Help!! hart en andere klachten na stoppen met Ritalin

  • #1

    Hallo,

    Ik (vrouw, 23 jaar) ben inmiddels ten einde raad, ik hoop dat iemand mijn verhaal wil lezen en me misschien meer kan vertellen of wil helpen....

    Vorig jaar is de diagnose ADD bij mij vastgesteld en heb voor mij concentratieklachten Ritalin voorgeschreven gekregen (vrij hoge dosering, 80mg per dag). In het begin beviel het supergoed, eindelijk kon ik me blijvend concentreren op mijn werk en voelde ik me enorm gedreven. Soms slikte ik een tabletje extra zodat ik savonds nog wat extra kon doorwerken. Maar na drie maanden ging het steeds slechter, ik begon behoorlijk af te vallen (ben 1.70 en ging van 55 naar 49 kilo), ik kon niet meer in slaap komen en kreeg steeds meer last van hartkloppingen. Toen ik ook nog een hallicunaties begon te zien en beestjes over mijn huid voelde kruipen ben ik onmiddellijk gestopt met de Ritalin. Ik dacht dat mijn klachten na een week wel weg zouden zijn.

    Toen ik na twee maanden nog steeds een hoge hartslag had en steeds duizeliger werd ben ik naar de dokter gegaan. Niks aan de hand, bloedtesten waren prima in orde. Ik zou gerust moeten zijn, maar de paniek nam alleen maar toe en heb een paar heftige paniekaanvallen gehad waar de ambulance aan te pas moest komen.

    Ik woon op mezelf in Utrecht, maar woon sindsdien weer bij mijn vader in Groningen omdat ik niet meer alleen durf te zijn. Ik ben nu een half jaar verder en mijn klachten zijn nog steeds hetzelfde, ik heb vooral last van:

    - Hoge hartslag in rust (90-100 bpm)
    - Hartklopping (bij kleine inspanningen, bv traplopen)
    - Lage bloeddruk
    - Licht in mijn hoofd bij opstaan (bijna flauwvallen)
    - Duizeligheid ( als ik loop heb ik steeds het gevoel dat ik een fractie van een seconde wegval of dat ik wordt geduwd )
    - Kortademigheid
    - Prop slijm in mijn keel
    - Vermoeidheid, heel veel slaap nodig hebben
    - Opgejaagd gevoel
    - Witte vloed

    En de klacht waar ik me steeds heel erg zorgen over maak:
    - Pijnlijke opgezette aderen en duidelijk zichtbaar dan normaal in handen en onderarmen. Alsof er kleine naaldjes in worden gestoken.

    Psychische klachten als lusteloosheid, vergeetachtigheid en depressieve gevoels heb ik eigenlijk niet. Ik wil wel, heel gaag zelfs, maar mijn lichaam werkt niet mee.

    Ik heb al een ECG en een 24-uurs holteronderzoek gehad en met mijn hart was (gelukkig!) niets aan de hand. Ik weet dat ik een paniekstoornis heb omdat ik bang ben voor nieuwe paniekaanvallen, ik word al geholpen door een psycholoog en ga sinds kort naar een haptonoom. Ik let goed op mijn voeding, doe aan mindfullness en fiets elke dag drie kwartier op de hometrainer.

    Maar ik doe dit al een half jaar en mijn klachten lijken ook niet maar een beetje af te nemen, wat me sterk kan ontmoedigen. Ik blijf enorm bang dat mijn lichaam schade heeft opgelopen door die hoge dosering Ritalin, maar zoals gezegd kunnen de dokters en artsen niets vinden. Volgens de dokter is van chronische hyperventilatie ook geen sprake ( dit kon ze zien met een saturatiemeter, die was bij mij 98%, kan je zo Chv diagnosticeren?)

    Wie kan mij alsjeblieft helpen? Kan de Ritalin iets met mijn bloedvaten of bloedsomloop hebben gedaan? of heeft het schade aan mijn hersenen gebracht? Of is het "gewoon" een burnout met angstklachten?

    Ik ben normaal gesproken een enorm gedreven en vrolijk meisje die volop in het leven staat, maar ik ben veranderd in een angstig muisje die het niet meer weet waar ze het zoeken moet....

    Reageer
    #2

    Soms slikte ik een tabletje extra zodat ik savonds nog wat extra kon doorwerken.

    Toen ik ook nog een hallicunaties begon te zien en beestjes over mijn huid voelde kruipen ben ik onmiddellijk gestopt met de Ritalin.

    Er zijn 2 dingen die dus niet goed zijn gegaan.
    1. Extra tabletjes nemen is dus niet goed. Ritalin is vergelijkbaar met amfetamine. (XTC)

    2. Abrupt stoppen met Ritalin.
    Dit was dus ook niet bepaald handig Afbouwen was dus beter geweest.

    Door de klachten die je hebt is het toch zeer waarschijnlijk dat je hyperventileert. Alleen een moment opname met een saturatiemeter, is dus niet voldoende om met zekerheid te zeggen dat je niet hyperventileert.

    Het is mogelijk dat je daar dus nu last van hebt.

    Ga terug naar de huisarts en bespreek je klachten afgezet tegen het abrupt stoppen van de Ritalin.

    Reageer
    #3

    Hoi Esmeria,

    Op onderstaande link kun je veel informatie vinden over de gevolgen van het gebruik van Ritalin. Ga in ieder geval na jouw huisarts zodat je langzaam af kunt kicken van het middel. Maar ik zou zeggen ga er niet meer door want het heeft een vergelijkbare werking als aan cocaïne op het lichaam en de geest..

    https://www.facebook.com/stopritalin

    Reageer
    #4

    Het slikken van die extra ritalin per dag, en dan savonds kan nadelig zijn op lange termijn, je lichaam zit dan volgestopt met ritalin en deze stoffen worden in je slaap afgebroken, je gaat onrustig slapen, zweten, droge neus, raar dromen, hart kloppingen met als gevolg smorgens een "brak" gevoel te hebben.

    Zelf heb ik 8 jaar medicatie gebruikt, en heb ook vaak veel te veel gebruikt! In stress situaties een extra ritalin, op emotionele momenten veel ritalin en natuurlijk voor de extra rust! Ik gebruikte het eigenlijk na een tijd voor alles , ik kon er zelfs van inslaap vallen!

    De nadelen zijn toch die ik zelf heb gehad: hartkloppingen, gewichtsverlies, zenuwen die slap worden, vermoeidheid,spierspanningen,hoofdpijn, weinig eetlust en dan weer veel eetlust, onregelmatig slapen,depressie gevoel,afgevlakt,teruggetrokken, mensenschuw..
    De verschijnselen van een drugs als je dit teveel gebruikt

    Nu ben ik zelf van de ene op de andere dag gestopt, artsen wilden niet meewerken(zal wel financiel nadelig voor hun zijn) en ik heb nergens last van gehad! Goed voorbereiden is wel belangrijk, zorg dat je weet wat je lichaam kan hebben, wat voor afkickverschijnselen je kan verwachten en vooral belangrijk is luisteren naar je lichaam! Een vaste structuur in een "afkick" periode zorgt voor rust in je lichaam, neem vitamines, drink veel groene thee en genoeg water! Je eigen detox :p

    Hoe gaat het nu met je, nogsteeds klachten?

    Reageer
    #5

    Heel erg bedankt voor je reactie! Doet me goed te horen dat ik niet de enige ben die de verleidingen van Ritalin niet kon weerstaan.

    Ik ben inmiddels al weer ietsjes verder en ben erachter gekomen dat ik een flinke angststoornis had. Deze is hoogstwaarschijnlijk wel getriggerd door de Ritalin (net zoals andere drugs dat ook kunnen doen). Daarbij heeft Ritalin mij behoorlijk geholpen mijn grenzen over te gaan. Zo kon ik savonds en snachts nog lekker doorwerken terwijl ik normaal gesproken gewoon naar bed zou gaan. Op een gegevent riep mijn lichaam gewoon heel hard 'Stop!'.

    Mijn grootste angst was dat de Ritalin blijvende schade aan mijn lichaam of hersenen had aangebracht, vandaar ook mijn bezorgde bericht hier een paar maanden geleden. Gelukkig weet ik nu dat dit niet het geval is en dat mijn klachten (hoe heftig ook) een psychische oorzaak hadden. Ik ben bijna hersteld van mijn angst en alle klachten zijn (godszijdank!) bijna verdwenen.

    Ik heb in ieder geval wel mijn lesje geleerd. Het is een behoorlijk heftig medicijn (kan het nog steeds niet geloven dat ze dit zo eenvoudig aan kinderen voorschrijven, maarja wordt lekker veel geld mee verdiend inderdaad). Hoe heb jij Ritalin ervaren? Ik werd er behoorlijk 'speedy' van, had echt het gevoel aan zware drugs te zitten, ik werd er ook een ander persoon door. In het begin bijna manisch en na een tijdje juist gesloten en zombie-achtig. Ik heb het in totaal maar 4 maanden geslikt, dus ik ben wel benieuwd hoe die 8 jaar van jou was. En lukt het je nu wel om je te concentreren?

    Reageer
    #6

    ter info...Ritalin is dus niet hetzelfde al amfetamine.... wel een aan amfetamine gerelateerde stof....En amfetamine is niet ! Hetzelfde als xtc !

    Reageer
    #7

    Ik kan niet geloven dat jij zo gemakkelijk meer ritalin slikte dan voorgeschreven alleen maar om nog meer te kunnen werken s avonds. Jijzelf hebt jezelf ziek gemaakt door verkeerd om te gaan met je medicatie. Je slikte al teveel, 60 mg is de max voor velen, en daar ging je nog eens extra overheen. Hou jezelf maar goed in de gaten, want je lijkt me iemand die nog wel wat burn outs tegemoet kan zien met dit type gedrag. De beschrijving van je klachten leek ook wel wat op een hyper zoals bij schildklier voor kan komen, dat kan ook heel veel angstklachten geven.

    Reageer
    #8

    Probeer citalopram dan gaan je klachten wel weg .Je hebt waarschijnelijk een angststoornis.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Tering... heftig. Ik heb ook ADD, en slik ook ong 80/90 mg (dokters advies) ik ben 1,87 en weeg 79, maar krijg ook de indruk dat het te veel is, en ik denk dat het voor haar een overdosis is. Ik slik 9x10mg op een dag. 3 sochtend, 3 smiddags, en 3 rond 1800 uur. Sochtends krijg ik ook afkickverschijnselen maar als ik weer begin met 3 gaat t weer. Maar deze dosering over de hele dag word ik ook chaotischer en erger ik me dood aan dingen om me heen. Ik denk dat ik gewoon 3x 10mg in de ochtend neem... en 2x 10mg smiddags en 2x 10mg rind 1800 uur. Zo voel ik me redelijk okee.... maar concentratie is toch minder.

     

    Reageer
    #10

    Ik ben 17 en ben 5 jaar geleden gediagnostiseerd met ADD. Ik kreeg hier toen Ritalin voor die ik nu nog steeds slik. Mijn psychiater is echter best voorzichtig met medicatie voorschrijven (vooral met Ritalin, wat vergeleken wordt met speed). Mijn pilletjes Ritalin zijn 10 miligram per stuk en ik slik op korte schooldagen 1 pilletje en op een lange schooldag 2 pilletjes. Ik geef toe dat ik op sommige dagen ook een extra pilletje nam, om mij thuis ook te kunnen concentreren op mijn huis- of leerwerk. Nu ik de ervaringen van een aantal mensen op deze pagina lees, schrik ik daar echt ontzettend van. Ik kan het mij namelijk bijna niet voorstellen om 80 miligram Ritalin op één dag te slikken. Ik ervaar zelf door Ritalin een zeer verminderd hongergevoel en ik slaap ook slechter als ik op een dag 2 (af en toe 3) pilletjes heb gehad. Ook heb ik meer moodswings, hartkloppingen, spierpijn, angstgevoelens en stressgevoelens als ik 3 pilletjes op één dag slik. Ik kan mij dus hierom wel voorstellen waarom je zoveel negatieve bijwerkingen krijgt, want naar mijn mening is 80 miligram per dag echt veeeel te veel! Ook om daar zomaar ineens mee te stoppen zonder af te bouwen.

    Reageer
    #11

    Medicijnen kunnen helpen bepaalde symptomen te verminderen maar ze geven ook bijwerkingen.

    Een andere insteek kan zijn om de biochemie van je lichaam langs natuurlijke weg bij te sturen. Bij add en adhd speelt onder andere een belasting van zware metalen als kwik en aluminium. Ontgifting kan dan nodig zijn. Verder speelt een overbelasting door exorfinen een rol. het hele voedingspatroon speelt een rol, tekorten aan bepaalde vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren, die de aanmaak van allerlei  neurotransmitters als dopamine verbeteren. Daarnaast zijn er nog specifieke middelen voor de aanmaak van dopamine. Ook kan een tekort aan een bepaald enzym, DPP-IV spelen, dat de exorfinen helpt onschadelijk te maken.

    Reageer
    #12

    Ik Ben een angststoornis

    Maar ook ADHD ikmoet rilatine maar ik lees zoveel negatieve dingen ervaringen en geef me nog meer angst

    Ikag geen ad en alleen maar aprazolam iemand ervaring ermee [blockquote]BBCode you used is not allowed.[/blockquote]

    Bijlagen:
    Reageer
    #13

    Je klachten lijken erg op de klachten van mijn dochter en die heeft ook ooit de diagnose add gehad.
    <h1>POTS, posturale orthostatische tachycardie syndroom</h1>

    Dit is wat ze heeft zoek het maar eens op. Er zijn weinig artsen die er vananf weten daarom wordt het ook niet snel erkent. In sint anna ziekenhuis in geldrop zit een internist die er veel vanaf weet. Meestal vinden ze ook niks als je met een holter kastje loopt of je bloedruk meet als je zit. Er zijn ingewikkeldere tests voor nodig. Ik hoop dat je wat aan deze inormatie hebt. Depresiviteit hoort er ook bij omdat bij pots patienten het blijdschaps stofje niet genoeg wordt aangemaakt in de hersenen. Anti derpesivia kan hier bij helpen. ook zul je lezen dat je als pots patient kan flauw vallen maar dit hoeft niet zo te zijn. Mijn dochter heeft wel het gevoel maar valt nooit echt flauw.
    Hoop dat je wat aan deze informatie hebt en dat je weet het komt niet door de ritalin en het is niet psychies. Hoe meer je slaapt hoe erger het zal worden. je moet proberen je spierkracht wel te behouden die verlies je als je teveel slaapt en ligt. ook al voel je je in horizontale houding het fijnst probeer toch niet meer dan 10 uur te slapen. Zout pillen hebben mijn dochter enorm geholpen tegen de lage bloedruk ze slikt nu 9 gram zout per dag in tablet .
    Reageer
Reageer op: Help!! hart en andere klachten na stoppen met Ritalin


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief