Extreme leversteatose, nog 10 maand dom blijven doordrinken,wat nu

  • #1

    Ik heb een tiental jaar geleden de domme, domme, domme beslissing genomen om mijn problemen met alcohol proberen te verdrijven. Het klassieke verhaal. Ik voelde me er eerst stukken beter mee maar had gaandeweg meer en meer nodig, terwijl mijn leven verder normaal verliep. Tot voor kort zat ik aan twee flessen wijn per dag. Het was dom, dom dom en ik heb er geen excuus voor.

    Een tiental maanden geleden ben ik op de spoedafdeling geweest omdat ik dacht een gesprongen appendix te hebben, maar dat bleek achteraf "enkel" acute stress te zijn die me compleet geveld had. Nu, bij dat bezoek aan het ziekenhuis hadden ze ook een CT-scan van mijn organen uitgevoerd. In het verslag van de dokter staat:

    "Normale milt. Normale pancreas. Extreme leversteatose zonder focale leverletsels. Normale galblaas. Normale intra extrahepatitische galwegen. De beide nieren komen normaal voor. Geen acute pathologie."

    De spoedarts deelde mij mee: "Uw lever kan het niet meer aan. U moet compleet stoppen met drinken".

    Je zou denken dat dat voldoende zou zijn om mijn ogen te openen maar nee, complete idioot die ik ben, ik bleef doordrinken aan hetzelfde tempo. Niemand hoeft me ervan te overtuigen dat dat dom, dom, dom geweest ben en ik verzin er ook geen excuses voor.

    Nu, een week geleden begon ik een pijn in mijn leverstreek gewaar te worden, een licht kietelen. Het doet niet echt pijn, maar ik voel het wel. Ik heb wel een zware verkoudheid gehad en moest tot gisteren antibiotica slikken. Nu ben ik extreem aan het panikeren. Zou ik door mijn ongelofelijke domheid mijn lever kapot gemaakt hebben? Tien maanden geleden kreeg ik de waarschuwing, zouden die tien maanden stevig doordrinken de doorslag gegeven hebben en is het over en uit?

    Moet er ook aan toevoegen dat ik een drietal maanden geleden windpokken gehad heb (ja, als 42-jarige!) en ben een maand lang zo ziek als een hond geweest (dat weerhield me er helaas niet van ook toen door te drinken, welliswaar iets minder). Ik ben nooit helemaal terug de oude geworden en had de ene infectie na de andere.

    Deze week compleet gestopt met drinken. Er komt geen druppel meer in. En als ik dat nu zo zeg dan is dat ook zo, ik ken mezelf. Ik wil mijn zoon & dochter van < 5 jaar oud zien afstuderen. Ik lees dat leversteatose "verdwijnt" als men stopt met drinken en de lever zichzelf kan herstellen. Lang verhaal kort: tien maanden geleden extreme leversteatose zonder leverletsels, toch dom blijven doordrinken, en nu pijn in leverstreek. Heb ik in die tien maanden mijn lever compleet kapot gemaakt of is er hoop op beterschap nu ik compleet gestopt ben met drinken? Zou een eenvoudige echo van de lever kunnen aantonen of er reeds cirrose-schade is, of is daar een CT-scan voor nodig?. Dank voor alle antwoorden. Ik wacht af in angst.

    Reageer
    #2

    Voor cirrose moet je ontstekingen in je lever hebben (cirrose is littekenweefsel). Je bloed kan geprikt worden om te zien of je verhoogde ontstekingswaarden hebt. Een ab kuur is ook een zware belasting voor je lever indien de functie is aangetast, wat in uw geval niet zo leek te zijn. Op een echo zou littekenweefsel te zien kunnen zijn.

    Verder, excuseer jezelf niet de hele tijd, je hebt toen de beslissing genomen om teveel te drinken, maar je bent verslaafd en dat is moeilijk te verhelpen, een soort ziekte maar voornamelijk in je hoofd. Een tijd terug was er een mooie docu op tv over alcohol verslaafde jonge man. Je lichaam heeft wat je zelf zegt ook echt de drank nodig en steeds meer. Met drugs kan je soms cold Turkey stoppen met een zware alcoholverslaving kan dat niet, je lichaam moet dat afbouwen anders gaan je organen en hersenen stotteren. Maar je kan jezelf wel degelijk dooddrinken. Het is goed dat je gestopt bent en ik hoop dat je het vol kan houden. Jouw kinderen verdienen een vader die er voor ze is.

    Reageer
    #3

    Dank voor je antwoord, Napoleon!

    Als ik het goed begrijp dan zou het mogelijk kunnen zijn dat de pijn die ik nu ervaar in mijn leverstreekt, veroorzaakt wordt doordat a) de lever al jarenlang mishandeld wordt en dus "vet" is en b) ik die ab kuur volg, aangezien de pijn begonnen is rond de tijd dat ik de ab kuur startte?

    Zo'n echo, hoe gaat dat in zijn werk, is dat zo'n ding zoals gynaecologen gebruiken?

    Ik heb nu toch wel goed de schrik opgedaan om me er ver weg van te houden, er komt geen druppel meer in. Ik hou vol.

    Nogmaals dank voor het antwoord!

    Reageer
    #4

    Hier stopt het en ik kan alleen maar bidden dat het nog niet te laat is. Ik ga mijn eerste Honderd Dagen in. Noem het symbolisch. Honderd dagen geen enkele druppel alcohol, om te beginnen, plus iedere dag minstens 10 kilometer op de hometrainer (te verhogen naargelang ik fitter wordt).

    Na de Honderd Dagen laat ik een bloedproef en echo uitvoeren (tenzij men hier van mening is dat ik het beter meteen zou doen maar aangezien de leverwaarden 10 maanden geleden nogal heel erg hoog waren en mijn levensstijl er niet op verbeterd is, zullen die ongetwijfeld hetzelfde zijn als ze al niet veel hoger zijn).

    Dus bloedproef en echo binnen 100 dagen. Vandaag is dag #2.

    Reageer
    #5

    Beste Michel,
    Knap dat je hebt besloten om te stopen met drinken! Hou vol, ook al komen er nog een paar moeilijke dagen. Je bent nog jong met kleine kids. Het is dus de moeite waard.

    Je zou ervoor kunnen kiezen in behandeling te gaan bij de MLD arts. (Internist)
    Zo is het mogelijk om je lever regelmatig te laten checken en te kijken of en hoeveel vooruitgang er is.

    De klachten die je nu hebt kunnen inderdaad door de AB worden veroorzaakt.

    De echo is inderdaad zo´n ding als bij de gynaecoloog.

    Reageer
    #6

    Rustig beginnen Michel. Je zult merken dat je de eerste 4 maanden enorm snel afvalt/slanker wordt, maar ga niet meteen te fanatiek over je eigen fysieke grens heen, dan houd je het tempo niet vol en ga je slabakken. Veel last van verzuurde benen? Ben wel trots op je dat je geen druppel meer drinkt!

    Ga zo door!
    Lana

    Reageer
Reageer op: Extreme leversteatose, nog 10 maand dom blijven doordrinken,wat nu


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief