Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

stekende pijn rond hartstreek

  stekende pijn rond hartstreek

Koen_Carlier #1 28 sep 2012 18:53

Ik ben Jasper en ik ben 13jaar.
Ik moest vorig jaar 3maand stoppen met voetballen(op een hoog niveau) omdat de dokter dacht dat ik een verdikte hartspier had(cardiomyopathy), maar dat bleek uiteindelijk toch een sporthart te zijn , maar ik heb soms na een inspanning stekende pijn, zou de dokter zich kunnen vergist hebben en zou ik toch die hartziekte hebben? En wat is de oorzaak van die stekende pijn? Groetjes , Jasper!

DokterK #2 28 sep 2012 20:08

Beste Jasper,

Dat je op je 13e al een sporthart hebt! Heb je ook pijn bij inspanning? Ik zou je dringend aanraden naar je huisarts te gaan, om uit te kijken hoe het met je hart is. Als je een sporthart hebt is de hartspier verdikt, waardoor de 'stroompjes' niet altijd goed doorkomen, ook slaat je hart vaker over, als dat vaak gebeurd kan dat druk op de borst geven. Loop alsjeblieft geen risico en ga naar je huisarts of misschien heb je een cardioloog?

Jasper #3 28 sep 2012 20:42

Ik heb een cardioloog, maar ik weet niet dat ik het hem wil vragen, anders mag ik misschien niet meer voetballen?
Groetjes, Jasper.

dokterK #4 28 sep 2012 20:44

Ha Jasper, maar levenloos neervallen wil je toch ook niet? Bel alsjeblieft je cardioloog die kan een hartfilmpje maken!

Jasper #5 29 sep 2012 17:23

Heb vandaag gevoetbald en heb niks gevoeld.
Groetjes, Jasper.

Revilo #6 05 feb 2013 19:50

Koppig en dom... Maar dat is te verwachten op die leeftijd.

Ik heb zelf een vriend op mijn sportopleiding gehad die zichzelf ook niet wilde laten controleren en die is op het veld met voetbal in elkaar gestort en later overleden... Ik wil je niet bangmaken, maar je moet toch echt een goede beslissing maken hier, wie weet kun je gewoon verder voetballen.

Tandor #7 05 feb 2013 21:29

Beste Jasper,
Om te beginnen zal ik een toelichting geven over heet sporthart.
Als je regelmatig en intensief aan duursport doet, bijvoorbeeld wielrennen of hardlopen, zal jouw hart zich geleidelijk aanpassen op deze inspanning. Je ontwikkelt dan langzaam maar zeker een sporthart, ook wel atletenhart genoemd.

Hoe ontstaat een sporthart
Als je aan duursport gaat doen vraag je een grotere inspanning van je hart en zal je hart gedurende de tijd dat je traint veel meer dan 100 slagen per minuten gaan maken. Je bent op dat moment niet alleen bezig met het trainen van (been)spieren en longen, maar automatisch ook van je hart, aangezien je hart in feite ook een spier is. Elke spier die regelmatig getraind wordt zal hierop reageren met groter(dikker) en daarmee sterker worden. Dat geldt dus ook voor je hartspier

Gezond of ongezond
In 1998 heeft Sportarts Babette Pluim een onderzoek gedaan waar ze op promoveerde. Uit dit onderzoek blijkt dat een sporthart geen grotere kans op hartstilstand heeft dan een normaal hart. Door de regelmatige jarenlange inspanning is het hart van sporters en in het bijzonder die van duur- en krachtsporters, aanzienlijk vergroot. Die vergroting kan 45 procent bedragen t.o.v. een normaal hart. Vooral de linker hartkamer van een sporthart is groter.

Topsporters hoeven niet bang te zijn vanwege de vergroting van hun hart. Het sporthart is niet de oorzaak van hartaanvallen bij topsporters en ex-topsporters'', meent Pluim: Niet-sporters hebben tijdens zware inspanning een 56-voudig verhoogd risico op een plotse dood in vergelijking met een rustsituatie. Topsporters daarentegen lopen tijdens zware inspanning niet meer dan een vijf keer zo hoog risico.

De diagnose die bij jou is gesteld nl. dat je een sporthart hebt is wel een beetje vreemd als ik naar je leeftijd kijk. Je zou dan toch al een aantal jaren aan duursport moeten hebben gedaan.

Als het inderdaad een sporthart is is er dus niets aan de hand en kun je gerust voetballen want
Het is bewezen dat een sporthart geen invloed heeft op het veroorzaken van hartaanvallen bij jonge sporters. Met name bij voetballers duiken er de laatste jaren berichten op van spelers die rondom of zelfs tijdens een wedstrijd onwel worden of overlijden. Aan een eventueel sporthart ligt dat niet. Een sporthart is dan niet de veroorzaker van klachten als hartritmestoornissen. Vaak bleek trouwens dat de oorzaak voor het overlijden van voetballers zat in aangeboren hartafwijkingen.

Om helemaal zeker te zijn en gezien je leeftijd zou ik toch de cardioloog vragen of het daadwerkelijk om een sporthart gaat en hoe dit dan is ontstaan.

Tandor #8 14 apr 2013 23:50

Beste Tandor,
Ik ben bij professor Brugada moeten gaan,
en die heeft mij gezegd een onderzoek te laten doen, onder een speciale machine, dat foto's neemt van het hart in een 3D-beeld, en daaruit blijkt dat ik geen cardiomyopathy heb.
Mag ik nu 100% zeker zijn dat ik die ziekte niet heb,
met vriendelijke groeten, Koen.

Tandor #9 15 apr 2013 00:04

Beste Koen,
Ik ga ervan uit dat er dus een MRI is gemaakt. Als je Cardiomyopathie zou hebben gehad zou dat zeker gezien zijn. Bovendien is Prof. Brugada een zeer gerenomeerd arts. Dus daarover moet je je geen zorgen maken.

Maar dan blijven we nog steeds met de pijn zitten die je soms krijgt na inspanning.
Porbeer de pijn eens zo nauwkeurig te beschrijven en ook de plaats waar je die voelt.
Als uitgangspunt hiervoor kun je best de tepel van je borst nemen. Dus hoeveel cm links rechts boven of onder b.v.

Tandor #10 21 apr 2013 20:01

Ongeveer 2 cm eronder.
Met vriendelijke groeten.

Tandor #11 21 apr 2013 20:55

Op bijgaande foto kun je zien waar het hart in het lichaam is gelegen. De kans dat de pijn die je beschrijft door je hart wordt veroorzaakt is wel heel erg klein.

Bepaalde lichamelijke arbeid of lichamelijke activiteiten kunnen leiden tot pijn op de borst. Pijn van de tussenribspieren wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en zal na enkele dagen rust weer verdwenen zijn. De tussenribspieren kunnen ook geblesseerd raken door een plotselinge draai van de romp.

Hierbij komt ook nog dat je volop in de groei bent. Je borstkas groeit ook. Ook hierdoor kunnen klachten ontstaan. Door de groei van je ribbenkast, kan er spanning komen te staan op de tussenribspieren. Dat in combinatie met de inspanning zoals eerder genoemd kunnen dan de steken in je borst geven.

Als je de steken hebt en je duwt er met een vinger op neemt de pijn dat af of toe?

Tandor #12 21 apr 2013 20:56

en hier is dan de foto

Tandor #13 22 apr 2013 20:31

Ik krijg bijna nooit steken als ik sport,
maar wel soms al ik stil zit.
Maar het zijn niet echt erge steken,
wel lichte steken.

Met vriendelijke groeten!

Tandor #14 22 apr 2013 21:29

Ook deze klachten hebben gelijke oorzaak.
Niets om je ongerust over te maken. Het gaat vanzelf weer over.
Ben je inmiddels wel nog aan het voetballen?

Tandor #15 23 apr 2013 16:34

Ja , al heel het seizoen.
Maar daarnet kreeg ik weer een steek toen ik op de stoel zat, het is zo een stekende pijn.
Het is ongeveer 2 cm onder mijn tepel.
Ik denk meer naar mijn hart toe.
Wat zou dat kunnen zijn?

Tandor #16 23 apr 2013 19:26

Hoe de klachten on staan, heb ik al geschreven. Het zijn veel voorkomende klachten bij jonge mensen in de groei. Ik zou er niet te veel aandacht aan besteden. Ze gaan ook vanzelf weer over.

Tandor #17 24 apr 2013 13:43

Ga ik ook niet doen,
ik zal jaarlijks op controle gaan.
De dokters zullen het wel weten.
Bedankt voor al uw tijd.
Met vriendelijke groeten!

Tandor #18 24 apr 2013 19:15

Graag gedaan en veel succes met voetbal

Groet
Tandor

Anoniem #19 10 okt 2013 16:10

Hoi Tandor,

Ik heb dezelfde klacht na enkele lange duurtraining (wielrennen, vrouw, 26 jr) na 2 dagen rust is het zo goed als verdwenen en de pijn wordt minder als ik er met mijn vingers op druk. Is dit een overbelasting van de tussenribspieren of probleem van het hart?

Tandor1 #20 10 okt 2013 22:01

Hartklachten manifesteren zich doorgaans tussen de borsten rondom het puntje van het borstbeen.

Het kan heel goed een tussenribspiertje zijn. Maar dat is doorgaan goed te voelen. Bij inademing en lichte druk op de gevoelige plek zal altijd een reactie geven.
de pijn wordt minder als ik er met mijn vingers op druk.
Dit zal zeker niet zo zijn als de klachten door je hart worden veroorzaakt.

stekende pijn rond hartstreek

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA