gemerkt en ik was best een goede sporter. Ik laat het niet behandelen, ik heb wat last eens in de 2-3 jaar misschien, maar het is niet dodelijk.
    Ademhalingsoefeningen zijn echt het beste recept, geen chemische rommel.

    Reageer
    #11

    Ik heb alleen nog die 24 uurs holter niet gehad maar ik weer niet of dat nodig is de huisarts zegt van niet hij meent dat het wel goed zit alleen dat de angst de oorzaak is maar ik ben dus bang dat ze niks hebben gemist wat dodelijk voor me kan zijn dus ik weet ook niet of het wel nodig is. Zou iets gevaarlijks nog alleen op zo een holter te zien zijn ? Af en toe heb ik hartoverslagen dokter zei dat je daarmee oud kan worden maar soms zijn ze best hard de slag die daarna komt dat ik op spring (komt heeel soms voor) maar betablokkers begin ik niet aan aangezien ik liever tabletten voor me hart niet wil hebben.

    Reageer
    #12

    Een 24-uurs holter is dus gewoon een ECG die 24 uur wordt opgenomen. Daarna gebruiken ze een computer-programma om alle data uit te lezen. Als je problemen hebt gehad tijdens het dragen van die holter, dan kunnen ze dat nog zien zolang ze de data hebben bewaard. De data uit zo'n holter wordt uitgelezen en een bepaalde tijd bewaard. Het is een soort van memory-stick. De holter zelf wordt na uitlezen gereset en weer bij iemand anders omgehangen.
    Ik ben het met je huisarts eens, maak je niet te druk, het is hoogstwaarschijnlijk je leeftijd. Ademhalingsoefeningen helpen enorm.
    Betablokkers, plaspillen en ACE-remmers zijn zinloos als het hyperventilatie is.
    Er zitten receptoren in je lichaam die aangeven als ergens te weinig zuurstof is. Dat kan een hartprobleem zijn (te weinig zuurstof rondgepompt), dat kan een vaatprobleem zijn (zuurstof tekort door een verstopping), maar het kan ook een probleem zijn met verkeerde signalen van die receptoren. Hyperventilatie komt door verkeerde signalen door die receptoren. Je hart gaat dan sneller slaan, je gaat snel ademen etc. Dat komt veel voor bij oudere jongeren, net na de puberteit en stress verergert het. Het is vaak een hormoonkwestie die vanzelf verdwijnt als je ouder wordt.

    Reageer
    #13

    Bedankt voor alle uitleg ik ga eens bijhouden hoevaak ik het gevoel nog krijg en de overslagen als het meer word ga ik maar weer eens langs de dokter maar voor nu ga ik de ademhalingsoefeningen proberen !

    Reageer
Reageer op: Angst hart schade


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief