Vitamine D tekort van 19, wat is de juiste dosiering.

  • #1

    In maart 2015 had ik een vitamine D waarde van 19. De assistent is dit destijds vergeten te zeggen tegen mij. Toen ik onlangs naar de dokter ging met klachten zoals: vermoeidheid, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen en last van mijn lijf. Keek de dokter toevallig is mijn bloedresultaten van maart 2015. Omdat ik nogal fobisch ben voor bloedprikken heeft hij mij pilletjes voorgeschreven van 1x daags 2 pilletjes van 800 IE (in totaal dus 1600 IE). Mogelijk is mijn waarde inmiddels nog lager. Toen ik later bij mijn eigen huisarts kwam zei hij neem maar 1 pil per dag. Ik heb het tweede advies niet serieus genomen omdat ik op internet lees dat mensen een vele male hogere dosis krijgen bij een waarde van 19.

    Nu is mijn vraag 1600 IE, met een waarde van 19 is dat voldoende?? Wat is de juiste dosering?

    Ik voel mij nu naar een maand slikken nog steeds belabberd.

    Reageer
    #2

    In principe zou je eigenlijk eerst een oplaaddosis va 25.000 IE 1×/week, gedurende 6 weken moeten krijgen of zolang totdat j3 vit D weer op peil is.
    Daarna een onderhoudsbehandeling van 800 IE/dag
    Ik weet natuurlijk niet wat je vit D gehalte nu is.. dat zou dan in princioe opnieuw gecontroleerd moeten worden

    Reageer
    #3

    25.000 IE is ook onzinnig als volgens de duitsers 800 het maximum is en volgens de gezondheidsraad 400 IE voldoet.

    Reageer
    #4

    De meningen lopen daarover inderdaad nogal uiteen. Voor Nederland heben we in ieder geval richtlijnen die gevolgd kunnen worden. En ja, ze kunnen afwijken met richtlijnen in andere landen.

    Reageer
    #5

    Maar 25.000, dat is ruim 60x hoger dan de gezondheidsraad adviseert.

    Reageer
    #6

    Dat is ook alleen maar een oplaaddosis bedoeld bij een fors tekort waardoor klachten ontstaan, om dat zo snel mogelijk aan te vullen.

    Reageer
    #7

    Ze had een vitamine D waarde van 19. 19 Wat? Is dat mugram per liter of 19 nanomol per liter? Compleet onduidelijk.
    Om dan meteen een extreme dosis voor te schrijven lijk mij niet handig.

    Reageer
    #8

    Wat ik zelf slik is 3000 ie, in de vorm van een spray. Toen ik 1000 ie slikte had ik nog witte vingers op het einde van de winter. Toen ik een hogere dosis begon te slikken voelde ik me beter. Wel is het zo dat je vaak tekorten aan meerdere dingen hebt. Met de klachten die je beschrijft kan er van alles spelen, een ontregelde hormoonhuishouding bijvoorbeeld. Veel mensen hebben een te hoog oestrogeen, wat allerlei klachten kan geven. Is wel wat aan te doen.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Bleek ook een waarde van 19 te hebben, gevonden na wisselende pijnklachten heup. Kreeg op recept 6 x 25.000, 1x per week een ampul. Daarna moet ik weer bloed prikken. De vermoeidheid/gevoel van zwakte sluipt er geleidelijk in. Je beseft soms hoe rot je je voelde wanneer het weer beter gaat. Pijn heup was echt erg soms., kon niet goed meer lopen. Gebrek vit D tast je skelet  en spieren aan. Heb waarschijnlijk al een jaar een tekort gehad. Na de hoge startdoses volgt een advies van 20 per dag. Dat laatste gewoon zelf kopen, van welk merk ook. Ga ervan uit dat de tweede bloedtest een duidelijke verbetering laat zien. Heb nu pas 1 ampul geslikt.

    Reageer
    #10

    @Carla, klachten krijg je soms na jaren dus kan zijn dat je al langer een tekort had. Zelf waarschijnlijk vanaf mijn kindertijd een tekort gehad. Bij vitamine D er beter ook magnesium bij gebruiken, liefst ook wat vitamine A. Veel mensen met een D-tekort hebben ook een tekort aan B12.

    Reageer
    #11

    Ik heb een vitamine D waarde van 10. Is dit te hoog? en wat zijn de bijwerkingen?

    Reageer
    #12

    Die waarde is veel te laag.....vermoeidheid is een van de meest voorkomende klachten

    Reageer
    #13

    Ik heb een vitamine d waarde van 37 is dit te laag?
    Hoeveel moet normaal waarde zijn ?

    Reageer
    #14

    De streefwaarde ligt tussen 50 - 150 mmol

    Reageer
Reageer op: Vitamine D tekort van 19, wat is de juiste dosiering.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief