korte spieren en scheve botten?

  • #1

    Mijn fysio zegt dat het beter is voor mij om te stoppen met fitness, aangezien ik nog in de groei zit. Zij zegt namelijk dat door krachttraining je spieren kleiner worden en daardoor je botten scheef kunnen groeien. Dit vind ik een beetje raar klinken.Klopt dit?

    Reageer
    #2

    Je fysio heeft gelijk.....
    Te zware belasting kan er voor zorgen dat er problemen met de groei ontstaan.

    Reageer
    #3

    Dan heb ik nog twee vragen. Ik begrijp dat botten alleen in de puberteit kunnen groeien. Maar dat die spieren korter worden, is dat ook alleen aan e puberteit gebonden of kan dat altijd gebeuren? En ten tweede, als ik problemen met de groei hoor, denk ik ook aan de lengtegroei. Heeft het daar ook invloed op.

    Reageer
    #4

    Te zware belasting tijdens de puberteit kan ook gevolgen voor de lengtegroei hebben.

    Dat spieren korter worden kan altijd gebeuren. Maar als je botten volgroeid zijn trekken ze daar niet meer krom van

    Reageer
    #5

    Allereerst bedankt voor de antwoorden. Ik maak me alleen een beetje zorgen om die korte spieren, aangezien kortere spieren je minder lenig maken (meestal). Als ik het goed begrijp maakt het qua spierlengte dus niet uit of ik nu aan krachttraining doe of als ik het buiten de puberteit doe, of heb ik het fout? En als de spieren korter zijn geworden, is dat dan voor altijd? Of kan je het nog door bijv. rekken en strekken je spieren weer langer maken? Als dat het geval is kan ik het nu al compenseren door zoals gezegd te rekken en strekken.

    Reageer
    #6

    Je maakt een denkfoutje... Als je tijdens de puberteit aan krachtsport doet, worden je spieren korter. Omdat je botten nog in de groei zijn, kunnen ze daardoor krom trekken.
    Buiten de groei(puberteit) maakt dat verder niet veel uit omdat je botten niet meer groeien en ze dus ook niet krom kunnen trekken.

    Het maakt dus wel degelijk wat uit of dat nu of later is.

    Je kunt dat niet evenredig compenseren. Dus krachttraining en het langer maken van je spieren gaan niet samen.

    Reageer
    #7

    Hoe komt het eigenlijk dat je spieren dan korter worden? Ik begrijp dat krachttraining in dit opzicht niet echt goed voor je is, maar ik wilde toch ook wel weten hoe het nou eigenlijk werkt. Want ik vind het principe op zich best wel raar

    Reageer
    #8

    Omdat krachtsport niet gericht is op het langer worden van spieren maar om de spieren in omvang te laten toenemen. Hierdoor groeien de spieren niet evenredig mee met het langer worden van de botten. Ze worden als het ware in de lengtegroei afgeremd.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
Reageer op: korte spieren en scheve botten?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief