Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Hallux Valgus

  Hallux Valgus

Anoniem #1 27 dec 2006 11:12

Ik heb de laatste tijd veel last van mijn grote teen.
Het lijkt wel of die een zenuw afkneld of zo.
Ik heb al begrepen dat ik een hallux Valgus teen heb maar wat kan je er eigenlijk aan doen?
Kan je dit laten behandelen?

Anoniem #2 27 dec 2006 13:19

Hallo!

heb even wat informatie voor je opgezocht!

Hallux valgus is een afwijking aan de gewrichten van de grote teen.

Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf staat naar lateraal gedraaid. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot beursitis, een ontsteking. Hallux valgus kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken. Behandeling is niet noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Belangijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel, maar chirurgie is ook een optie.

(afkomstig van wikipedia.nl)

Dus behandeling: goede schoenen en anders toch via de huisarts naar de chirurg.

succes!

muttley #3 12 jan 2007 12:12

Ik ben 5 oktober rechts en 21 december links geopereerd aan hallux valgus.
Als je vragen hebt wil ik ze graag beantwoorden.

meisje #4 16 jan 2007 15:57

ik word hier 9 februari aan geopereerd..iemand al ervaringen mee???

Muttley #5 20 jan 2007 15:49

Hallo meisje,

Wat wil je weten?
Ik beantwoord graag je vragen.
Het is wel zo dat het bij niemand precies hetzelfde verloopt. Bij mij was het herstel bij iedere voet anders. Maar bij allebei verloopt het prima. De tweede voet zelfs nog sneller dan de eerste.
Weet je al of je n nacht moet blijven, en of je meteen gips krijgt. En ga je voor de ruggenprik of algehele narcose?
Ik hoor nog wel wat je vragen zijn

Groetjes, Tonny

meisje #6 22 jan 2007 09:50

hoi,

Ik weet gewoon niet zo goed wat ik ervan moet verwachten...
ik weet dat ze me voet gaan breken en dat ik meteen in het gips word gezet ik hoef dus niet te blijven. ik ga wel onder algehele narcose!

ik heb niet zozeer specifieke vragen eigenlijk ik ben best voorbereid op wat pijn en ik neem aan dat ik ook wel goede pijnstillers mee krijg... dat heb ik er allemaal wel voorover ben gewoon erg benieuwd naar andere ervaringen... want net als je zegt gaat het bij ieder persoon anders... ik ben ook ontzettend bang dat als ik nu de ene voet gedaan heb ik de andere niet meer durf!

In de linker zit nu een ontsteking dus vandaar dat die nu gedaan word en de rechter is een kwestie van tijd voor ik daar ook last van krijg zei de chirurg dus vroeg of laat zal het wel moeten denk ik!

Liefs Meisje

muttley #7 22 jan 2007 21:57

Hallo meisje,

Ik heb vanavond geen tijd, maar morgen zal ik je vertellen hoe het bij mjij gegaan is.

Liefs, Tonny

meisje #8 24 jan 2007 09:44

ok! ik wacht geduldig af! bedankt vast!

muttley #9 24 jan 2007 18:37

’t Heeft een dag langer geduurd, maar hier mijn “verhaal”

Ik zal proberen in 't kort te schrijven hoe eea bij mij verlopen is.
5 oktober was dus de eerste operatie aan mijn rechtervoet. De knobbel is weggehaald en het middenvoetsbeentje is doorgezaagd, en de teen is rechtgezet. Ik heb een ruggeprik en een zenuwblokkade gehad, waardoor ik 24 uur pijnvrij geweest ben. Was zelfs blij toen ik weer wat begon te voelen. Ben 1 nacht opgenomen geweest en kreeg smorgens gips, waarna ik naar huis mocht. Na 2 weken bankzitten met pootje hoog moest ik terugkomen en ging de ijzeren pin eruit en kreeg ik ander gips. Toen kon ik al vrij snel zonder krukken vooruit. Maar heb nog steeds veel gezeten. Na weer 2 weken mocht ook dit gips eraf en was ik na n paar dagen weer redelijk goed aan t lopen (krukken meteen weggezet)

Ik ben toen rustigaan steeds meer gaan doen hier in huis. Dat ging goed tot ik dus na 6 weken weer mocht autorijden.(met open schoenen, andere kon ik nog niet aan) Waarschijnlijk deed ik toen toch teveel waardoor mijn voet pijn ging doen en dikker werd.
Omdat ik in december aan de andere voet geholpen zou worden heb ik toen verder maar rustig aan gedaan, want na die tweede operatie zou de rechtervoet alles alleen moeten dragen.

21 december dus de tweede operatie. Weer met ruggenprik. Deze keer viel dat een beetje tegen, de prik was te hoog gezet, waardoor ik tijdens de operatie misselijk werd. Ook kreeg ik geen zenuwblokkade, maar de pijn viel erg mee. Ik moest weer 1 nacht blijven en kreeg de volgende dag gips.
Nu hoefde ik pas na 4 weken terug te komen. Vorige week is dus het gips eraf gegaan, en deze keer kon ik meteen zonder krukken lopen. Het lidteken ziet er mooier uit dan bij de andere voet, en de voet was ook minder dik. Vorige keer kon ik pas na ruim 2 maanden weer schoenen aan.
Vandaag heb ik voor het eerst weer schoenen gedragen, (6 weken na de operatie!!!!) en auto gereden. Autorijden ging goed, maar ik voelde al snel mijn linkervoet dikker worden. Dus toch maar weer rustigaan opbouwen.

Dit is in t kort mijn Hallux Valgus verhaal.

Liefs, Tonny
Laatst bewerkt: 26 feb 2011 15:12 door Anoniem.

Anoniem #10 24 jan 2007 18:44

Dat werkt dus niet, hij geeft automatisch dit forum door.

Kijk bij google maar eens op hallux vagus, medisch forum dan zal t wel lukken

meisje #11 25 jan 2007 09:48

hallo tonny

Harstikke bedankt voor je verhaal... tegen mij zeiden ze dat ik gewoon dezelfde dag naar huis mocht...
dat ik meteen gips kreeg.. 2 weken waar ik niet op mag lopen en 4 weken waar ik alleen licht op mag steunen ik ben best zenuwachtig al is het pas over 2 weken...

Maar dan heb ik eindelijke mooie voetjes en kan ik ook leuke open schoentjes en teenslippertjes kopen!

Groetjes, Dais.

Roland #12 23 feb 2009 22:15

Ik heb nu inmiddels al weer een paar maanden steunzolen, maar dat doet de ontsteking niet afnemen. Slik dagelijks ontstekingsremmers. eerst diclofenac nu ibuprofen. Moet ik het accepteren als een chronische onsteking of weer terug naar de huisarts?

Met vriendelijke groet

Lucas #13 24 feb 2009 02:58

Hallux valgus is een meestal verworven standsafwijking van de grote teen. Het middenvoetsbeen van de grote teen staat naar mediaal maar de teen zelf wijst naar lateraal (staat in valgus). Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de teen. Deze knobbel kan leiden tot bursitis, een ontsteking.

Hallux valgus is meestal het gevolg van het dragen van ongeschikt schoeisel.

Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn.

Belangrijkste behandeling bestaat uit goed schoeisel, maar chirurgie is in ernstige gevallen ook een optie.

Soms geraakt deze knobbel ontstoken. Er is mechanische hinder bij het dragen van schoeisel. Op den duur kan er ook aantasting van de kleinere tenen optreden, met scheefstand en eventueel hamerteen misvorming, en kruipt de grote teen onder of over de tweede teen.

Op termijn kan er een gedeeltelijke ontwrichting optreden van de grote teen met toename van de afwijking en progressieve arthrose. De toestand kan echter ook vrij stabiel blijven.

Indien U hiervan veel last ondervindt, kan de teen best worden gecorrigeerd. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de graad van aantasting.

Al naar gelang de ernst van de aandoening, wordt er een verschillende techniek toegepast.

Meestal gebeurt er een osteotomie (correctieve breuk) van het eerste middelvoetsbeen als ook het eerste teenkootje. Dit wordt gewoonlijk vastgezet (osteosynthese) met schroefjes en krammetjes. Bijkomende correcties aan de kleine tenen (vb. hamertenen) worden meestal tijdelijk vastgezet met pinnetjes gedurende 6 weken.

Bijkomend wordt het buitenste gewrichtskapsel met spieraanhechting wat losgemaakt om de teen mooi terug over het gewricht te centreren. Aan de binnenzijde wordt een opspanning van het kapsel verricht. Dit geeft soms aanleiding tot wat stijfheid van de grote teen, die na genezing van de osteotomie mag gemobiliseerd worden.

In geval van ernstige arthrose is het soms nodig de grote teen vast te zettenin de gecorrigeerde stand. De teen wordt zo geplaatst dat hij een goede afrol toestaat bij het stappen, waarvoor hij wel wat opwaarts moet worden gericht

Ken #14 24 feb 2009 03:48

De niet-operatieve behandeling zal in veel gevallen goed mogelijk zijn.

Het blijft nog steeds logischer het schoeisel aan de voet aan te passen dan omgekeerd. Er zijn nogal wat hulpmiddelen verzonnen om bijvoorbeeld de druk aan de slijmbeurs te verminderen of om afstand tussen 1e en 2e teen te houden.

Bij ernstige vervorming en falen (of afwijzen door de patiënt) van de conservatieve maatregelen komt operatieve behandeling aan de orde.

Lotte #15 25 aug 2009 20:29

Hallo!

Er staat volgens mij heel verkeerde info op internet over een Hallux Valgus, nlk dat deze voornamelijk komt door het dragen van verkeerd schoeisel (zoals hoge hakken!).
Heb zelf nooit hakken aan, maar heb toch een mega Hallux. Rara?!
Ga dus maar niet te veel uit van deze info!
Groetjes!
Lotte

Gemma #16 04 okt 2009 17:56

Bij mij is die Hallux Valgus gekomen door jaren westrijd stijldansen (ball-room) te doen. Op een gegeven moment kwamen mijn partner en ik op zo'n niveau dat de quick-step meer uit springen en huppen bestond. Ik droeg uiteraard hoge hakken. Maar goed, aan de andere kant heb ik tegen vrouwen gedanst die niet een Hallux Valgus kregen. Waar het echt door komt, ik weet het niet. Voor mijzelf weet ik alleen wel dat het enorm veel pijn doet. Ik draag nu op mijn werk gewoon een platte schoen met brede neus. Het moet wel een sjieke schoen zijn. Ik ben uitvaartleidster, dus onder een rok passen. Heb hier 4 paar staan. Maar hoe langer ik loop op een dag, hoe meer pijn het doet. Op mijn werk, als ik op kantoor zit, heb ik ook gewoon slippers liggen. Dan verwissel ik de schoenen. Met sport baal ik wel want ik rij paard. Heb echt superdure en goede stalschoenen. Deze schoenen worden ook gekocht door professionele wandelaars. Maar ook met deze schoenen krijg ik na 5 minuten pijn.
Ik ga van de week ook naar de huisarts om toch maar over een operatie te praten. Ik ben heel angstig voor operaties want heb nogal een verleden met knieoperaties. Wat ook meespeelt is dat ik niet thuis kan zitten een week achter elkaar. Dan word ik onrustig. Ik zie dus erg tegen zo'n operatie op. Ook voor de pijn, maar ook voor het niet kunnen paardrijden, niet autorijden en afhankelijk worden van andere mensen. Ondanks dit is die pijn die ik nu dagelijks heb het ook niet waard. De knobbel is helemaal rood en pijnlijk. Mijn dekbed moet los liggen anders heb ik pijn aan mijn voet. Dit is ook geen leven zo. Ik hoop maar dat de operatie mee zal vallen en dat ik over drie maanden weer pijnvrij kan werken en paardrijden.

Nicole #17 05 okt 2009 15:07

ben 2 october aan hallux valgus geholpen, zag er ook tegenop maar achteraf valt het allemaal reuze mee. kreeg ruggenprik (bijna niet gevoeld) heb twee dagen pijn gehad maar is goed te bestrijden met pijnstillers (tramal en paracetamol). het niets kunnen doen en afhankelijk zijn is minder maar daarvoor hoop ik over een aantal weken gewoon schoenen aan te kunnen doen die gewoon passen zonder pijn te doen. dus gewoon doen.

Laura #18 03 dec 2009 21:21

Hallo, ik ben paar dagen geleden naar het ziekenhuis in den bosch geweest voor mijn hallux valgus, maar ik heb het eigenlijk geleidelijk gekregen maar het doet heel erg veel pijn met schoenen en als ik verkeerde schoenen heb aangehad dan kan ik ook een week geen schoenen aan. maar de dokter in ziekenhuis die wou eerst steunzolen proberen maar daar gaat het niet van weg maar die zou ik zoiezo nog moeten. maar ik zou graag willen weten hoe het nou is voor een operatie is een goede oplossing en zou het niet weer terug komen als je je geopereert heb. maar ik vind het eigelijk best wel eng om te laten opereren want ik ben ook pas 16 jaar.
Laatst bewerkt: 05 apr 2011 16:59 door .

Anoniem #19 02 feb 2010 15:25

tamarap #20 20 mrt 2010 10:00

Ik ben behandeld aan hallux valgus
in 2006 aan mijn rechtervoet.
ik heb veel moeite moeten doen om geopereerd
te worden, omdat je het bij mij niet zo erg ziet.
Maar de pijn is heel erg.
De operatie zelf stelt niks voor binnen 20 min was ik klaar, ze hadden mijn teen gebroken en het bot
weggehaald.
6 weken heb ik in het gips gezeten, het herstel is erg moeilijk, je hebt de eerste dagen veel pijn en je moet samen met je fysio opnieuw leren lopen.
Nu krijg ik zelf last van mijn andere voet, dus deze wil ook laten doen.
Ik zit hier erg tegen op vanwege het herstel.
maar ja eenmaal hersteld kan je weer fijn lopen

Lee #21 22 mrt 2010 22:08

Hallo,

Ik heb aan beide voeten een behoorlijke hallux valgus, wat niet alleen lelijk en onhandig is ( met schoenkeuze), maar ook regelmatig pijnlijk is.
Ik overweeg om beide voeten tegelijk te opereren, om zodoende twee vliegen in een klap te slaan. Het zal best lastig zijn om me te bewegen de eerste weken, maar ik heb geen zin en tijd in zo'n hele lange revalidatie.
Wie heeft hier ervaring mee?? ( twee voeten tegelijk opereren..)

sharon #22 07 nov 2010 22:03

Graag wil ik mijn ervaringen ook even delen als nieuweling hier op de site!

Helaas heb ik van kinds af aan al last van de knobbels aan beide voeten. Ik noem het maar een erfenisje van de familie, aangezien mijn opa en tante het ook hebben, alleen in mindere mate

Omdat ik altijd aan de rechterkant het meeste pijn had hebben ze besloten me op mijn 12e te opereren. Helaas was het resultaat bij mij van korte duur want het groeide net zo hard weer aan en de pijn kwam helaas ook weer kijken. Ik ben nu 26 en 29 oktober jl. ben ik voor de 2e keer geopereerd aan de rechtervoet. Ze hebben de knobbel weggehaald en mijn grote teen ook vastgezet weliswaar op hakhoogte.

16 november mogen de hechtingen eruit en het correctieverband waarna ik vervolgens nog tot 23 december met krukken en een speciale schoen waarbij je alleen op de hak rust moet lopen. Deze keer ben ik bij het Sint maartenkliniek in Nijmegen geopereerd (helaas een wachtlijst van 8 maanden maar ze zijn gespecialiseerd in dit probleem met de botten en het andere ziekenhuis durfde een 2e operatie niet meer aan) met een combinatie van een roesje en plaatselijke verdoving in de onderbeen. Ik was om 16:00 op de kamer terug en mocht om 17:15 alweer naar huis. Ik voelde me kiplekker en het scheelde enorm dat mijn onderbeen nog verdoofd was zodat ik niks voelde tot een uur of half 4 's nachts.

De eerste operatie in het andere ziekenhuis was onder algehele narcose en kreeg ik ook 6 weken gips en vervolgens 2 weken loopgips.

Het is dus ook nogal afhankelijk welke methode wordt toegepast aan de hand van het ziekenhuis die je behandeld.

Nu moet de linkerkant nog en het zal afhankelijk van hoe de rechterkant geneest en tevreden de dokter bij de controles is 3-6 maanden duren voordat deze kant geopereerd mag worden.

Ik kan niet wachten tot het verband erafgaat en ik kan zien hoe mijn voet er nu uitziet!

Esmee #23 07 nov 2010 22:18

Wat een verhaal zeg. Dat je hier al zo lang mee worstelt. Ik hoop dat je deze keer echt geholpen bent. Ik dacht altijd dat een hallux valgus eenvoudig te verhelpen was.

Kleindochter #24 05 apr 2011 17:48

Mijn oma van 85 heeft eksterogen en een rigide hamerteen. Ze klaagt eigenlijk nooit en ze gaat regelmatig naar de pedicure maar ze loopt het laatste jaar toch steeds moeilijker door de pijn die ze aan haar voeten heeft. Het ergst is eigenlijk de rigide hamerteen. Ze verdraagt alleen nog pantoffels, maar uitgaan op pantoffels is voor haar geen optie. Komt mijn oma - ondanks haar hoge leeftijd - nog in aanmerking voor een operatie ivm revalidatie? Of is er een alternatief? Zijn hier meer mensen op leeftijd die zoiets hebben ondergaan? Alvast bedankt voor reacties...

Mireille #25 06 apr 2011 22:02

Is een podoloog al eens geraadpleegd? Aangepaste schoenen kunnen wonderen doen?

Hallux Valgus

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA