Cholesterol

  • #1

    Hoi,

    Ik ben een man van 32, met een normaal lichaamsgewicht (91 kg bij 192cm). Nu is er vorig jaar bij mij een te hoog cholesterol geconstateerd. Ik ben al langer bezig met een te hoge GGT waarde en voornamelijk maag/darmklachten.

    Sinds die tijd gebruik ik Atorvastatine 40 mg en met horten en stoten verbeterd het cholesterol en daarmee samenhangend lijkt blijkbaar ook de GGT te verbeteren. GGT schommelde voor behandeling tussen de 100 - 200 en nu zakt hij onder de 70 (maar nog altijd licht te hoog). Onze familie is niet bekend met een te hoog cholesterol. Mijn beide ouders hebben ook een normaalwaarde. Tot op heden zijn de afwijking cholesterol en een verlaagd vitamine B12 gehalte het meest concreet. Ik wilde vragen of iemand hier iets van herkent... cholesterol, B12 en maag/darmklachten.

    Daarnaast schuift de huisarts het op familiair, maar omdat mijn ouders in het verleden reeds gecontroleerd zijn en het onbekend is in de familie is de gedachte nu een erfelijkheidsonderzoek. Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe betrouwbaar en definitief is het? De huisarts stelt dat het best erfelijk kan zijn, maar een generatie heeft overgeslagen. Vandaar ook mijn gedachte van het erfelijkheidsonderzoek.

    Reageer
    #2

    Een erfelijkheidsonderzoek is wel een drastische stap.....maar het kan inderdaad erfelijk zijn.

    Je schrijft dat je maag- en darmklachten hebt. Heb je een ontstoken maagslijmvlies? (Gastritis)

    Gebruik je regelmatig alcohol?
    Gebruik je nog andere medicijnen?
    Heb je regelmatig buikklachten in de rechter bovenbuik?
    Weet je ook de andere leverwaarden zoals ALAT en ASAT?

    Reageer
    #3

    - Heb je een ontstoken maagslijmvlies?
    Ik heb een maagonderzoek gehad en daar kwam niks uit. Toentertijd was het nog niet bekend met betrekking tot cholesterol en vitamine B12.

    - Gebruik je nog andere medicijnen?
    Nu dus vitamine B12 injecties

    - Heb je regelmatig buikklachten in de rechter bovenbuik?
    Ja zeer zeker. Net onder de rechter ribbenboog over het algemeen. 't Is gevoelig. De rechterkant voelt ook anders dan de linkerkant. Beetje lastig uit te leggen, maar gevoelsmatig hangt de linkerarm er anders bij dan de rechterarm. Beetje vaag...

    - Weet je ook de andere leverwaarden zoals ALAT en ASAT?
    Ja deze zijn normaalwaarden.

    Reageer
    #4

    - Gebruik je regelmatig alcohol?

    Nee

    Reageer
    #5

    Omdat je maagklachten hebt zou een maagvliesontsteking er voor kunnen zorgen dat de vitamine B12 die je met de voeding wellicht voldoende binnenkrijgt niet wordt opgenomen in het maag/darmstelsel omdat er in in het maagsap de intrinsic factor ontbreekt.

    Je klachten in de bovenbuik en de verhoogde leverwaarden zouden ook veroorzaakt kunnen worden door de gal of galwegen. Is daar al onderzoek naar gedaan?

    Je cholesterol is een verhaal apart.
    Voor een deel kan het door voeding of gebrek aan beweging komen. Ook overgewicht kan een rol spelen. Je BMI ligt toch net boven 25. Er is weliswaar geen sprake van overgewicht, maar een paar kg's minder zou geen kwaad kunnen...

    En dan is er inderdaad nog een erfelijke factor. Als alle andere factoren zijn uitgesloten zou je daar vanuit kunnen gaan of dat eventueel kunnen laten onderzoeken.

    Reageer
    #6

    Naar galstenen is onderzoek gedaan. 4x echo en 1x MRCP zonder vloeistof. Laatste was wel 15 maanden geleden. Galstenen zijn zeker een familiekwaal. Maar ja helaas niet zichtbaar bij mij.

    Dat van de maag zal ik nog eens afstemmen met de HA. Maagonderzoek was vrij in het begin en toen was het vit b12 gebrek nog niet bekend.

    Tnx... mochten er nog ervaringen zijn voor cholesterol en GGT hoor ik het graag

    Reageer
    #7

    Ik zal nog even wat spitten...
    Overigens je GGT kan ook verhoogd zijn door een galwegprobleem...

    Reageer
    #8

    Ja ik zat ook nog te denken over je reactie "Als alle andere factoren zijn uitgesloten zou je daar vanuit kunnen gaan of dat eventueel kunnen laten onderzoeken"

    Voor zover mij bekend is er juist geen onderzoek gedaan naar de andere factoren of maar beperkt. Welke andere factoren zouden er volgens jou allemaal kunnen het zijn? Bij mij is eigenlijk meer in zijn algemeenheid aangenomen dat het wel erfelijk zou zijn, omdat dat blijkbaar nou eenmaal in de regel zo is. Zowel de familie aan mijn vaders- als moederskant geven daar niet directe aanleiding voor. Maar wellicht is het nog niet bekend bij ons.

    Ik gebruik de Atorvastatine nu een jaar en levert dus verbetering op van de cholesterol waarde en GGT, maar eigenlijk niet van de maag-/darmklachten. Het erfelijk geloof ik ook niet zo omdat een aantal jaren geleden toevallig de GGT was geprikt en deze toen normaal was (zonder gebruik van Atorvastatine).

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    In principe zijn er toch een aantal dingen onderzocht.
    Ik weet niet welke dingen er bij het bloedonderzoek allemaal zijn onderzocht.

    Een verhoogde GGT kan veroorzaakt worden door:
    aan doeningen van gal en galwegen
    medicijn en of alcoholgebruik
    hepatitis
    erfelijkheidsfactor.

    Het feit dat er niet direct galstenen zijn gevonden betekend niet dat de gal of galwegen problemen kunnen veroorzaken. Dit zou dan nog eens specifiek onderzocht kunnen worden

    Medicijnen, drugs en alcohol zijn niet aan de orde zoals je zelf aangeeft

    Hepatitis weet ik niet of getest is maar is ook niet erg waarschijnlijk omdat de ASAT en ALAT normaal waren.

    Maar de B12 kan ook een rol spelen.
    B12 tekort kan voor een vergroting van de lever zorgen waardoor de GGT ook stijgt.

    Wat goed zou zijn om nog eens naar te kijken is dus het maagslijmvlies en de gal en galwegen. Daarnaast een bloedonderzoek naar het B12 niveau op dit moment en IgE, IgM en IgA. (Dat zijn stoffen die iets over je immuunsysteem vertellen) en de ontstekingswaarden en witte bloedcellen.

    Reageer
    #10

    "
    Het feit dat er niet direct galstenen zijn gevonden betekend niet dat de gal of galwegen problemen kunnen veroorzaken. Dit zou dan nog eens specifiek onderzocht kunnen worden"

    Welk onderzoek zou dit moeten zijn?

    Reageer
    #11

    Dat zou met een ERCP gedaan kunnen worden. Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie

    Reageer
Reageer op: Cholesterol


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief