Herhaald laag ferritinegehalte

  • #1

    Hallo,
    Wonend in het buitenland, kwam ik in 2010 extreme vermoeidheidsklachten bij mijn huisarts. Ik bleek een goed Hb te hebben maar mijn ferritine was maar 12.
    Door een aantal injecties met ferinject werd dit weer naar een aangenaam niveau gebracht en ik voelde me weer kiplekker. Daarna heb ik 2 jaar lang een onderhoudsdosis van de huisarts gekregen.
    Terug in Nederland werd mij gelijk verstaan te geven dat zulk soort behandelingen niet werd gedaan, tenzij ik weer problemen kreeg. (geen preventie dus)
    Na 2 jaar in Nederland zijn we aangekomen bij vandaag. Weer is mijn ferritine lag. Nog niet te lag (het is nu 35) maar aangezien ik met een gehalte van 150 in NL aankwam, toch aanzienlijk gezakt.
    Hb is nu wel goed: 9.2
    Behandeling voor veelvuldige en intensieve menstruaties is mij geweigerd want (letterlijk!!) "aan zulke kleine klachtjes deden ze niets"

    Wat is in Nederland de behandeling voor een weerkerend laag ferritine gehalte?

    Reageer
    #2

    Dat zal op basis van de klachten zijn. Een lager ferritine gehalte dat verder geen klachten geeft behoeft geen behandeling. De ondergrens voor ferritine bij vrouwen ligt op 20. Met 35 zit je daar ruim boven.

    [quote]Behandeling voor veelvuldige en intensieve menstruaties is mij geweigerd want (letterlijk!!) "aan zulke kleine klachtjes deden ze niets[/quote] Van wie kwam deze uitspraak?

    Reageer
    #3

    Die uitspraak kwam van mijn (toenmalige NL) huisarts.
    Tja.... en ruim boven de marge van het gehalte ferritine..... Als je elke dag bekaf bent en de energie ernstig tekort schiet, denk ik dat er wel iets moet gebeuren.
    De grenzen liggen volgens mij tussen de 20 en 200. Nogal ruim.
    Ik kwam 2 jaar geleden met 150 naar NL en zit nu op 35. Waar is dat gebleven dan??

    Reageer
    #4

    Je hebt gelijk, op basis van de klachten kan er een behandeling worden gedaan. Daarom schreef ik ook:
    [quote]Een lager ferritine gehalte [b]dat verder geen klachten geeft[/b] behoeft geen behandeling[/quote]

    Als je onregelmatige en heftige menstruatie bloedingen hebt weet je waar het gebleven is natuurlijk. De uitspraak van je huisarts slaat natuurlijk nergens op. Het is de huisarts die dat uiteindelijk bepaald maar een gynaecoloog. Dus vraag aan je huisarts een verwijskaart voor de gynaecoloog om naar de hevige bloedingen te laten kijken.

    Reageer
Reageer op: Herhaald laag ferritinegehalte


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief