Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

overgevoelige vingertoppen

  overgevoelige vingertoppen

samara #1 04 sep 2005 22:58

Ik zit sinds enkele weken met een raar probleem,mijn vingertoppen worden steeds gevoeliger. Ik ben er nog niet helemaal uit of dat bij mn hele huid zo is en dat ik het vooral bemerk bij mn vingertoppen of dat het zich alleen tot de vingertoppen beperkt, maar het is in ieder geval steeds lastiger aan het worden om dagelijkse klusjes te doen.
De bekleding van mn bank aanraken geeft me een groot gevoel van afschuw. De trillingen van de stofzuiger zorgen er al voor dat ik m omzichtig vastgrijp, zodat mn vingers zoveel mogelijk 'buiten schot' blijven. Het aanraken van touw geeft me echt een verschrikkelijk gevoel waarvan ik haast na zit te trillen. Soms is het zelfs lastig om mn zoontje een aai over zn bol of schouder te geven.

Het lijkt met de dag erger te worden en ik kan het niet verklaren. Ik schaam me er een beetje voor, het klinkt zo aanstellerig en ik kan al met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat mn huisarts me niet serieus gaat nemen, hem kennende. Weet iemand hier wat dit kan zijn of wat ik er aan kan doen?
Er valt trouwens weinig aan mn vingers te zien, geen irritaties of roodheid ofzo. Wel zijn mn vingertoppen af en toe gerimpeld alsof ik uit bad kom, terwijl ik niet met water in aanraking ben geweest. Zou het met vochttekort te maken kunne hebben ofzo?

Anoniem #2 16 sep 2005 19:45

Het zou eventueel een zenuwbeklemming kunnen zijn in de rug.
Fysiotherapie kan dan de oplossing zijn.

A #3 16 sep 2005 22:29

Hoi Samara.

Ik weet zeker dat ik een tijdje geleden iets gelezen heb over overgevoelige vingertoppen, en wat daar dus de oorzaak van kon zijn. Heb het tot nu toe alleen nog niet terug kunnen vinden. Zodra ik het gevonden heb zal ik het hier wel neerzetten in de hoop dat je er iets aan hebt.

Groetjes A

Richard #4 11 nov 2012 11:48

Hoi Samara,

Ik heb sinds 4 dagen precies hetzelfde als wat jij in 2005 had. Weet je wat het was waar je last van had? Ik raak inmiddels behoorlijk geirriteerd van dat nare gevoel in mijn vingers en hoop dat je me op het spoor van de oplossing kunt zetten. Alvast bedankt voor je reactie.

M. #5 11 nov 2012 11:51

Roken jullie?

M. #6 11 nov 2012 11:54

Fenomeen van Raynaud?

Richard #7 15 nov 2012 08:32

Het vreemde is, dat ik juist net met roken gestopt ben. Misschien net te laat gestopt? Verder denk ik niet dat het het fenomeen van Raynaud is: de doorbloeding in mijn vingers is prima.

Het probleem zit inmiddels ook in mijn tenen, voeten en rond mijn mond. Autorijden wordt irritant, doordat ik continue het trillen van de auto ervaar in mijn voetzool. Elektrisch tandenpoetsen is vreselijk geworden. Huisarts weet (nog) niet wat het is. Ik wacht bloedonderzoek af.

Wie heeft er nog ideeen? Alvast bedankt.

Carina #8 25 aug 2013 21:12

Beste Richard, weet jij inmiddels al meer? Ik heb precies hetzelfde, maar alleen aan de wijsvinger. Ik kan hier nergens informatie over vinden!

M. #9 26 aug 2013 16:46

Systemische lupus erythematodes (SLE) of lupus erythematodes disseminatus (LED) is een auto-immuunziekte, met symptomen in allerlei organen. Het wordt onderscheiden van andere varianten van lupus erythematodes die tot de huid beperkt blijven.
Bron:
nl.wikipedia.org/wiki/Systemische_lupus_erythematodes

Anoniem #10 01 feb 2014 15:07

Hallo lezers en schrijvers van dit onderwerp.
Ik heb sinds een maand of 4 in toenemende mate last van allebei de handen. Ze zijn erg gevoelig (nog niet pijnlijk) bij alles waar een beetje druk voor nodig is, bv. veters strikken. Het wordt elke dag een beetje erger. Het is een irritant gevoel, waardoor ik tegen de dag op ga zien (want je moet je toch aankleden, een koelkast opentrekken, uien snijden, noem maar op...). Wie heeft inmiddels antwoord op de vraag wat dit kan zijn? Samara of Richard, jullie verhaal lijkt sterk op mijn ervaringen. Het maakt me radeloos!
Nog niet zo lang geleden zijn er foto's gemaakt van mijn hand, daar was geen artrose of reuma op te zien.
Ik hoop dat iemand mij kan helpen...
Hetty

Dolfie #11 07 feb 2014 23:23


  • Afwezig
Bij mij hebben zich sinds ongeveer een maand vergelijkbare verschijnselen ontwikkeld, dwz. koudegevoelige en aanrakingsgevoelige vingers en tevens heel koude voeten en tenen, die maar niet op temperatuur willen komen wanneer ik weer in de warme huiskamer ben. Vingers voelen ook wattig aan en wat mijn voeten betreft, daar is het alsof ik op watten loop. Tegelijkertijd kreeg ik de afgelopen weken last van wintertenen.
Voorafgaand aan het dus vrij plotseling ontstaan van deze verschijnselen heb ik negen maanden lang een depressie gehad. Feitelijk duurt die nog voort. In die periode heb ik antidepressiva geslikt, maar ook elke dag Oxazepam. Verder slik ik al vele jaren maagzuurremmers.
Ik kan het plotseling optreden van de genoemde verschijnselen niet verklaren. Zoek nu uit of ze te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamine B12. Of wie zal het zeggen...., is de Oxazepam daarvoor verantwoordelijk?
Hoe dan ook, er lijkt sprake te zijn van dunne vezel neuropathie, als je het mij vraagt. Maar misschien is dat maar een deel van de verklaring. Want ik ervaar in de armen en benen ook een zekere spierslapte. Ook die dateert van de laatste tijd, alhoewel ik me kan voorstellen dat de Oxazepam hiervoor verantwoordelijk is.
Ik hoop dat er lezers zijn die zich in mijn verhaal herkennen en hierop willen reageren.
Dolfie

Anoniem #12 24 feb 2014 12:56

Ik heb dit ook,begon met de voeten.Nu handen.
Heb diabetes 2. Volgens ene vaatarts zou het komen dat de kleine bloedvaten beschadigd zijn door het roken.De internist zegt dat het een complicatie kan zijn van de diabetes en de neuroloog zegt dat een bij mij geconstateerde lumbale stenose ook van invloed kan zijn. Nou, schiet mij maar lek,zijn dus misschien 3 oorzaken. Ondertussen gestopt met roken, geopereerd aan de stenose,suiker nog steeds prima onder controle, aderen onderzocht en prima bevonden. Wel antistoffen anti immuun ziekte ontdekt,maar dat kon volgens andere vaatarts niet de reden zijn. Binnenkort microscopisch onderzoek kleine bloedvaten. Wordt vervolgd dus.

Anoniem #13 18 apr 2014 20:23

Bloedvaten onderzoek onder microscoop leverde geen bijzonderheden op. Ze gebruikten hiervoor mijn vingers. Tenen niet onderzocht, uitslag onderzoek gold ook voor de kleine bloedvaten tenen.
Vingers nu vaak rimpelig, net alsof je lang in bad hebt gezeten terwijl je er helemaal niet in hebt gezeten. Als ik wakker word 's ochtends zien de vingers er redelijk goed uit, weinig rimpels en het gevoel is ook goed. Maar na uurtje begint het gezeur weer. Pfff.

Anoniem #14 14 jul 2014 16:31

Hi Anoniem,

Op dit moment zit ik ook met pijnlijke vingers te typen, vooral pijn maar ook de rimpeligheid herken ik wel. Ik weet ook niet precies wat t is maar ik denk toch ik reageer even. Bij mij is de pijn als polineuropathie agv n nierziekte icm suikerziekte gediagnostseerd.. Slik ook een hele waslijst aan meds. Sinds n maand heb k n nieuwe nier en hoop dat na verloop v tijd klachten gaan verminderen. Het is wel vervelend dat niemand kan zeggen hoe lang het duur en of het überhaupt wel overgaat

Gr

Anoniem #15 12 sep 2014 00:00

Hallo,

Ik kan niet tegen bepaalde dingen die gedaan moeten worden met mijn handen. Zo vind ik rimpel handen na het douche echt vreselijk, een vies doekje oppakken of een houten lepel of ruw papier vastpakken daar heb ik het er echt niet op. Ik was per dag ook regelmatig mijn handen. Weet iemand of dit angsten zijn?

Tandor #16 12 sep 2014 00:24


  • Afwezig
Dat zijn geen angsten...
Daar hebben veel mensen last van . Niks mis mee.

Anoniem #17 19 dec 2014 13:57

Nou tandor, dat lijkt me wat al te stellig. Ik ken niemand die ertegenop ziet om iets met zijn handen te doen. Behalve mijn moeder van 87 met haar arthrose handen. Ik denk dat jij, Anoniem, wel degelijk een lastig probleem hebt. Maar zie het zo: iets is een probleem als het jou belemmert in je functioneren. Als dat zo is moet je Er echt wat aan doen en vraag je huisarts je te verwijzen naar een psycholoog. Angsten? Misschien wel, maar het lijkt alsof je geplaagd wordt met obsessief gedrag en dat kan je aardig beheersen. Hulp vragen!

Tandor #18 19 dec 2014 18:40


  • Afwezig
Het gaat er niet om of je ertegen opziet om iets met je handen te doen.
De gegeven voorbeelden zijn alledaags. Er zijn legio mensen die rimpelhuid na bad of douche vervelend vinden. Het geeft een vervelend gevoel in je huid als je erover heen wrijft en een gevoelige dunne huid hebt. Datzelfde geldt voor een houten lepel die niet helemaal glad is geschuurd en voor grof papier. En een vies doekje oppakken zullen de meeste mensen niet aangenaam vinden. Zo zijn er mensen die het verschrikkelijk vinden om meel aan hun handen te hebben, of een perzik aan te raken of een zeem in handen te houden.

Om dan meteen van obsessief gedrag te spreken is toch wel wat overdreven.
En regelmatig je handen wassen is zeker niet raar maar zou eigenlijk een algemene regel moeten zijn.

Anoniem #19 19 dec 2014 23:05

Die rimpeling van de vingers is er nu juist - zo is ook mijn ervaring - zonder dat je met je handen in het water bent geweest. Dus dit niet bagatelliseren alsjeblieft!

Verder wil ik nu graag terugkomen op mijn bericht van februari van dit jaar, 2014. (Zie eerder in dit forum.) Ik ben sinds eind april bijna helemaal van de klachten aan vingers en tenen af. Dus dat betekent dat de diagnose polyneuropathie van de neuroloog die ik in die tijd ook geraadpleegd heb, niet juist is geweest. Immers, dat is een progressief verschijnsel. Dat betekent dat dit alleen maar erger kan worden en niet minder, laat staan verdwijnen. Bij mij zijn de verschijnselen van extreme koudegevoeligheid van vingertoppen en van tenen/voeten,alsook wattige/viltige gevoelens van vingers en voeten (en lippen) sinds eind april/begin mei juist wél nagenoeg geheel verdwenen. De artsen hebben geen verklaring. Maar voor mij is de verklaring, dat ik de Oxazepam intussen naar nul had afgebouwd. Na bijna een jaar slikken van Oxazepam, tot wel 70 mgr. per dag, was mijn lichaam hiermee vergiftigd. Dit verslavende medicijn mag eigenlijk maar maximaal vier weken in een lage dosering van maximaal 40 mgr. per dag ingenomen worden, vooruitlopend bijvoorbeeld op het intreden van de werking van een antidepressivum. Maar omdat het antidepressivum bij mij niet wilde aanslaan, ging ik maar door met de Oxazepam... Toen een ander antidepressivum uiteindelijk toch aansloeg, kon ik de Oxazepam gaan afbouwen. Met het bovengenoemde resultaat.
Natuurlijk heb ik geen hard bewijs voor dit verband, maar ik wil toch graag waarschuwen voor de rol die neurofarmaca (medicijnen die op het zenuwstelsel werken, zoals de kalmeringsmiddelen als Oxazepam) kunnen spelen in het veroorzaken van allerlei klachten zoals die onder dit thema (pijnlijke vingertoppen) door verschillende mensen worden beschreven. Ga eens bij jezelf na wat je allemaal inneemt en kijk of je die middelen misschien kunt afbouwen.

Anoniem #20 19 dec 2014 23:08

Excuus, voorgaande bijdrage is van mij, Ruud Karsten.

Was niet anoniem bedoeld.

Anoniem #21 19 dec 2014 23:11

Nogmaals, het eerdere bericht van mij uit februari j.l., waar ik, Ruud Karsten, naar verwijs, staat als geschreven door Dolfie...

Tandor #22 20 dec 2014 00:39


  • Afwezig
Beste Ruud,

Ik bagatelliseer geen dingen. Noch doe ik iets af aan klachten die anderen hebben.
Maar de vraagsteller van 12 september geeft 4 klachten aan. Daar was mijn antwoord voor bedoeld. Waaronder rimpelige vingers NA het douchen. De klachten die in deze vraag zijn aangegeven zijn vrij algemene klachten. Ik kan je zo een bus met mensen vullen die vergelijkbare "klachten " hebben die allemaal niet obsessief zijn of dwangmatig handelen.
Jij beschrijft in jou bijdrage van februari ook heel andere klachten.
Laatst bewerkt: 20 dec 2014 00:41 door Tandor.

Anoniem #23 20 dec 2014 16:27

Beste Tandor ,
Was niet zo zwart wit bedoeld hoor... Excuses!
Ik ben overigens ervan overtuigd dat in mijn geval veel van de klachten, inclusief de gevoelige vingertoppen, het gevolg zijn geweest van intoxicatie door Oxazepam. Een wetenschappelijk bewijs heb ik niet.
Ruud

Tandor #24 20 dec 2014 18:18


  • Afwezig
De oxazepam zou kunnen, maar dat is dan een zeer uitzonderlijk geval. Misschien dat het de combinatie was met de AD. Welke AD gebruikte je toen naast de oxazepam? Citalopram misschien?

Anoniem #25 21 dec 2014 13:08

Ik gebruikte toen (en nu nog steeds) Venlafaxine (Efexor)...
Citalopram heb ik eerder gebruikt, voorafgaand aan een opname op de PAAZ voor twee maanden. Tijdens die opname van twee maanden werden TCA-ANTIDEPRESSIVA geprobeerd. Ook zonder succes. Na de opnameperiode, poliklinisch, teruggegrepen op Venlafaxine. (Dat had ik jarenlang gebruikt, totdat een psychiater voorstelde om Citalopram te gaan slikken, om de bijwerking van het hevige transpireren weg te nemen.)
De verschijnselen waarover het hier gaat werden manifest in de periode dat ik de TCA-ANTIDEPRESSIVA al had afgebouwd en opnieuw begonnen was met Efexor. Oxazepam had ik toen nog volop in mijn lijf. Pas nadat ik ook dát middel had afgebouwd, verdwenen de genoemde verschijnselen...

overgevoelige vingertoppen

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA