alcoholschade bij kinderen en jongeren

  • #1

    Beperking alcohol-schade bij kinderen en jongeren.

    Nieuwe campagne rondom de feestdagen ‘Mam, mag ik ook een slokje champagne?’ De decembermaand is voor veel ouders de gelegenheid bij uitstek om een oogje dicht te knijpen als het gaat om het drinken van alcohol door hun kind. Met een extra campagnemoment voorafgaand en rondom de feestdagen worden ouders hierover aan het denken gezet. De nieuwe tv-commercial ‘Kinderen zijn geen engeltjes’ wordt van 15 tot 31 december uitgezonden op veelbekeken zenders, ook op prime time momenten.

    De boodschap is duidelijk. Houd kinderen, ook tijdens de feestdagen weg bij alcohol. De commercial verwijst naar alcoholinfo.nl waar ouders een aantal tips en trics krijgen over hoe om te gaan met de feestvreugde en het alcoholgebruik van opgroeiende kinderen. Ook kunnen ouders hier lekkere recepten vinden voor verwendrankjes zonder alcohol of een speciale e-card sturen.

    Om het onderwerp ook regionaal te agenderen is er een redactioneel gemaakt dat door regionale instellingen aangeboden kan worden aan regionale bladen en huis-aan-huis bladen. Meer informatie: http://www.alcoholinfo.nl

    http://trimbos.yourzine.nl/?action=articles&ezine=2&edition=11

    Reageer
    #2

    Door een goed gesprek met hun kind over roken te hebben, kunnen ouders voorkomen dat hun kind gaat roken. Uit promotieonderzoek van Ron Scholte en Rutger Engels blijkt dat de invloed van ouders vaak onderschat wordt.

    Reageer
    #3

    Meisjes die regelmatig uitgaan en veel ongewenste seksuele ervaringen in het uitgaanscircuit hebben, drinken beduidend meer alcohol dan meisjes die vaak uitgaan en weinig of geen ervaring hebben met ongewenste seks. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Trimbos-instituut.

    http://www.trimbos.nl/default24312.html

    Reageer
    #4

    Alcohol ook schadelijk voor ontwikkeling 16-18 jarigen

    Ieder jaar uitstel van alcoholgebruik door jongeren betekent winst in fysieke, cognitieve en gedragsmatige zin. Dat concluderen onderzoekers van het Trimbos-instituut en de Universiteit Utrecht op basis van een wetenschappelijke literatuurstudie.

    De negatieve aspecten van (zwaar) alcoholgebruik op jonge leeftijd, treden bij gelijk alcoholgebruik mogelijk eerder op bij meisjes. Bovendien maakt alcoholgebruik op jonge leeftijd waarschijnlijk bevattelijker voor afhankelijkheid op latere leeftijd. Tot de korte termijn effecten van alcoholgebruik behoren een verhoogde kans op agressief gedrag, mogelijk minder veilige seks en ongelukken. Overigens kan nog geen enkele studie precies aangeven bij welke hoeveelheid alcohol op welke leeftijd fysieke schade of andere negatieve effecten optreden.

    Lees verder: http://www.trimbos.nl/default24361.html

    Reageer
    #5

    In de periode 2004-2008 zijn jaarlijks gemiddeld 1.800 jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 24 jaar behandeld op een Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis in verband met een alcoholvergiftiging. Bijna 40 procent van de slachtoffers is na behandeling op de SEH-afdeling in het ziekenhuis opgenomen.

    Eén op de tien slachtoffers is jonger dan 15 jaar. Ruim de helft is tussen de 15 en 20 jaar. In bijna een kwart van de vergiftigingen is sprake geweest van een combinatie van alcohol en drugs.

    De sterkste stijging van alle jeugdige slachtoffers van een alcoholvergiftiging is in de periode 2003-2008 te zien in de leeftijdscategorie 15-19 jaar, namelijk maar liefst een stijging van 280 procent!

    Explosieve stijging bij meisjes onder de 20 jaar
    De meest in het oog springende trend onder jeugdige slachtoffers van een alcoholvergiftiging is de verdeling tussen jongens en meisjes. Waar in 2004 nog 2 op de 3 slachtoffers een jongen was, is dat in 2008 gelijk getrokken en is de helft van de slachtoffers inmiddels een meisje.

    Het aantal meisjes van 13 of 14 jaar met een alcoholvergiftiging lijkt in de periode 2003-2008 fors te zijn gestegen. De toename bij meisjes in de leeftijd van 15-19 jaar is echter explosief te noemen. Bij meisjes in deze leeftijdsgroep is het aantal SEH-behandelingen in verband met een alcoholvergiftiging namelijk ruim vervijfvoudigd tot rond de 600 in een jaar.

    Reageer
Reageer op: alcoholschade bij kinderen en jongeren


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief