Schilferige rode vlekken op gezicht.

  • #1

    Ik heb nu al ongeveer 3 maande last van jeukende schilferige rode vlekken op mijn gezicht.
    deze vlekken zitte rond mijn kin, rond de neus, in de wenkbrouwen en op mijn voorhoofd en haargrens.
    af en toe is het helemaal over en dan komt het weer terug.
    zover ik weet heb ik geen allergie en geen eczeem.
    weet iemand wat dit is?

    mvg

    Rick

    Reageer
    #2

    Psoriasis komt voor op alle leeftijden. Meestal begint het na de puberteit, maar ook babies en ouderen kunnen psoriasis ontwikkelen. Er is duidelijk sprake van een familiaire component: de kinderen van een psoriasis patiënt hebben 10% kans om zelf psoriasis te ontwikkelen.
    Sommige geneesmiddelen kunnen psoriasis uitlokken of verergeren; voorbeelden zijn bèta-blokkers en lithium. Ook roken is een aanzienlijke risicofactor voor psoriasis: rokers hebben een tot 3x grotere kans om psoriasis te ontwikkelen dan niet-rokers. Stoppen met roken kan bij veel patiënten een verbetering van de klachten geven.

    Welke vormen van psoriasis zijn er?

    psoriasis vulgaris
    heel typisch voor psoriasis zijn rode schilferende plekken aan de strekzijde van armen en benen. Vooral de knieen en de ellebogen doen vaak mee. Deze vorm van psoriasis is de meest algemeen voorkomende en heet daarom psoriasis vulgaris, oftewel; gewone psoriasis.
    psoriasis guttate
    dit is ook een veel voorkomende vorm van psoriasis en wordt gekenmerkt door vele kleine schilferende roze-rode plekjes verspreid over het lichaam.
    psoriasis inversa
    in tegenstelling tot de gewone psoriasis waar de huidafwijkingen vooral aan de strekzijde van de armen en benen te vinden zijn, zijn bij psoriasis inversa juist plekken in de plooien zichtbaar. Voorbeelden zijn de liezen, oksels en bij vrouwen onder de borsten. Psoriasis inversa is meestal niet schilferend: het zijn roze-rode glanzende plekken en meestal niet verdikt.
    psoriasis capitis
    psoriasis op het behaarde hoofd lijkt soms op 'roos' (seborrhoisch eczeem). Over psoriasis op het behaarde hoofd is ook een aparte folder beschikbaar.
    psoriasis unguum
    vaak zijn ook de nagels betrokken bij de psoriasis. Kenmerkend zijn kleine putjes in de nagelplaat. Bij ernstiger vormen ontstaat er ook een eeltlaag onder de nagel die de nagelplaat optilt. Zie de aparte folder.
    psoriasis arthropathica
    bij alle beschreven vormen van psoriasis kunnen ook klachten ontstaan van pijnlijke gewrichten. Dit heet psoriasis arthropathica of artritis psoriatica. Ook over deze vorm is een aparte folder verschenen.
    psoriasis pustulosis palmoplantaris (M. Andrews Barber)
    bij deze bijzondere vorm van psoriasis is ersprake van kleine, met pus gevulde blaasjes aan de handpalmen en/of voetzolen. De aandoening wordt vrijwel uitsluitend gezien bij rokers. Ook over deze vorm is er een aparte folder beschikbaar.

    http://www.huidinfo.nl/psoriasis.htm
    http://www.huidinfo.nl/psoriasistherapie.html
    http://www.huidinfo.nl/Psoriasis%20van%20het%20behaarde%20hoofd.html

    Reageer
    #3

    nee ik heb plaatjes van deze aandoening gezien, en ik denk dat ik seborrosch-eczeem heb, weet het nog niet zeker, maar aan de sympthomen en plaatjes te zien lijkt het hier wel op, enige suggestisch wat dit is??

    Reageer
    #4

    Misschien dat wanneer je een foto plaatst, er meer gerichte, herkenbare reacties komen op jouw vraag?

    Emma

    Reageer
    #5

    We denken mee, heb je meer informatie?

    Reageer
    #6

    Hoe wordt het veroorzaakt?
    In het ontstaan van seborrhoisch eczeem staat een gist centraal. Deze gist (Pityrosporon ovale) is een zeer algemeen voorkomende gist. Hij wordt ook algemeen aangetroffen op de huid van mensen zonder seborrhoisch eczeem of roos.
    Klachten van eczeem ontstaan dan ook pas bij een verminderde weerstand tegen de gist. Veel mensen met seborrhoisch eczeem melden een opvlamming van het eczeem bij geestelijke stress, ziekte en wisseling van de seizoenen.
    Het beloop van seborrhoisch eczeem is moeilijk te voorspellen. Soms bestaat het slechts enkele weken om daarna zonder behandeling weer te verdwijnen. Episodes kunnen echter vele maanden duren en is medicinale behandeling gewenst.

    Hoe wordt het behandeld?
    Het belangrijkste aspect van de behandeling is het reduceren van de hoeveelheid Pityrosporon ovale op de huid. Hiervoor zijn speciale anti-gist cremes en shampoos in de handel. Enkele van deze producten heeft behalve een gist-dodende werking ook een ontstekingsremmend effect waardoor de eczeemklachten eerder verdwijnen.
    Voorbeelden van deze gist-dodende middelen zijn:

    ketoconazol (crème en shampoo)
    ciclopirox (crème)
    miconazol (crème)
    sulconazol (crème)

    Omdat het behaarde hoofd geldt als een reservoir voor de gist is het verstandig dit ook in de behandeling te betrekken door enkele keren per week met bv. ketoconazol shampoo te wassen. Bij heftige vormen van seborrhoisch eczeem kan de arts ook een milde corticosteroidcreme voorschrijven die gecombineerd kan worden met het anti-gist geneesmiddel.

    http://www.huidinfo.nl/seborecz.html

    Reageer
Reageer op: Schilferige rode vlekken op gezicht.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief