Dokter.nl

Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m)
 Klik hier voor info en beschikbaarheid
Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Raar koude gevoel in benen en voeten

  Raar koude gevoel in benen en voeten

Gast #1 27 nov 2008 22:01

Al een jaar of 2 voel ik in m'n voeten op bepaalde momenten en als ik een bepaalde beweging maak (bv.opstaan vanuit een stoel) een heel raar gevoel,een soort kou wat er doorheen trekt.Net of m'n voeten op dat moment ijskoud zijn,terwijl ze da tin werkelijkheid niet zijn,maar zo voel ik dat.De laatste paar maanden heb ik dat gevoel ook op verschillende plekken in m'n benen,maar nooit overal tegelijk.Maar meestal wel zowel links als recht,alleen de ene keer voel ik het in m'n bovenbenen en de andere keer in m'n onderbenen,maar in m'n voeten het vaakst.Wanneer he tin de zomer boven de 25 graden is heb ik er bijna geen last van,maar zodra de temperatuur beneden de 25 graden komt beginnen de klachten weer.Het is eigenlijk allemaal van de ene op de andere dag begonnen.Heeft iemand een idee wat dit zou kunnen zijn?Ik ben sinds een paar jaar type 1 diabeet,ben begin 30.Ben al bij de neuroloog geweest en heb zelfs een EMG-onderzoek gehad,maar daar kwam niks uit.Heb zelfs een vaatonderzoek gehad (Doppler-onderzoek heette dat geloof ik) maar daar kwam ook niks uit,en m'n bloed is uitgebreid getest op reuma ed.,maar daar kwam ook niks uit.
Ondertusssen blijf ik wel me klachten lopen.Wie kan me meer vertellen,k ben radeloos!

Advies #2 28 nov 2008 03:32

Ik heb geen idee. Alles wat het zou kunnen zijn is onderzocht en geeft geen afwijkingen.
Een laatste mogelijkheid is een beknelling van de temperatuurszenuw bij een bepaalde beweging. Misschien een raar idee, maar zou een goede massage iets kunnen oplossen? ben tu sportief? Heeft u voldoende lichaamsbeweging. Sport stimuleert namelijk de juiste verhoudingen in het lichaam en brengt afwijkingen in het bewegingsapparaat eerder aan het licht.

Gast #3 28 nov 2008 13:57

Het zou misschien kunnen,maar stel dat het zoiets is,dan begrijp ik niet waarom ik er in de zomer als het boven de 20/25 graden is geen last van heb..
Ik beweeg genoeg,meer dan genoeg zelfs.Minimaal een half uur per dag,maar vaak ook nog wel meer dan een half uur.Voornamelijk fietsen.

ik #4 02 jan 2009 00:22

ik heb prcies hetzelfde
sinds een tijdje.. vooral bij douchen heb ik het ook, dan voel ik raar tentelingen als het warme water op mn benen komt.
Ik heb beetje het idee dat het vanuit mn onderrug komt, tijdje terug verkeerde draai gemaakt.
miss soort blokkade als je bepaalde manier staat... het is erg irritant gevoel.

medisch student #5 02 jan 2009 17:32

Ik vind dit verschillende soorten toch, want de ene is beiderzijds en lijkt alleen aan de onderbenen voor te komen, met diabetes in de voorgeschiedenis. En de andere lijkt uit de rug te komen, met hernia-achtige klachten.

Gast #6 02 jan 2009 21:42

Het beperkt zich bij mij niet tot m'n onderbenen maar ik voel het ook in m'n bovenbenen en zelfs af en toe in m'n bil.Toen ik het alleen nog maar in m'n voeten voelde dacht ik in eerste instantie aan neuropathie want neuropathie beperkt zich meestal tot de voeten en onderbenen,maar nu is dat eigenlijk al uitgesloten en helemaal na alle onderzoeken die ik heb gehad.Bovendien was neuropathie wel erg onwaarschijnlijk,aangezien ik nog maar net diabetes had.
Maar geen enkele specialist kan verklaren waar m'n klachten vandaan komen,daarom had ik gehoopt dat er hier misschien dan iemand zou zijn die er meer over kan vertellen of misschien iets weet...

Ans #7 02 jan 2009 21:47

Maar dan lijken het bij jou dus ook meer hernia-achtige klachten te zijn. Heb je bij een bepaalde stand van de rug eerder klachten misschien?

Gast #8 03 jan 2009 14:42

Als ik zit heb ik meer last in m´n benen dan als ik sta lijkt het wel,en als ik zit en ik kom overeind dan voel ik het in m´n voeten het ergst.
Als ik in bed lig heb ik niet zo heel erg veel last.
Een hernia lijkt me sterk,want ik heb absoluut geen last van m´n rug of wat dan ook,bovendien had de neuroloog dat dan toch ook wel opgemerkt lijkt me?

Merel #9 06 jan 2009 01:58

Heb je een stenose van het wervelkanaal overwogen?
De verschijnselen worden veroorzaakt door druk op de zenuwen en kunnen lijken op die van een hernia. Meestal is er sprake van pijn in beide benen, vaak optredend of verergerend bij lopen. De klachten lijken daardoor op die welke ontstaan bij een vaatvernauwing aan de benen (z.g. etalageziekte). Bij lopen treedt pijn op, soms ook een doof gevoel en/of krachtsvermindering. In rust, vooral in wat gebukte houding, hurkend of zittend, verdwijnt de pijn dan weer vrij snel. Dit komt omdat bij lopen de kromming in de wervelkolom (de lordose) wat toeneemt en de ruimte afneemt. Bij bukken of hurken wordt de vernauwing juist weer wat minder. Patiënten met een vernauwing kunnen daarom ook vaak wel goed fietsen.

Misschien heb je er iets aan.

Gast #10 06 jan 2009 22:02

Nee dat heb ik nooit overwogen nee,maar waarom moet ik zulke dingen verzinnen,daar zijn de specialisten toch voor denk ik?Die worden ervoor betaald ;-)
Nog even voor de duidelijkheid,ik heb geen pijn of wat dan ook,alleen soms in de knieen maar verder niet.Ook geen doof gevoel of krachtsvermindering.Het gaat echt om dat rare koude gevoel,alsof de koude zintuigen in mijn huid overactief zijn ofzo!Maar niet op alle plaatsen tegelijk maar op verschillende plaatsen.

Ina #11 06 jan 2009 22:20

Het lijkt dus meer psychosomatisch te zijn. Trouwens dit forum is voor vragen en mensen die het goed bedoelen geven meestal antwoord, om jou te helpen dus.

Gast #12 07 jan 2009 12:36

Uiteraard weet ik dat het goed bedoeld is,ik weet niet of mij reactie negatief overkwam maar zo is het niet bedoeld.Ik bedoelde alleen dat ik hier allerlei mogelijkheden te horen krijg en dan denk ik van:Waarom hoor ik dit soort dingen niet van m'n specialisten.Die zijn er toch voor?Op deze manier loop je eigenlijk voor eigen doktertje te spelen.
Maar hoe moet ik dat zien als het psychosomatisch zou zijn,ik bedoel:M'n klachten zijn toch echt lichamelijk volgens mij,ook al omdat het weer er invloed op heeft,want in de zomer als het boven de 20 of 25 graden is heb ik er minder last van en hoe kouder het wordt hoe meer last ik er van heb.Zeker nu het zo koud is zijn de klachten behoorlijk aanwezig,om gek van te worden!

Amanda #13 07 jan 2009 13:24

Psychosomatisch wil zoveel zeggen als dat het meer tussen je oren zit dan dat je echt een ziekte hebt. Je kunt er bijvoorbeeld bovenmatig op letten. Ik schat dat nu half Nederland wel tintelingen heeft in het lichaam als gevolg van de koude. Niet iets om je zorgen over te maken dus. Probeer het naast je neer te leggen en er zelf iets aan te doen voor zover je kunt, maar het dan te laten voor wat het is. We hebben allemaal wel eens wat, zoiets.
Het zal lastig zijn voor je het los te laten, toch kun je veel gezondheidswinst boeken door er niet steeds aan te gaan denken en ermee bezig te zijn.

Het is onderzocht en je hebt geen ziekte, punt uit. Zoiets...

Gast #14 07 jan 2009 14:11

Wie zegt dat ze echt alles onderzocht hebben?Misschien hebben ze alleen de meest voor de hand liggende oorzaken onderzocht.Je hoort vaak genoeg dat specialisten dingen over het hoofd zien.
En dat half Nederland op dit moment last heeft van de koude dat geloof ik zonder meer,maar ik voel ook koude in m'n benen en voeten als het ECHT niet koud is zeg maar,dus bv.als het 20 graden is!En als ik nu binnen zit is bij ons de kamertemeratuur ook 20-25 graden,maar tocht voel ik die kou in m'n benen&voeten!Bovendien,als ik iemand laat voelen aan m'n benen of voeten,dan zeggen ze dat het gewoon normaal aanvoelt,terwijl ik het gevoel heb dat ze ijskoud zijn!Dus hoe verklaar je dat dan..

Ilse #15 07 jan 2009 14:20

Lage temperaturen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Draag dus kleding in meerdere lagen die goed beschermt en een muts, dat scheelt 30% warmte verlies.

Hartpatiënten en longpatienten moeten het al aangedane hart en de longen niet onnodig extra belasten en bij de koude liever binnen, en houd geneesmiddelen bij de hand.

Warme dranken helpen het lichaam van binnenuit, in tegenstelling tot alcohol dat de temepratuurbeleving beïnvloed zodat het minder koud voelt maar het lichaam reageert nog alsof het net zo koud is, het is dus een schijnoplossing.

Rillen is een mechanisme van het lichaam om extra warmte te produceren. Maar het is ook een signaal beter de warmte op te zoeken.

jody Dekker 23 #16 12 jan 2009 12:55

ja ik heb het ook en het zit niet tussen mn oren want ik word er gewoon s'nachts wakker van kan er dan ook niet van slapen.als of je bloedvaten afgekneld zijn en er geen bloed doorstroomd.Verschrikkelijk irri is het ik zou ook wel eens willen weten wat het is heb er niet altijd last van gelukkig,maar heb het al wel van jongs af aan denk jaar of 12 we dachten toen zelf misschien groei pijnen .??????

Alice #17 12 jan 2009 13:03

Degegen die het met deze dagen koud hebben zijn bijna altijd mensen die te weinig bewegen. Zodra je in actie komt, stroomt er meer bloed door je organen en wordt het lichaam vanzelf warmer.
Oude vandagen en hele jonge kinderen kunnen dit zelf niet regelen maar alle andere groepen kunnen meer bewegen als ze dat zouden willen. Lees deze folder eens.
nhg.artsennet.nl/uri/?uri=AMGATE_6059_104_TICH_R182017925109064

Gast #18 12 jan 2009 14:14

Beweging helpt echt niet bij deze klachten,bij mij niet tenminste.Want ik denk dat ik een stuk meer beweeg dan de gemiddelde nederlander,maar de klachten worden er niet minder door.Heb soms zelfs het idee dat beweging de klachten verergerd!
Volgens mij begrijpt Alice niet dat ik niet praat over het koud HEBBEN (temperatuur is normaal) maar over het gevoel hebben ALSOF het koud is (Gevoelsstoornis)

Maarten #19 12 jan 2009 14:22

Misschien heb je iets aan de informatie over zenuwletsels van de nederlandse vereniging voor neurologie.

www.nvvn.org/voorlichting/PZP_perifere_zenuwen.html

Succes met je zoektocht. Wil je laten weten als je het antwoord gevonden hebt?

Gast #20 13 jan 2009 14:37

Dat gaat over neuropathie lees ik.. daar kom ik niet zo verder mee want neuropathie is al onderzocht bij mij,en dat blijkt het niet te zijn..

Gast #21 20 sep 2009 14:57

Na 3 jaar van onzekerheid en vele verschillende onderzoeken is er eindelijk uitgekomen wat ik heb:dunne vezel neuropathie.

brenda A #22 20 sep 2009 19:21

fijn dat je het even laat weten, dan zat Maarten toch in de goede richting.
sterkte, Brenda

Inèz #23 20 sep 2009 23:23

Dunnevezelneuropathie is een vorm van polyneuropathie. Dunne zenuwvezels zijn de zenuwvezels vlak onder de huid, een beschadiging van deze vezels zorgt voor een afwijkende gevoelswaarneming. De symptomen beginnen vaak in de voeten en onderbenen en breiden zich uit naar andere delen van het lichaam, met name naar de handen en armen. De symptomen van dunnevezelneuropathie zijn: ongevoeligheid voor warmte en/of kou, tintelingen, doof of koud gevoel, brandend gevoel, prikkelingen (bijvoorbeeld het 'prikkeldraadgevoel' dat kinderen elkaar nog wel eens geven), spierzwakte, krampen, schietende of stekende pijn, allodinie (verschijnsel waarbij niet-pijnlijke prikkels als pijnlijk worden ervaren), intolerantie voor dekens op de benen en autonome symptomen zoals een veranderd transpiratiepatroon, facial flushing (bloedstuwing naar het hoofd), droge ogen of mond, erectiestoornissen, orthostatische hypotensie (plotselinge bloeddrukdaling) of maag- en darmklachten. De pijn wordt vaak omschreven als een ijspriem die in de botten prikt, als een elektrische schok, of als lopen op glasscherven. In het algemeen is de gevoelswaarneming verstoord, waardoor prikkels of gebeurtenissen worden ervaren die er niet zijn, zoals een steek van een insect, een snee in de huid, een blauwe plek of het gevoel dat er een injectie wordt gegeven. Soms verliest iemand juist het vermogen om pijn te voelen, waardoor een verwonding in de huid of een bloeding niet wordt opmerkt.

Anoniem #24 20 sep 2009 23:33

Bezoeker x #25 25 nov 2009 10:26

Dit gevoel ken ik goed en heb het al een aantal jaar. Bij mij is het het ergst als ik bijvoorbeeld in de tuin heb gewerkt, zwaar getild heb of als ik een tijdle met min benen over elkaar heb gezeten.

Ik ben er bijn van overtuigd dat het te maken heeft met verminderde bloeddoosrtoming in de benen
veroorzaakt door verchoven wervels in de onder rug. Ik ben zelf nu zover dat ik overweeg naar een osteopaat te gaan. Zodra ik meer weet zal ik het melden.

Raar koude gevoel in benen en voeten

Moderators: Tandor
Bel met medisch en persoonlijke vragen onze zorgprofessional (geen arts)
Tel: 0900-1992 (€ 0,9 p/m) Klik hier voor informatie en beschikbaarheid

Vind Dokter op

Dokter.nl is lid van: Dokter.nl is lid van DDMA