Ferritine, hb en vitamine D te laag

  • #1

    Hallo,

    Dank u wel dat u met me mee komt denken. Ik heb een aantal schijnbaar van elkaar losstaande klachten en ik ben erg benieuwd of er iemand is die misschien een verband zou kunnen leggen [figuurlijk dan].

    Sinds enkele maanden voel ik mij nog vermoeider dan anders [na vele omzwervingen is er vorig jaar me/cvs bij mij 'vastgesteld', dus vermoeidheid ken ik]. In november afgelopen jaar zat ik in de bus terug naar huis toen ik in mijn borst iets voelde borrelen. Ik kon de neiging om te hoesten niet onderdrukken, ik had het gevoel dat mijn longen ineens vol slijm liepen. Toen ik dit ophoestte kreeg ik een roestige smaak in mijn mond. Op het zakdoekje dat ik voor mijn mond hield bleek dat ik bloed opgehoest had. Ongeveer een half uur later gebeurde hetzelfde nog een keer.

    De arts van de huisartsenpost drukte op mijn maag, wat een heftige pijn veroorzaakte. Ze vermoedde maagproblemen en gaf me omeprazol mee naar huis. Ik was inderdaad enige tijd daarvoor gestopt met het slikken van "Champix" om te stoppen met roken i.v.m. brandend maagzuur. Later is er een longfoto gemaakt en heb ik een gastroscopie ondergaan; er was niets verontrustends te vinden. Het lijkt erop dat er een toevallig een adertje gesprongen is.

    Bij wijze van controle voerde de huisarts een bloedonderzoekje uit, de waarde van het hb was 6.3, dat is te laag maar aangezien ik in de vruchtbare leeftijd ben [29] en menstrueer, daarnaast bloed doneerde en ook nog een bloedinkje had gehad, niet werkelijk verrassend. We spraken af dat ik in januari opnieuw zou komen prikken om te kijken of de hb-waarde inmiddels weer op peil was.

    In december raakte ik steeds vermoeider, mijn spieren raakten nog zwakker dan voorheen; het dragen van een bord eten van de keuken naar de bank, gaat alleen als ik het bord tegen mijn borst aandruk zodat ik niet het hele gewicht hoef te tillen. De dagelijkse wandelingen met de hond [3x drie kwartier] moest ik inkorten, omdat ik naderhand zo stond te trillen op mijn benen dat ik gedurende enkele minuten de trap niet meer op kon komen.

    Ik kreeg botpijnen, verkrampingen in mijn spieren en zenuwtics en ik was regelmatig zo duizelig dat het zwart werd voor mijn ogen. Nu is de decembermaand per definitie al niet zo mijn favoriet, maar deze reactie vond zelfs ik wat buitenproportioneel. Toen was januari echter nog niet aangebroken. Er ging namelijk nog een schepje bovenop. Mijn doorgaans rappe tong raakte in de knoop, ik kreeg problemen met articuleren, kon woorden niet meer met het gemak dat ik van mezelf gewend ben vinden en ik struikelde over mijn formuleringen.

    Ik werd zo vermoeid dat rechtop zitten eigenlijk geen optie meer was, ik zag mezelf genoodzaakt in mijn spieren te gaan 'hangen' en telkens van 'hangspier' te wisselen. Onderuitgezakt met een hoofd die op een hand rust die op de tafel steunt en waar de rest van mijn gewicht ook tegenaan hangt. U heeft het plaatje misschien inmiddels compleet. Bij langer dan 10 minuten spreken [ik ben nogal van de communicatie] kreeg ik keelpijn, een verschijnsel dat artsen die geloven in ME nog wel eens 'a-typische keelontsteking' willen noemen. De lymfeklieren in mijn hals worden pijnlijk en zetten wat op.

    Op een mooie dag in februari werd ik wakker met pijn in mijn arm, uitstralend naar mijn oksel. In mijn oksel trof ik een bult aan die pijnlijk was als ik erop drukte. Toen ik overwoog ermee naar de huisarts te gaan en dan meteen éindelijk een keer mijn controlebloedpriksessie te laten doen [ik kon de moed niet opbrengen de drie kilometer lopend te overbruggen, fietsen gaat niet meer omdat ik mijn armen niet zo lang aan het stuur kan houden], was het bultje weer verdwenen. Angstig voor hypochondrie of om van hypochondrie beticht te worden, liet ik het erbij zitten.

    Vorige week kwam het bultje trouwhartig terug. Even groot, even pijnlijk. Ik overwon de angst voor de gene die ik zou voelen als het een ingegroeid haartje zou zijn en toog naar de huisarts. Ze voelde en drukte, kneep met een sadistisch genoegen en sprak uit dat ze vermoedde dat het een ontstoken haarzakje was. Een paar dagen later was het bultje weer weg. Toen ze vroeg hoe het verder met me ging vertelde ik dat ik uitgeput was en dat het me een goed idee leek die bloedtest uit te voeren. Ze was het daarmee eens.

    Deze week belde ze me op om te vertellen dat mijn bloedwaarden niet helemaal in orde zijn.

    Hb 7.0
    Ferritine: <5
    Vitamine D: 20

    Morgen mag ik bij de apotheek wat tabletjes halen. Vermoedelijk zijn mijn bloedwaarden over een week of 4 wel weer aardig op peil.

    Wat ik aan u vraag is om eens met mij mee te kijken of deze theatrale opsomming van ongemakken ergens een verbindende factor kent. Herkent iemand zich in de symptomen? Is er een gemene deler? Andere slimmigheden die ik over het hoofd gezien heb? Ik hoor het heel graag.

    Ik zal om het verhaal niet nóg langer te maken nog wat lichamelijke toestanden opsommen, die eventueel relevant zijn.

    - ik ben een vrouw, 29 jaar, 1.73 m. en 52 kilo [te weinig]
    - toen ik 22 was werd ik vrij plots zeer zwak [spieren, extreem moe], en ik verloor in een half jaar tijd 20 kg. Ik werd 100% afgekeurd [toen bestond dat nog]. Internisten en andere betrokken artsen konden niets vinden
    - na mijn 24e naam mijn energieniveau [even onverklaarbaar] weer enigszins toe, ik kon weer staand douchen en poogde zelfs te gaan werken [wat jammerlijk mislukte, overigens]
    - er is een grote kans op een besmetting met lyme [kinderjaren in de bossen, vaker wel een teek dan niet en naar de huisarts gaan als je gebeten werd door een teek was flauwekul]
    - in mijn puberteit werd er tweemaal [?] Pfeiffer vastgesteld
    - in mijn puberteit had ik last van 'spastische darmen'
    - vanaf mijn twaalfde totdat ik het huis uit ging liep ik bijna altijd bij een fysiotherapeut i.v.m. chronische hoofdpijn [spieren in de nek], tennisellebogen, voetbalknieën en andere overbelastingen
    - in december 2011 en in mei 2012 heb ik mijn eicellen gedoneerd en derhalve de grootste helft van het 'ivf-traject' doorlopen [hormonen inspuiten]
    - ik ben af en toe erg gevoelig voor huiduitslag [soms drukeczeem [urticaria factitia], dan weer ben ik ineens van top tot teen rood met witte stippen, soms wordt mijn zet mijn keel op en krijg ik prikkende blaasjes op mijn tong van verschillende [fruit]drankjes], droge huid, ineens een 'allergische reactie' op een pleister en dat verdwijnt weer even snel als het komt en ik heb weer tijden nergens last van
    - ik gebruik geen medicijnen [zeldzaam eens paracetamolletje]
    - ik drink zeldzaam alcohol
    - ik rook te veel
    - ik ben door de bank genomen bijzonder blijmoedig

    Ik ben ongetwijfeld de helft nog vergeten. En dat is goed, het komt omdat ik me van de meeste klachten over het algemeen niet zo bewust ben.

    Ik realiseer me dat het een lang verhaal is en als u de moed opgebracht heeft om tot deze zin door te lezen ben ik u nu al voor eeuwig dankbaar voor de aandacht.

    Ik hoor het heel graag als u ideeën, tips, vragen of anderssoortige opmerkingen heeft.

    Mijn heel hartelijke dank voor het meedenken.

    Reageer
    #2

    Hoi,

    Zoals ik het heb gelezen lijkt alles wel bij elkaar te passen, je hebt een (normaal/)laag Hb, en je hebt een te laag vitamine D gehalte. Wat veel mensen niet weten is dat vitamine D ook met je calcium huishouding te maken heeft, en dat dit dan weer met andere zouten te maken heeft. Zoals magnesium en natrium. Deze laatste twee hebben een invloed op spieren, en deze kun je in verband brengen met ''tikken'' en spierslapte. Kort gezegd; alles lijkt wel met elkaar in verband te staan. Zodra je Vitamine D omhoog is en je je ferritine en Hb op pijl hebt, zal je je vast al een stuk beter voelen.

    Groetjes,
    Thobias.

    Reageer
    #3

    Dank voor de reactie Thobias.
    Ik denk dat je gelijk hebt met dat het over een paar weken alweer een stuk beter zal gaan. Waar ik nog nieuwsgierig naar ben is het onderliggende verhaal. Ik kamp al 9 jaar met diverse klachten en mijn vitamine D is nog nooit te laag geweest [ik ben aardig binnenstebuiten gekeerd], dus ik ben eigenlijk op zoek naar een gemene deler, als die al bestaat.

    Reageer
    #4

    Hallo Wendy,

    Heb je er wel eens na gekeken of je geen gluten allergie zou kunnen hebben. Doordat de dunne darm geprikkeld wordt vormt deze een laagje tegen de darmwand waardoor je geen tot weinig voedingsstoffen uit je voeding kan halen. Hierdoor krijg je een tekort aan vitamine, hb etc. Klachten gaan gepaard met oa. buikpijn etc. Mocht er hier nooit naar gekeken zijn is dit denk ik zeker wel een optie voor je.
    Succes!
    Annemiek

    Reageer
    #5

    Beste Wendy,

    Zo herkenbaar vele van jou problemen.
    Als ik jou was, meld je aan bij Stichting B12.
    Stel hier keer op keer je vragen.
    Ik ben al aardig op weg en ze helpen mij goed.
    Ik heb nml. B12 tekort en krijg hiervoor injecties, Vit. D tekort en ook ferritine tekort...veel problemen: heel moe, duizelig, pijn in spieren/zenuwen/gewrichten/ bleekheid/ allergie...
    Laat je informeren bij Stg. B12, ze kunnen op veel gebied je vragen beantwoorden ook naar aanleiding van je bloedwaardes.

    Hoop voor je dat je je gauw weer beter voelt en weet wat er aan de hand is.
    Ik weet dat vermoeidheid op zich verschrikkelijk is, je bent machteloos en kunt weinig ondernemen.

    Groet Boebes (deze naam vindt je terug op Stg. B12)

    Reageer
    #6

    Heb je al eens gedacht aan coeliakie?

    Reageer
    #7

    een aantal opties waar ik aan denk als ik dit allemaal lees:

    -je zou eens kunnen laten onderzoeken hoe je bloedsuiker/glucose is, nuchter. (ivm diabetes)
    -en heb je veel stress gehad, langdurig, burnout-achtige klachten zou het ook kunnen verklaren.
    -google eens op syndroom y
    -een goede detox kan helpen om afvalstoffen je lijf uit te bonjouren (vb detox van puro). kan je gewoon innemen bij de maaltijd. kan ook voor veel vermoeidheid zorgen.

    Reageer
    #8

    neem geen kinderen!

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    ja Carpe diem zou ik zeggen ga vijwilligerswerk doen en je focussen op andere mensen zo haal je meer energie uit je leven een mooie uitdaging het proberen meer dan waard zo is iedereen geukkig
    gr roos

    Reageer
    #10

    Ik had ook vit d tekort te laag ferritine en allemaal hele rare verschijnselen

    Ik ben bij de linus paulingkliniek terecht gekomen in Waalre. Daar is exorfine

    belasting geconstateerd.
    Dit kan door gluten,spinazie,koemelk,lactose,soja produkten, daar kun je van alles van krijgen.Nu 4 infusen NMDA en infuus ferritine. spuiten vit B3 en B12 en Vit D gehad,en ben al een heel stuk opgeknapt.Gisteren nog meer vitaminen en mineralen geprikt.
    En ze kijken je hormonen verder naar als huisarts.Ik liep al jaren te klooien.
    En hun houden hogere bloedwaardes aan ferritine willen ze op 120 hebben

    Reageer
    #11

    Bij Linus paulingkliniek Waalre worden bloedonderzoeken vergoed om dat er een huisarts in zit.
    infusen en spuiten gaat via aanvullende verzekering naar mate je verzekerd bent. Kijk ook bij exorfine belasting, endrofine,Dpp enzym op internet,chronische vermoeidheid staat ook in het rijtje,zelf heb ik Hpu broertje of zusje van ME.Ze kijken je vitamine en mineralen en hormonen na evt candida,evt exorfine urine onderzoek dit gaat naar Noorwegen,voor je allergiëen .Ik ben daar 4 maart begonnen en al een heel ander mens.

    Reageer
    #12

    zeer herkenbaar, ik wil je niks aanpraten maar ik zou zeggen....lyme.

    Reageer
    #13

    Ik ben bij linuspaulinkliniek,daar werken ze met infusen.
    Ik heb inmiddels 4 x infuus ferritine gehad,moet er nog 1.
    vitamine D spuit werkt voor 3 maanden.
    B12 en B3

    Je hebt waarchijnlijk een exorfine belasting,dit kan door gluten,koemelkproducten
    spinazie sojaproducten.

    inlinuspaulingkliniek waalre wordt heel veel bloedgeprikt.dit gaat van basisverzekering af,en urine gaat naar Noorwegen dit moet je zelf betalen,
    Ik ben in 7 weken met7 NMDA en 4ferritine infuus al een heel stuk opgeknapt.

    Reageer
    #14

    Hoi hoi bij mij het hb wat gewoon continu te laag is sinds 1 maart. Heb tot nu 5 mei 18 zakken bloed gehad. Morgen 6 mei krijg ik weer bloed 4 zakken word er nou niet goed van hoor dat het afbreekt rn de oorzaak een raadsel blijft. Umc Utrecht heeft ook nodige onderzoeken gedaan maar niks. Nu Erasmus weer bezig met onderzoeken. Heb wel foliumzuur tabletten en 2 vitamine b12 injecties gehad. Maar ze kunnen toch geen bloed blijven geven?

    Reageer
    #15

    Dat bloed geven is van tijdelijk aard natuurlijk. Er zal moeten worden uitgezocht waarom je HB voortdurend te laag is.

    Reageer
Reageer op: Ferritine, hb en vitamine D te laag


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief