Overmatig controleren

  • #1

    Hallo,

    Kan het voortdurend controleren van je hartslag en onregelmatig ritme veroorzaken? Of kan het zo zijn dat ik denk dat ik een onregelmatige ritme heb?het lijkt wel als ik luister dat het ritme ineens sneller of langzamer gaat, niet veel sneller of langzamer, maar wel iets. Sinds oktober heb ik last van paniekklachten(hyperventilatie), ben bij ha geweest en die heeft naar mijn hart geluisterd en bloeddruk gemeten, was allemaal in orde. Toch heb ik de dwang om altijd mijn hartslag te controleren (loop bij psycholoog oa hiervoor).

    Ben man 28 jaar oud, rook niet, pieker veel en hartklachten zitten niet in de familie.

    Alvast bedankt

    Reageer
    #2

    Het overmatig controleren van je hartslag, kan onrust veroorzaken en hyperventilatie. Dat kan dan voor ritmeverstoringen zorgen, die overigens niet gevaarlijk zijn maar wel hinderlijk. Vervolgens kan het opmerken van zo'n verstoring weer angst en onrust en dus hyperventilatie veroorzaken. Een vicieuze cirkel, waarbij je eigenlijk de klachten zelf in stand houd.

    Reageer
    #3

    Hallo,

    Bedankt voor de snelle reactie. Wat jij zegt klopt eigenlijk als een bus, echter is het niet makkelijk om dit zomaar te doorbreken. Als ik ga controleren voel ik mij ook heel gespannen. Eigenlijk moet ik dit niet vragen, maar hoe kan je een onregelmatig hartritme herkennen?

    Mvg

    Reageer
    #4

    Dat is voor een leek en vooral bij jezelf niet te doen. Dat kan namelijk een heel vertekend beeld geven. Het beste is dan dus ook om dat niet te proberen en niet te doen. Het zal er namelijk alleen maar erger van worden. Je geeft zelf immers al aan:
    [quote]Als ik ga controleren voel ik mij ook heel gespannen.[/quote]en daar gaat het dan dus al mis.

    Reageer
    #5

    Klopt, ik weet ook eigenlijk wel dat het van de spanning is, het is niet niks om na zoveel jaar "relaxed" te zijn ineens voortdurend zonder rede in paniek te zijn. Ik zal het er morgen met mijn behandelaar nog even over hebben

    Tandor, dank voor je antwoorden! ๐Ÿ™‚

    Reageer
    #6

    Graag gedaan.

    Lees eens de columns over angst die ik heb geschreven. Daar staan ook oefeningen in die je volgens mij heel goed zou kunnen gebruiken.
    http://www.dokter.nl/nieuws-items/columns/angst

    Reageer
Reageer op: Overmatig controleren


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief