extreme dorst en veel plassen

  • #1

    Vanaf vorige week maandag kreeg ik plots last van extreme dorst en moest ik vaak plassen. Snachts kon ik a.g.v. een droge mond moeilijk in slaap komen. Ik ben afgelopen donderdag naar de HA gegaan omdat ik vreesde voor Diabetes. De HA heeft de bloedsuiker gemeten en deze kwam uit op 5.7 (ik had sochtends wel gegeten een schaaltje yoghurt met muesli en op werk wat koffie gedronken). Doordat de bloedsuiker niet afweek zei de dokter mij het aan te kijken, wellicht kwam het door het warme weer zo zei hij en vroeg mij het twee weken aan te kijken. Vrijdag/zaterdag namen de klachten af, vanaf zondag avond ervaar ik wederom dezelfde klachten.

    Heeft u enig idee waarop dit kan duiden en of twee weken wachten wellicht niet de eventuele kwaalzal verergeren?

    Reageer
    #2

    Ik had precies hetzelfde en ik bleek na bloedonderzoek wel degelijk diabetes type 2 te hebben, dat 5.7 zegt niets als je al gegeten hebt, de enige manier door het te weten is bloed te laten prikken en je voor verschillende dingen te checken op een nuchtere maag.

    Wil je niks aanpraten maar ik had ook een dokter die het laat uitstelde en hoe langer je het uitstelt hoe groter de schade kan zijn. Ze zeiden tegen mij als er uiteindelijk diabetes bij je wordt vastgesteld heb je het al een aantal jaar.

    Reageer
    #3

    @TS: Hoe oud ben je?
    @Stier: hoe oud ben je?
    Ik heb het idee dat @Stier al wat ouder is en diabetes type-2 heeft en TS vrij jong is, maar ik kan dat op afstand natuurlijk niet ruiken. Diabetes type-2 is typisch (maar niet uitsluitend) een ouderdomskwaal die al vanaf je 50-ste kan optreden.

    Het probleem bij een meting is dat het een moment-opname is.
    @TS: wat is veel plassen? Vaker dan 30 keer per dag? Of hoe vaak per dag?

    Reageer
    #4

    Hoi Anoniem ik (TS) ben 27 jaar oud, man, en geen overgewicht. Ik heb dus inderdaad ongeveer een week deze klachten, veel plassen is tussen de 10 en 15 keer. Waarbij ik moet aangeven dat ik bewust wat minder drink, en dorst dus op de kop toe neem juist omdat nog meerplassen te voorkomen ... Hartelijk dank voor het meedenken!

    Reageer
    #5

    Dorst moet je niet op de koop toenemen. Uitdroging is gevaarlijk en zeker met het aankomende warme weer van deze week moet je voldoende drinken. Als je in het ziekenhuis terecht komt aan het infuus is dat 99% van de keren een oplossing van water en zout (NaCl staat er dan op, Natrium-Chloride, oftewel keukenzout). Dat is dan 1 gram zout per liter (niet meer nemen).
    10-15 keer per dag is niet uitzonderlijk. Het gaat ook om de totale hoeveelheid die je plast. Ontzie jezelf niet van vocht, je moet minimaal 0,5-1 liter per dag meer drinken dan je uitplast.
    Toch vind ik het allemaal niet zo verontrustend, 15 keer per dag is misschien iets vaker dan 1 keer in het uur. Dat wijst niet op een acute type-1 diabeet. Type-2 is bijna uitgesloten op jouw leeftijd. Bloedsuiker van 5.7 is heel normaal, maar dat was een moment-opname.
    Als je echt 30 keer of meer per dag naar toilet moet, trek dan aan de bel bij de huisarts, maar dan is het op jouw leeftijd wss type-1. Type-2 heeft te maken met dik zijn, oud zijn etc. dat de eilandjes van Langerhans moe zijn insuline te produceren en minder produceren. Type-1 is dat ze er abrupt helemaal mee ophouden insuline te produceren, zomaar van de ene op de andere week.

    Reageer
    #6

    Beste Anoniem

    hartelijk dank voor de kundige reactie! Het plassen is inderdaad als ik iedere keer ga wanneer ik voloende aandrang heb, zo 1 x per uur. Goed advies om gewoon te blijven drinken ook met het oog op het warme weer dat in aantocht is, dan maar wat vaker naar het toilet, ik heb mijn leidinggevende al wel van mijn klachten in kennis gesteld..

    Als ik je goed begrijp is in mijn situatie zowel diabetes type 1 als 2 onwaarschijnlijk. Eigenlijk trok de HA de zelfde conclusie, zelfs nog voordat hij mijn bloedsuiker gemeten had! Zelf googlen heeft mij gebracht naar Diabetes Insipidus,, mochten de klachten aanhouden dan zal ik de HA verzoeken om nadrukkelijk daarop te onderzoeken

    Reageer
    #7

    Overigens, is het plassen (zo 10 - 15 x per dag) altijd wel een "normale" hoeveelheid urine

    Reageer
    #8

    Diabetes type-2 is onwaarschijnlijk omdat het vooral een ouderdomsziekte is (je leven lang te veel suiker en vet gegeten) en type-1 is onwaarschijnlijk omdat je daarvoor nog niet vaak genoeg gaat plassen (30 keer per dag is dan te verwachten).
    Stofwisseling is wel ongeveer het lastigste onderdeel van de geneeskunde.
    Elk lichaam is anders en reageert anders en we weten wel veel, maar we kunnen het niet altijd verklaren. Er wordt altijd begonnen met bloed-onderzoek.
    Diabetes Insipidus is een zeldzame aandoening, maar het past binnen je beschrijving. Het komt voor als je te veel alcohol drinkt en wordt grotendeels veroorzaakt door het niet goed functioneren van je nieren. Alcohol en diabetes gaan sowieso niet goed samen. Alcohol wordt omgezet in suikers. Niet dat je helemaal niks mag drinken als diabeet, dat mag best, maar je moet er rekening mee houden bij het spuiten. Enorme hoeveelheden alcohol kan een diabeet niet goed aan.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ter aanvulling op bovenstaande:
    Het kan handig zijn je urine van een dag eens op te vangen en te wegen. Pis maar gewoon eens een zondag in een emmer en zet die op een weegschaal na een dag. Dat is een goed gegeven richting je huisarts en een goede maatstaf voor jezelf hoeveel vocht (water/koffie/bier/frisdrank etc) je per dag moet drinken. Een vocht-tekort is echt dodelijk, maar te veel (water) drinken is dat ook.

    Reageer
    #10

    Ok helder. Diabetes type 2 lijkt mij inderdaad niet. Tuurlijk eet ik wel suiker (iedereen lijkt me, sowieso al onbewust aangezien in brood etc al suiker zit) maar het is niet zo dat ik dagelijks een pak stroopwafels weg werk. Verder ook geen suiker in koffie of thee dus mijn suikergebruik is denk gewoon gemiddeld. Wat alcohol gebruik betreft: ik houd wel van een drankje, maar ook daar geldt dat ik niet dagelijks drink, in het weekend wil ik wel eens doorzakken maar dat doen er (zeker op mijn leeftijd) zovelen. Het vreemde is dat de klachten een beetje met golven lijken te komen vorige week maandag dinsdag veel last, woensdag een beetje last en donderdag vrijdag zaterdag nagenoeg niet. Zondag voelde ik het weer opkomen, maandag (gister) veel last maar vandaag in vergelijking tot gister weer minder. Viel mij op dat toen ik gister een bakje druiven at de klachten leken af te nemen.

    Reageer
    #11

    Zover ik lees ben je best wel verstandig en geloof me, dat zijn velen niet.
    Diabetes-2 is vrijwel uitgesloten. Diabetes-1 overkomt je gewoon vanuit het niets. Je hoeft voor mij je eetgewoontes en drankgebruik niet te specificeren. Ik vraag meestal hoe oud, hoe lang en hoe zwaar iemand is.
    Ik spuug ook niet in een goede wiskey, kan me redelijk vaak bezatten op tijden. Alcohol an sich is gewoon een bron van energie, net als suiker.
    Als ik jouw golven bekijk, dan denk ik toch dat je redelijk in de richting zit van Diabetes Insipidus. Ik vind het vervelend om te zeggen, maar misschien toch het alcohol gebruik in het weekend wat beperken. Ik heb sterk de indruk dat je nieren het niet zo goed aankunnen. Daar is bloedonderzoek voor nodig, maar door je focus in het weekend zou ik dat wel op maandag laten doen.
    Maak een afspraak met de huisarts op maandag en laat hem bloed afnemen op maandag. Dat kan confronterend zijn, maar dan weet je het tenminste.

    Reageer
    #12

    Ja ik kom met wat googlen ook in de richting van Diabetes Insipidus. Ik zal je advies te harte nemen en voor maandag een afspraak maken met de huisarts om bloed te prikken. Wellicht dat ik inderdaad wat aan mijn alcoholgebruik moet doen (het is echt niet zo dat ik elke vrijdag en zaterdag achterste voren loop van de drank, maar misschien kunnen mijn nieren er inderdaad minder goed tegen).
    Ik ben opzich gerust gesteld dat het, naar het zich laat aanzien geen "normale" diabetes is. Insipidus is hoe ik het begrepen heb goed behandelbaar. Hoe dan ook, ik maak een afspraak voor maandag en zal nog even laten weten hoe het gegaan is. Hartelijk dank nogmaals voor alle hulp en adviezen!

    Reageer
    #13

    Even voor de duidelijkheid: ik heb niet geconstateerd dat je Insipidus hebt, het lijkt me wel aannemelijk, maar pin jezelf er ook niet op vast.
    Onderzoeken moet je 'open' ingaan.
    Ik ben uitermate geïnteresserd wat de uitkomst is. Laat dat vooral weten, ook als je er zelf over twijfelt.

    Reageer
    #14

    Nee zeker, het is slechts een vermoeden, ook mijnerzijds. Het blijft vreemd want sinds vanochtend zijn de klachten weer zeer erg verminderd en ben ik bijna klachtvrij. hoe dan ook laat ik komende maandag (na het weekend lijkt me inderdaad een goed meetmoment gezien mijn weekendinvulling) bloedprikken. Ik ga daar uiteraard open in en laat weten wat de uitslag van het onderzoek is!

    Reageer
    #15

    korte update. Vannacht veelvuldig moeten plassen zeker 6 x. Vaak na het plassen gelijk wederom aandrang. Aantal plas bezoekjes op de hele dag overigens nog wel < 30 maal, zo rond de 15. Ik maak voor morgen ochtend een afspraak bij de huisarts om bloed te prikken, ik wil eigenlijk zo snel mogelijk duidelijkheid/ behandeld worden en heb zodoende besloten het niet over het weekend heen te tillen.

    Reageer
Reageer op: extreme dorst en veel plassen


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief