Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Pijn aan voet net onder de enkel

  Pijn aan voet net onder de enkel

Brian #1 21 jun 2009 21:34

Hallo,

Ik heb al jaren last van pijn aan me voet net onder de enkel. Vaker is het zo erg dat ik helemaal niet op me voet kan lopen. Soms is de plein plotseling weg en soms is de pijn ook weer uit het niets terug.
Het kan dus voorkomen dat ik weken geen pijn heb en dan plots niet meer op me enkel kan staan.

De doktor kon niks zien, en op de fotos in ziekenhuis was ook niks te zien. weet iemand wat dit kan zijn ?

Eugenie #2 22 jun 2009 00:10

Lastig probleem dat volgens mij door een orthopeed gezien moet worden, en dan natuurlijk het liefst als je ook symptomen hebt, want anders valt er weinig te zoeken.

Ga de volgende keer als je pijn hebt en laar de dokter dan nog eens kijken.

Zonder lichamelijk onderzoek zou ik het niet weten...

Marian #3 04 jul 2009 20:43

Ik heb soortgelijke klachten en heb een MRI-scan gehad en krijg maandag a.s. de uitslag.
Er is verdenking van het Sinus Tarsi Syndroom.
Misschien kun jij ook een MRI krijgen of onderzoek of je dit Syndroom hebt.
Sterkte en Succes!

Ludo #4 05 jul 2009 19:10

De sinus tarsus is het kanaal tussen de twee bulten aan de binnen en buitenzijde van je enkel, de malleoli.

De sinus tarsus kan bechadigd raken door bijvoorbeeld het meermalen of een enkele keer ernstiger verzwikken van de enkels.

De pijn voel je meestal aan de voorkant van de buitenste enkelbult. Vaak is het `s ochtends ernstiger als gevolg van nachtelijke immobiliteit. Het kan verminderen met oefeningen.

De behandeling bestaat voornamelijk uit rust met enige beweging, maar in ieder geval geen herhaalde overbelasting.

Behandeling bestaat uit het herstel van een goede biomechanica, dat het enkel gewricht dus weer normaal kan bewegen zonder dat er irritatie ontstaat.

Hallo Brian #5 22 jan 2010 12:55

De symtomen wat je beschrijft lijken heel erg op die van mij. Ik heb die pijn ook heel lang, ongeveer 6jaar lang. De pijn kan ook bij me ook uit het niets onstaan en na een uur ongeveer is de pijn weer weg. Op het moment dat ik die pijn krijg kan ik helemaal niet lopen en moet ik stil blijven. De pijn is meestal wel in mijn enkel en ook in mijn tarsi. De ene keer heb ik heb aan mijn linker voet en de andere keer aan mijn rechter voet. In 2003 begon de pijn in mijn bovenste been, tibia. Maar nu komt het regelmatig terug op mijn beide enkels en mijn beide tarsis.

Ik was benieuwd of iemand dit herkent, en wat ik nog aan kan doen. Het enigste wat ik in al die jaren heb gedaan is foto's in ziekenhuis gemaakt maar daar konden ze fysiologisch niets zien.


alvast bedankt,

Tessa

babs #6 22 jan 2010 18:34

Ook ik heb deze symptomen die jullie beschrijven met pijn onder de enkel. Al twee maal voor naar de huisarts geweest. De eerste keer deed die het af met overbelasting. De tweede keer gevraagd om een foto te laten maken en dat is gebeurd niets op te zien. Wist eigenlijk niet meer welke weg ik in moest slaan omdat de enkel vaak heel dik is. Nu loop ik sinds van de week bij de fysio en hopelijk helpt dat en die zegt vocht tussen de wervels moet zelf oefeningen thuis doen en hun masseren de enkel/voet. Ook heb ik op bepaalde momenten steken in de enkel van de voet en dan de pijn voornamelijk in de nacht. Loop hier nu al zo'n 3 maanden mee.

hoi! #7 22 mrt 2011 14:20

ik heb hier ook last van maar vooral als ik net iets heb gedaan (bijv. gesport of gefiets), dan kan ik bijna niet meer lopen, maar jammer genoeng kan ik niet zomaar even gaan zitten (want ik zit nog aan school vast). bij mij is het alleen nog niet zo lang (aangezien ik pas jong ben is dat niet zo raar).
ik hoop dat jullie hier wat mee kunnen

Floris #8 22 mrt 2011 22:23

Maak een afspraak bij de huisarts zodat de huisarts de voet en de enkel goed kan onderzoeken. bereid je bezoekje goed voor door even op te schrijven wat jij belangrijk vind en waarvan jij vindt dat de huisarts dit moet weten. Bijvoorbeeld hoe het voelt, wat je er zelf aan doet als het pijn doet, wanneer de klachten optreden, wanneer het probleem voor de eerste keer is ontstaan en wat hieraan mogelijk voorafging (ongelukje) enzovoort, zodat je snel en duidelijk jouw verhaal kan vertellen en de huisarts goed weet waar hij naar moet kijken. Laat je weten hoe het verder gaat?

Tannith #9 24 mei 2011 20:58

heei allemaal.

Ik heb sinds 5 maanden last van mijn enkel alleen dan net onder/naast het bobbeltje aan binnenkant van linkerenkel.
Ik gaa vaker door mijn enkel en dit gebeurde ook 5 maanden geleden, dus ben gewoon door gegaan met normale dingen aleen dan met pijn. 2 maanden erna ging ik naar dokter en die verwees mij door naar fysio waar ik nu nog steeds loop. Die zegt dat het steeds overbelast wordt en geforceerd..
Zelf kan ik niet geloven dat dit het geval is want pijn wordt niet minder, en sinds donderdag lijkt het of ik door enkel zak met een pijnscheut die naar boven schiet!

Weet iemand wat ik ermee kan doen?

Jeanine #10 24 mei 2011 22:01

Ik denk dat de fysiotherapeut gelijk heeft. Er lijkt sprake van herhaald eversie-letsel, dus het zwikken van de voet naar binnen. Ik heb het vermoeden dat het ligamentem deltoideum, en of de malleolus medialis beschadigd is. Kijk maar eens op dit plaatje: www.bauerfeind.nl/images/service/stoerungen/fuss-2b.jpg

Draag je wel goede schoenen die de voet goed ondersteunen? Heb je misschien last van overgewicht en moeten jouw voeten veel extra gewicht dragen?

Anoniem #11 24 mei 2011 22:01

Lees meer vragen en antwoorden over eversie traumata
www.dokter.nl/index.php/Content/uw-zoekr...versie&sa=Zoeken#304

Ex-danseres #12 24 mei 2011 23:16

Lotgenoten,

Ik ben al 18 jaar stijldanseres en sinds vorig jaar geconfronteerd met hevige pijnscheuten in mijn linker enkel. Diagnose: sinus tarsi syndroom. Door de pijn kon ik soms zelfs niet of moeizaam lopen.

Nu ben ik begin dit jaar op eigen initiatief (huisarts en orthopeed konden mij niet helpen) bij een sport-fysiotherapeut onder behandeling geweest en heb supplementen Q10 (Etos huismerk) en Pro-Artrimil (Prowell) genomen, 2 capsules per dag. In die laatste zit Glucosaminesulfaat, Chondroïtinesulfaat, Mangaan en Koper en deze zouden het genezingsproces ondersteunen. Geloof het of niet, maar het lijkt bij mij allemaal wat soepeler te worden.

We hebben ons maanden gefocussed op het versterken van de enkels, benen en rug. Dat heeft geholpen. Ik ben sinds een week of 4-5 vrijwel geheel pijnvrij. We hebben tijdens mijn behandeling ook een link gevonden tussen de vrouwelijke cyclus en de pijn in de enkel en, verrek, ze hebben nog gelijk ook; het is gevoeliger rond die periode en ik weet dat ik dan wat rustiger moet trainen op de sportschool.

Maar terug naar dansen, dat doe ik niet. De bewegingen lijken mij te repetitief en 'exotisch' voor de voet en enkel. Ik sport nog steeds 2 à 3 keer per week cardio, krachttraining en grondoefeningen en dat blijf ik doen voor onderhoud. En natuurlijk ook voor mijn figuur ;-)

Hoop dat dit helpt. Succes allemaal. Het kan een lange rit zijn en soms moet je offers maken (zoals ik met dansen), maar het is beter dan bijna continu pijn te hebben als je loopt of zelfs in rust bent.

Tim #13 24 mei 2011 23:21

Dank je voor het delen van jouw ervaringsdeskundigheid wat betreft het gebruik van glucosamine en chondroïtine.

Ex-danseres #14 24 mei 2011 23:25

Graag gedaan.
Ik hoop dat het een heleboel lotgenoten kan helpen, maar iedereen is uniek en reageert anders op dingen.

Tannith #15 26 mei 2011 16:11

Ik draag normale schoenen en heb geen overgewicht, dus voeten hoeven niet extra gewicht ondervinden.

Ben paar jaar geleden ook al bij een sportdokter geweest ivb met pijn aan voet, alleen was dat weer iets anders en heb daarvoor toen speciale gelzooltjes gekregen en die werken goed.

Voor dit probleem heb ik wel al een brace, en ga sinds 5 maanden niet meer door mijn enkel. Alleen blijft pijn doen sinds die ene keer, 5 maanden geleden.
Laatst bewerkt: 26 mei 2011 17:04 door .

Carine #16 12 jan 2012 13:40

Ik heb ook het sinus tarsi syndroom sinds mijn val in april vorig jaar.Ik heb al talloze dokters geconsulteerd maar allemaal zonder resultaat.Ik heb ook al 3 cortisone inspuitingen gehad.Ik heb constant pijn vooral in rusttoestand en bij het slapen.Soms is het onhoudbaar. De dokters zeggen dat het moeilijk te genezen is en dat ik geduld moet uitoefenen .
Is het bij jullie al ondertussen genezen ?

Jessica. #17 30 okt 2012 22:00

Ik heb precies het zelfde probleem en ik ben al in het ziekenhuis geweest, foto's laten maken bij de orthopeed geweest. Die kon niks vinden en ik loop ook steeds met enorme pijn! Ik ben ook opzoek naar een andere arts ofzo!

#18 31 okt 2012 20:42

Podoloog

Proxima Centauri #19 23 feb 2013 13:15

Ik heb nét dezelfde klachten als in de andere verhalen op dit forum. 4 maanden geleden heb ik mijn rechterenkel zwaar verrokken tijdens het sporten. Sindsdien heb ik elke dag wel enkele keren zware pijnscheuten, meestal kort maar echt hevig.. De huisdokter zei me dat het genezeingsproces tijd vergt, maar dit is toch niet meer normaal. Maandag ga ik naar een specialist. Een foto zal (afgaand op de reacties hier) waarschijnlijk niets ophelderen, maar ik doe het toch voor de zekerheid. Het Sinus Tarsi Syndroom klinkt alvast zeer aannemijk..

weet niet #20 09 apr 2013 18:38

ik heb ook al voet pijn maar dat is voor mij heel erg want ik heb morgen een toernooitje wat met school te maken heeft en nu kan ik volgens mij niet voetballen!!maar ik weet zelf ook niet wat er met mij is.maar wat het is wij moeten erg vroeg gaan naar het veld dus ik kan ook geen afspraakje maken met de dokter helppp myyy pleaaasss!!

Tandor #21 09 apr 2013 20:45

Beste weet niet,
Dat wordt dus moeilijk! Het is nogal kort dag.
Ik denk dat het toernooitje zult moeten overslaan.
Ik zou een tape verband aanraden. Maar dat kan ik moeilijk aan leggen via internet..... Helaas

Sanne leenders #22 22 apr 2013 21:07

Hallo,
Ik loop al 1 jaar met me rechter enkel te vervelen.. Ik ben december 2011 van de trap gevallen op school heb toen me enkel zwaar gekneusd gehad. Er zijn toen fotos gemaakt en heb t/m mei met krukken gelopen en fysio gehad tot aan de zomervakantie. Van dw fysio heb ik toen oeveningen voor thuis gekregen. Dat ging redelijk had toen nog wel veel klachen na hoge inspanning. Was zo blij dat het beter ging, maar toen ging ik in oktober op kamp en heb me enkel daar zo overbelast dat ik niks meer kon, toen gelijk naar dokter geweest die stuurde me door voor een echo daaruit bleek dat ik een ontstoken pees had toen mocht ik weer 3 weken met krukken en zware medicijnen.. Na die 3 weken was er geen verbetering en hebben een orthopeet gevraagd had toen ook al fysio nou die orthopeet wist het niet toen heb ik nog wel een tijdje met krukken gelopen, ben sinds kort van de fysio af, maar nu heb ik nog steeds steken en veel last van me enkel word we wel beetje gek van een meisje 15 hoort niet met alles wat ze doet pijn te hebben aan der enkel..

Tandor #23 22 apr 2013 21:28

Dat klopt. Je zou de pijn eigenlijk niet moeten hebben, maar:

je schrijft:
"Dat ging redelijk had toen nog wel veel klachten na hoge inspanning. Was zo blij dat het beter ging, maar toen ging ik in oktober op kamp en heb me enkel daar zo overbelast dat ik niks meer kon".

Hierin ligt dan ook het antwoord op je vraag.

Om de voet een tijdje rust te geven die noodzakelijk is adviseer ik om een tijdje een brace te gaan dragen. En vooral je enkel niet te zwaar te belasten. Wel in beweging blijven.

Andy #24 14 mei 2013 00:05

Ik heb bijnaa het zelf de ma ik heb dat als ik gaa werken ma naa 3 dagen is dat weg

Michel #25 18 jun 2013 14:11

Ik kamp nu al 6 maanden met (soms echt heftige) pijn onder mijn rechter enkel. 2 maanden rust heeft niet geholpen, er zit een zwelling die soms minder is, soms dikker en vandaag ging ik tijdens het traplopen er volledig doorheen en kraakte het ook. Ik heb al een lang traject achter de rug. Hardlopen is mijn passie en dit lukt al maanden niet, soms gewoon wandelen of fietsen een beetje. Injectie met ontstekingsremmers en pijnstiller hielp niet. brace helpt niet, speciale zooltjes helpt niet. Stevige en aangepaste schoenen maakt geen verschil. Fotoś geven geen enkele oorzaak. Huisarts houdt het nog steeds op een peesontsteking, een speciale sportkliniek heeft geen oorzaak of oplossing kunnen vinden. Een mens wordt hier heel droevig van. Op dit moment kan ik nog geen drie stappen achter elkaar lopen, dus maar weer terug naar de sportkliniek :(

Pijn aan voet net onder de enkel

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA