Gegeneraliseerde angststoornis?

  • #1

    Beste mensen,

    Afgelopen week is de diagnose gegeneraliseerde angststoornis bij mij gesteld.
    Zelf heb ik alleen nog wat twijfels. Mijn zorgen gaan namelijk absoluut niet over alledaagse dingen. Ik heb altijd een periode dat ik bang ben lichamelijk of mentaal iets te mankeren. Ik bijt me daar dan volledig in vast, zoek het internet af, tot het opgelost is. Dan dient zich vaak wel weer een nieuwe kwaal aan. Op dat moment maak ik mij daar dan flink zorgen over. Maar het is dus niet alsof ik steeds pieker over of mijn vriendin wel veilig is etc.
    De diagnose heeft mij op dit moment alleen maar ellende gebracht, weer ben ik google aan het afstruinen. Ik heb wel al een tijdje wat angstklachten, maar die heb ikredelijk onder controle vaak. In tijden van stress wat minder.
    Wat denken jullie ervan? En is hier nog wat aan te doen of ga ik mijn hele leven zo rondlopen?
    (Ben een mannelijke student van 24)

    Reageer
    #2

    Angststoornissen zijn er in vele vormen. Hypochondrie is er een van.
    Het internet afstruinen naar klachten en symptomen is dan ook niet goed. Het zal alleen maar meer onrust en angst veroorzaken. Ik zou je dan ook aanraden om dat niet te doen. Op die manier houdt je de angst namelijk zelf in stand.

    Is er verder nog een behandelplan opgesteld na het stellen van diagnose?

    Lees ook eens:
    http://www.dokter.nl/dossiers/angsten
    Daar kun je ook een aantal oefeningen vinden die je kunt gebruiken.

    doe ook eens onderstaande testen:
    http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

    http://www.dokter.nl/index.php?option=com_angststoornistest

    Reageer
    #3

    Ja, de therapeut heeft het over meta cognitieve gedragstherapie.het enge vind ik, dat er op veel plaatsen op het internet staat dat een gegeneraliseerde angststoornis nooit meer over gaat. In een ander artikel las ik dat deze therapie voor 91% klachten kan verminderen, en voor 74% van de mensen voor herstel kan zorgen. Het idee is dat je niet kijkt naar waar je over piekert, maar wat je zelf vind van het piekeren.
    Deze cijfers klinken hoopvol, maar ik doe mezelf dit al zo'n 2 jaar aan en heb geen idee hoe te stoppen. Het gaat altijd zo:
    1. Bepaald gevoel/gedachte.
    2. Verkeerd interpreteren en dan gaan googelen.
    3. Verontrustende verhalen vinden en me er volledig in vast bijten, blijven zoeken tot ik gerust ben gesteld.
    4. Eindelijk stoppen met googelen, meer rust, acceptatie dat er niets is.
    5. Hier even van genieten.
    6. Terug naar stap 1.

    Geen idee hoe ik dit ga verbreken. Ik wil in ieder geval niet aan medicatie beginnen.

    Reageer
    #4

    [quote]dat er op veel plaatsen op het internet staat dat een gegeneraliseerde angststoornis nooit meer over gaat. In een ander artikel las ik dat deze therapie voor 91% klachten kan verminderen, en voor 74% van de mensen voor herstel kan zorgen. [/quote] ook in dit geval is Dr. Google een slechte adviseur.....je maakt hier in principe dezelfde fout. Door je zoektocht op google kom je tegenstrijdige berichten tegen. Daarnaast is niet alle informatie die je vindt correct.. In bovenstaande zie je dat: een bericht geeft aan dat het nooit meer over gaat, het andere bericht klinkt hoopvol. Onbewust zorgen dit soort tegenstrijdige berichten toch voor onrust. En daarmee wordt de angst in stand gehouden. Je moet googlen zoveel mogelijk beperken.
    Cognitieve gedragstherapie is ook de aangewezen therapie bij angststoornissen.

    Reageer
    #5

    bedankt voor de reactie! Ik zit erover te denken om een "stop met google" schrift te beginnen waarin ik registreer op welke dagen het is gelukt om niet te googelen en of ik me beter begin te voelen.

    En ik denk nu ook wel een beetje: wat is nou het nut geweest van de diagnose? Enkel heb ik nu echt het idee dat er iets mis is met me, terwijl ik over het algemeen gevoelens van angst erg goed kon relativeren. Ik denk nu: wat is er mis mee om gewoon een piekeraar te zijn? En natuurlijk is dat googelen en zelf diagnostiseren nooit goed.

    Reageer
    #6

    Lees in ieder geval eens de columns over angst. Wellicht kun je er een aantal herkenningspunten in vinden.

    Reageer
Reageer op: Gegeneraliseerde angststoornis?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief