Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

dikke en stijve vingers

  dikke en stijve vingers

crista #1 24 mei 2009 21:15

hallo,

ik heb sinds 5 wken last van mijn middelvinger en ringvinger. de middelvinger was 5 wken geleden eigenlijk zomaar dik en stijf toen ik smorgens wakker werd? ben naar huisartsenpost geweest en zij kon niet direct vertellen wat het was,maar gaf me ontstekingsremmers mee. Dat werkte goed, het zakte weer af, maar ja na een paar dagen nadat ik was gestopt met die pillen kwam het weer terug.

Ben weer naar eigen huisarts geweest en weer ontstekingsremmers gehad, werkte ook weer goed met vervelende bijwerking maar ach. En weer een paar dagen nadat ik gestopt was kwam het terug. Mijn huisart dacht aan een triggerfinger trouwens.
Hij zei ook als dit niet werkt dan moet je onder het mes.

ja dus toen het weer dik en stijf werd begon het te kriebelen van ojee nu dus onder het mes!

Maar ben weer terug naar huisarts gegaan, maar nu zat er een vervangster van mijn huisarts en die dacht dus misschien reuma of artrose en heeft mij foto's en bloedtest laten doen.

Heb week later gebeld voor uitslag en dit was allemaal in orde dus geen reuma of artrose!
De vervangende huisarts zei dat het misschien een tijdelijk iets was en misschien nu weg bleef omdat ik zei dat ik er nu geen last van had.

Maar ja werd vandaag wakker en ja hoor weer dik en stijf,ja wat moet ik hier nu mee? huisarts weet het niet en denkt dat orthopeed het ook niet weet. Ja ik wil er wel vanaf als het zou kunnen!

Hoop dat jullie dit misschien herkennen en wat tips of ideeen hebben? want het betreft ook nog eens mijn schrijfhand en heb hier veel hinder van.

Anneke #2 25 mei 2009 01:38

Zoals je zelf beschrijft, betreft het je schrijfhand en heb je hier veel hinder van.

Kan het zijn dat de klachten juist ontstaan door overbelasting van deze vingers mogelijk door een incorrecte schrijfhouding van de hand.

Als je dus veel schrijft, is het dan wellicht een idee een goede vulpen te gaan gebruiken die licht en gemakkelijk schrijft, waarbij de schrijfvingers meer worden ontzien zodat de irritatie door de overbelasting uitblijft.

Deze behandeling beperkt zich tot het herkennen van de oorzaak en het voorkomen van symptomen. Dit heeft sterk de voorkeur boven het behandelen van symtomen.

crista #3 25 mei 2009 19:20

bedankt voor je reactie. moet je helaas teleurstellen met het idee wat je geeft,want ik schrijf heel weinig, dus daar zal het niet aan liggen.

wilde alleen aangeven dat ik het goed vervelend vind omdat ik juist linkshandig ben!

Ina #4 26 mei 2009 01:49

Het zou een vorm van reuma kunnen zijn. Wat de beste combinatie medicijnen is, kan de reumatoloog je vertellen.

Ina #5 26 mei 2009 01:50

De bekendste vorm van ontstekingsreuma is reumatoïde artritis (RA). In de volksmond worden RA en reuma vaak door elkaar gehaald. Bij onstekingsreuma raakt het gewrichtskapsel ontstoken en kunnen ook het kraakbeen en het bot worden aangetast. De onsteking heeft pijn, bewegingsbeperking en uiteindelijk ook gewrichtsbeschadiging, waaronder artrose, tot gevolg. De onstekingen kunnen het gevolg zijn van een ontregeld immuunsysteem (bijvoorbeeld RA), of onderdeel van een systeemziekte waarbij ook andere organen zijn betrokken (bijvoorbeeld SLE) of kunnen in combinatie met een andere aandoening voorkomen (bijvoorbeeld artritis psoriatica) Onstekingsreuma wordt behandeld met medicijnen die de onsteking remmen, vaak door het immuunsysteem te onderdrukken. Bijwerkingen van deze medicijnen kunnen ernstig zijn omdat het lichaam veel bevattelijker is voor infecties. Daarnaast is er nog de bacteriële vorm van gewrichtsontsteking die wordt behandeld met antibiotica.

www.reuma-stichting.nl/informatie/over_reuma.html

crista #6 27 mei 2009 20:52

bedankt voor de reacties.

maar zoals ik al in mijn 1e berichtje heb geschreven is het volgens bloeduitslagen en foto's GEEN REUMA OF ARTROSE!

dus ja wat is het dan?

graag jullie reacties

Koen #7 28 mei 2009 02:53

Misschien slaap je op je armen en sluit je de doorbloeding af waardoor de armen stijf worden?

crista #8 28 mei 2009 15:53

ik slaap ook niet op mijn armen...dus dat kan het ook niet zijn..gewoon in mijn handen, voor de rest niet..tja het blijkt een moeilijk geval merk ik al?

ik ga maar afwachten tot 24 juni totdat ik naar een speciale hand en polsclinic kan, misschien dat zij weten wat het is..

in ieder geval bedankt,

Anoniem #9 10 jul 2009 00:16

ik rook heeel af en toe, misschien 3 in de week, ben een gezelligheids roker.
En beweging krijg ik echt genoeg, ik loop de hele dag vanwege mijn werk..
Ik zwem en loop erg veel, en heb een heerlijk leven...alleen dit is wel beetje vervelend..

grtjs margita

Anoniem #10 10 jul 2009 00:17

c #11 14 okt 2009 00:10

Bij mij is een nekvernauwing geconstateerd. De neuroloog zei tegen mij vernauwing en in zijn terugkoppeling naar huisartst stond vermeld een serieuze hernia... Al maanden heb ik 's nachts dat mijn arm/hand pijnlijk en dik was. Nu sinds zaterdag mijn linkerhand ook vervelend..
Een check up heb ik ook al gehad en daar is niets uit gekomen. Alle klachten die ik dus heb zijn allemaal naar de hernia terug te brengen..

dus probeer bij de huisarts een doorverwijzing te krijgen naar neuroloog, misschien is het een knelling van zenuwen...

groetjes en succes

Angela #12 14 okt 2009 00:32

Wat voor jou geldt, hoeft niet voor een ander met dezelfde symptomen te gelden, maar dank voor je uitleg en je advies. Ik denk dat de huisarts goed kan inschatten wanneer een verwijzing naar een specialist gewenst is, zoals bij jou het geval bleek. Gelukkig maar dat er huisartsen zijn!

Anoniem #13 05 mrt 2010 01:10

Niets aan de hand? Integendeel! Maar liefst 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Daarvan hebben 400.000 mensen artrose in de handen, vaak met verstrekkende gevolgen. Over handartrose was tot nu toe weinig bekend. Dr. Margreet Kloppenburg bracht daar verandering in. Bekijk de film over handartrose. En tot 25 maart heeft u de kans uw vraag over handartrose voor te leggen aan dr. Kloppenburg.

www.reumafonds.nl/actueel/nieuwsoverzich...oek-handartrose.aspx

Marja #14 22 apr 2010 20:56

Ik heb al sinds 2003 regelmatig 's ochtends een kromme middelvinger. Na wat bewegen, waarbij er volgens mij steeds een peesje ergens overheen schiet, gaat het weer goed. Sinds deze week is de vinger echter de hele dag stijf en pijnlijk bij bewegen. Dit komt doordat hij dik is. In 2003 heb ik het een keer bij de huisarts gemeld, maar die wilde het toen aanzien. Ik wacht ook nu maar even af. Bewegen en hoog houden lijkt iets te helpen. Als iemand nog suggesties heeft graag!

Anoniem #15 22 apr 2010 21:44

Dat lijkt een 'triggerfinger' te zijn.

Anoniem #16 22 apr 2010 21:45

Een trigger finger (Digitus saltans, tendovaginitis nodosa, tendovaginitis stenosans, haperende vinger) is een aandoening van de pezen in de hand en vingers. Oorzaak is een zwelling in de pees of een vernauwing van de schede rond de pees. In beide gevallen kan de pees niet langer vrijelijk door de peesschede bewegen. Doordat het pijnlijk is de aangedane vinger te strekken raakt deze in een gebogen positie, zodanig dat het lijkt alsof een trigger (trekker van een pistool) wordt overgehaald. Behandeling geschiedt door middel van medicatie (een cortisonpreperaat in combinatie met een verdovingsmiddel wordt ingespoten) en/of chirurgie.

Anoniem #17 22 apr 2010 21:46

Anoniem #18 22 apr 2010 21:49

Anoniem #19 22 apr 2010 21:50

Wendy #20 22 mei 2010 20:58

Goedenavond,

Ik zit nu alweer 5 jaar in de medische molen en ben begonnen met het Quervain-syndroom. Dat wil zeggen ontstoken duimpezen. Hier zijn links 3 injecties in gezet en rechts 2. Dat heeft na ca 2 jaar eindelijk geholpen.
Na weer een tijdje begonnen ook mijn handen op te zwellen en strak te worden. Dus....misschien wel reuma. Na anderhalf jaar bij de reumatoloog en een hoop medicijnen en onderzoeken verder wasde conclusie: geen reuma. Inmiddels loop ik nu bij een hand-/polschirurg in A'dam en denkt de ergotherapeut dat het ontstoken pezen in mijn middelvingers zijn. NU even afwachten en kijken wat de chirurg er van vindt en anders gaan er waarschijnlijk ook injecties in.

Als je wil wil ik je wel op de hoogte houden en je de naam geven van de arts die gespecialiseerd is in hand en polsen.

Ik wens je veel succes en hoop dat je zo'n lange weg bespaard zal blijven.

Wendy
Laatst bewerkt: 22 mei 2010 23:13 door .

Anoniem #21 28 jul 2010 18:28

jeannette dela rie #22 22 sep 2010 12:18

hallo ik heb zins2009 pijn in al mij vingers opstart problemen alleen als ik maar blijft bewegen dan is het wat minder ben al geoopereerd aan het tunnelcindroom en de vingers zijn alleen maar erger geworden ben terug geweest bij de huisarts en doorverwezen naar de reumateloog ook fotos gemaakt en bloed afgenomen uitslag was geen reuma maar zit nog mooi met die vreselijke pijn ook al heel veel medicijnen geprobeerd niks helpt ik heb nu een verwijsbrief voor een ander ziekenhuis gevraagt wie weet er raad gr jeannette

Anoniem #23 11 okt 2010 21:07

Patiënten met artrose aan knie of heup krijgen greep op hun ziekte met oefentherapie. Hoe meer ze blijven oefenen, hoe meer pijn en beperkingen verminderen, ook op de lange duur. Operaties zijn niet altijd meer nodig, of uit te stellen, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL waarop Martijn Pisters 15 oktober promoveert aan VUmc.

www.nivel.nl/oc2/page.asp?PageID=15114&p...enen%20bij%20artrose

Anoniem #24 23 feb 2011 18:54


  • Afwezig

Eva #25 10 jul 2012 07:49

Ik heb sinds donderdag of zo ook opgezette vingers, ze zijn stijf en doen pijn bij het bewegen. Ibuprofen gehad van de dokter??? Ga morgen op vakantie dus ik baal wel.de pijn gaat langzaam weg in de loop van de dag en slik 3x per dag iboprufen dus nu gaat de 2 de dag in. Begrijp er niets van. Komt in een keer en kan mijn ringen niet aan nu pftt. Ook stijve voeten bij her opstaan zo ook handen stijf maar reuma is het niet. Wat is dit? Vlieg morgen voor 12 dagen naar Noorwegen toe snik Mvg, Eva

dikke en stijve vingers

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA