BLOEDZIEKTE

  • #1

    IK HEB SINDS APRIL 2008 DE BLOEDZIEKTE ITP.
    DIT IS EEN TEKORT AAN BLOEDPLAATJES.
    WIE HEEFT ER ERVARING MEE, EN WELKE MEDICATIE EN MIDDELEN ZIJN ER ZODAT IK ZE WEER OMHOOG KRIJG.

    Reageer
    #2

    De behandeling van een trombocytopenie is afhankelijk van de oorzaak, de ernst van de verschijnselen en of er sprake is van een acute of een chronische vorm van trombocytopenie. De keuze voor al dan niet behandelen en voor de geschikte behandeling individueel verschillend en uw behandelend arts zal samen met u die keus moeten maken. Behandeling van trombocytopenie geschiedt in grotere ziekenhuizen meestal door een hematoloog of kinderarts - hematoloog. In kleinere ziekenhuizen is dit meestal een internist of kinderarts. Veel van de bij trombocytopenie behorende bloedingsproblemen komen tot uiting bij de KNO-arts, een tandarts, een gynaecoloog of een chirurg. Omdat deze artsen meestal onvoldoende kennis hebben van specifieke bloedingsproblemen is het van belang dat bij iedere ingreep overleg wordt gepleegd met een hematoloog opdat de juiste behandeling kan worden toegepast.

    Het meeste gebruikte medicijn is prednison. Bij een grote meerderheid resulteert deze behandeling in een verhoging van het aantal bloedplaatjes tot een 'veilige' waarde. Prednison is een zogenoemde corticosteroïd, een synthetisch gemaakt bijnierschorshormoon. Het is een middel dat tegen uiteenlopende aandoeningen gebruikt wordt en bij mensen met trombocytopenie kan het tot effect hebben dat de afweer van het lichaam zich minder tegen de eigen bloedplaatjes richt. Ook worden onder invloed van prednison minder plaatjes afgebroken in de milt. Prednison kan als tablet worden ingenomen maar ook via een infuus worden toegediend. In geval van ernstige bloedingen kan met toediening per infuus een sneller effect bereikt worden. Prednison is wel een middel met veel bijwerkingen. Bij langdurig gebruik kunnen spieren dunner worden. Daarnaast kan een veranderde vetverdeling, verminderde afweer tegen infecties en botontkalking ontstaan. Kinderen kunnen ook achterblijven in de lengtegroei. Wanneer prednison wordt voorgeschreven, wordt er naar gestreefd gedurende een beperkte periode een zo laag mogelijke dosis te geven.

    Behalve met prednison is het mogelijk om mensen te behandelen met gammaglobuline. Gammaglobuline is een uit bloed bereid product en wordt per infuus toegediend. De therapie geeft meestal slechts een tijdelijk effect, maar kan herhaaldelijk worden gegeven. Vanwege de zeer hoge kosten wordt deze therapie met name gebruikt in omstandigheden waarin een snelle stijging van de bloedplaatjes nodig is, bijvoorbeeld kort voor een operatie. Gammaglobulinen zijn ook antistoffen, zij voeren samen met de aan bloedplaatjes gebonden antistoffen een soort strijd om weggevangen te worden in de milt. Hierdoor blijven de bloedplaatjes langer in de bloedbaan en dus langer functioneel.

    Reageer
    #3

    bij mijn zoontje is zaterdag ook de ziekte itp vastgesteld. hij is twee jaar. Na al drie dagen koorts te hebben en er verschenen paarse plekken op zijn lichaampje en allemaal kleine rode speldekoppuntjes, ik naar de dokter. Na nog geen 20 sec. bij de dokter verwees hij mij direct aar de spoed zonder aarzelen. op de spoed toegekomen moest hij na onderzoek van de spoedarts direct naar de reanimatie en hun vermoeden was eerst meningococcen een bacterie die in de bloedbaan zit en binnen en paar uren al de vitale organen aantast; maar bij de uitslag van de bloedtest stelden ze itp vast; direct naar het uz gent gebracht met de ambulance.
    nu wat krigt hij van medicatie. hij krijgt antibiotica omdat de koorts blijft aanhouden en vocht toegediend omdat hij geen eet en drinklust heeft. als binnen de paar dagen de bloedplaatjes niet terug komen moet hij bloedtransfusie krijgen
    er volgen nog bloedtest omdat ze niet goed weten waar de koorts vandaan komt; dus het is nog afwachten op de uitslag. ook is er een beenmergpuncie uitgevoerd om te kijken of hij geen leukemie heeft. er zijn zoveel verschillende bloedziekten. hij ligt op de afdeling haemato oncologie bij de kankerpatientjes; triestige afdeling;
    best eens een afspraak maken met de oncoloog.

    Reageer
    #5

    Hallo, ik heb in 1987 ITP gehad. Ik had toen zo
    weinig bloedplaatjes dat ik accuut opgenomen werd.
    Ze hebben Prednison geprobeerd en donorbloedplaatjes en nog vanalles. Uiteindelijk hebben ze de milt verwijderd en sindsdien ben ik
    weer kerngezond. Mij is toen verteld dat andere
    organen de functie van de milt zouden overnemen.
    Er is nu wel een nieuw medicijn op de markt, dat de
    aanmaak van nieuwe bloedplaatjes zou stimnuleren.
    Vindt je op internet als je bij google ITP invult.

    Reageer
    #6

    ITP (idiopathische trombocytopenische purpura) of AITP (auto-immuun trombocytopenische purpura) betekent: blauwe plekken (purpura) door een bloedplaatjes tekort (trombocytopenie) zonder duidelijke oorzaak (idiopathisch)

    Behalve met prednison is het mogelijk om mensen te behandelen met gammaglobuline. Gammaglobuline is een uit bloed bereid product en wordt per infuus toegediend. De therapie geeft meestal slechts een tijdelijk effect, maar kan herhaaldelijk worden gegeven. Vanwege de zeer hoge kosten wordt deze therapie met name gebruikt in omstandigheden waarin een snelle stijging van de bloedplaatjes nodig is, bijvoorbeeld kort voor een operatie. Gammaglobulinen zijn ook antistoffen, zij voeren samen met de aan bloedplaatjes gebonden antistoffen een soort strijd om weggevangen te worden in de milt. Hierdoor blijven de bloedplaatjes langer in de bloedbaan en dus langer functioneel. Inmiddels zijn ook de zogenaamde Tpo agonisten beschikbaar voor het behandelen van volwassenen die na miltverwijdering (zie volgende paragraaf) onvoldoende stijging van de bloedplaatjes hebben.

    Trombopoietine (Tpo) is het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van bloedplaatjes. Tpo agonisten (b.v. Romiplostim, ook N-plate genoemd) doen hetzelfde als trombopoietine, ze zorgen voor een verhoogde aanmaak van bloedplaatjes.

    Als het nodig is om een ITP te behandelen (afhankelijk van het aantal bloedplaatjes en de bloedingsneiging), is de standaard behandeling van volwassenen: beginnen met kortdurend corticosteroiden (Prednison) waarna miltverwijdering wordt overwogen. Als na miltverwijdering nog onvoldoende verbetering optreedt, of als miltverwijdering niet mogelijk is, kan worden gekozen voor een Tpo agonist.

    Bron: ITP Patiëntenvereniging Nederland
    http://www.itp-pv.nl/

    Reageer
Reageer op: BLOEDZIEKTE


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief