BMI informatie

BMI informatie
De BMI (Body Mass Index) geeft de verhouding tussen het gewicht in kilogram en de lengte in meter weer. Het wordt uitgedrukt als kilogram per meter in het kwadraat.
De uitkomst geeft aan of iemand een gezond gewicht heeft. Met de BMI-meter van de Hartstichting berekent u snel uw BMI. De BMI-meter is geschikt voor volwassenen van 18 tot 70 jaar.

OVERGEWICHT
Overgewicht is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Al deze factoren verhogen het risico op hart- en vaatziekten en versterken elkaar. Het is verstandig om overgewicht aan te pakken. Overgewicht ontstaat als iemand meer calorieën binnenkrijgt dan hij verbruikt. Er bestaat erfelijke aanleg voor overgewicht. Maar ook dan komt overgewicht pas tot uiting bij de combinatie van te veel eten en te weinig bewegen.

Lees uw lengte (in m) op de horizontale as en uw gewicht (in kg) op de verticale as. Vervolgens kunt u uw BMI aflezen in de tabel.

bmi-tabel
Als uw BMI binnen het licht groene vlak zit, heeft u een gezond gewicht.

BMI-WAARDEN EN DE ADVIEZEN
Heeft u uw BMI berekend? Bekijk dan hieronder de adviezen bij uw BMI-waarde.

bmi-waarden-en-adviezen
BMI Status Advies
< 18,5 Ondergewicht Ondergewicht kan een risico voor de gezondheid zijn. Neem contact op met de huisarts, vooral als u veel gewicht verliest in korte tijd, zonder dat u weet hoe dit komt. 18,5-24,9 Gezond gewicht U heeft een gezond gewicht. Dit is belangrijk om hart- en vaatziekten te voorkomen. Probeer dit gewicht vast te houden. 25-29,9 Overgewicht U heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Check ook uw middelomtrek. Veel vet rond de buik vormt een extra risico. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaagt u uw risico. 30-34,9 Ernstig overgewicht (obesitas) U heeft een hoog risico op hart- en vaatziekten. Probeer uw gewicht te verlagen. Elke kilo minder telt. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaagt u uw risico. Vraag de huisarts om advies. > 35 Extreme obesitas U heeft een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten. Probeer uw gewicht te verlagen en meer te bewegen. Vraag de huisarts om advies.

BMI NIET VOOR IEDEREEN GESCHIKT
De BMI is ooit bedacht als maat voor de bevolking en bedoeld voor mensen met een gemiddelde spier- en vetmassa. De uitkomst van de BMI is daarom minder geschikt voor mensen die:
jonger zijn dan 2 jaar
ouder zijn dan 70 jaar
zwanger zijn
kleiner zijn dan 1.58 meter
langer zijn dan 1.90 meter
een grote spiermassa hebben (atletische bouw)
een andere lichaamsbouw hebben (bijv. Aziatische bouw)

MIDDELOMTREK
Het is belangrijk te weten waar in het lichaam zich vet ophoopt. Dat is niet bij iedereen gelijk. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen in de vetopslag. Vet wordt bij mannen vaker in de buikholte opgeslagen (appelvorm) en bij vrouwen vaker rond de heupen (peervorm).

De middelomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in de buikholte. Veel buikvet betekent een hoger risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond de heupen hier niet of nauwelijks invloed op heeft.

Meet uw middelomtrek op de juiste plek:
bepaal de omtrek van uw middel op de blote huid, tussen de onderste rib en de bovenkant van uw bekken
trek het meetlint niet te strak aan
De BMI en de middelomtrek zijn voor een arts goede maten om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Ze vullen elkaar aan.

TABEL MIDDELOMTREK EN RISICO

bmi-middelomtrek-en-risicos

BMI Status Middelomtrek:
< 88 cm bij vrouwen
< 102 cm bij mannen Middelomtrek: > 88 cm bij vrouwen
> 102 cm bij mannen
< 18,5 Ondergewicht Geen verhoogd risico Geen verhoogd risico 18,5 – 24,9 Gezond gewicht Geen verhoogd risico Geen verhoogd risico 25 – 29,9 Overgewicht Verhoogd risico Hoog risico 30 – 34,9 Obesitas Hoog risico Zeer hoog risico > 35 Extreme obesitas Zeer hoog risico Zeer hoog risico

EET- EN BEWEEGPLAN
Afvallen kost tijd, het is niet iets wat u er even bij doet. Maak een eet- en beweegplan. Begin met het op een rijtje zetten van het eet- en beweegpatroon op dit moment en de gewenste veranderingen.

Maak een beweegplan:
Hoe kan ik meer bewegen?
Welke vorm van bewegen past bij mij?
Wanneer begin ik en wat is mijn doel?
Samen bewegen werkt motiverend: ga ik bij een vereniging of zoek ik een beweegmaatje?
Zoek ik hulp van een diëtist? fysiotherapeut of sporttrainer?
Maak een eetplan:
Hoe ga ik mijn voeding aanpassen?
Wanneer begin ik en wat is mijn doel?
Ga ik dit samen met gezinsleden of een vriend(in) doen?
Zoek ik hulp van een diëtist?
Stel een haalbaar doel en denk in kleine stappen. Een halve kilo per week is prima. Ga niet elke dag op de weegschaal staan, maar kies een vast moment in de week. Het gaat er uiteindelijk om dat u een blijvend andere leefstijl aanleert.

TIPS OM AF TE VALLEN
Om af te vallen is het belangrijk om minder te eten en meer te bewegen. Bewegen verhoogt de stofwisseling en helpt om een dieet beter vol te houden en op gewicht te blijven.

Hoeveel calorieën?
Om af te vallen is het belangrijk minder calorieën binnen te krijgen. De voeding van een gemiddelde volwassene bevat:
2500 kilocalorieën per dag voor mannen (30 -50 jaar)
2000 kilocalorieën per dag voor vrouwen (30-50 jaar)
Met deze calorieën blijft u op gewicht. Om af te vallen moet u 500 tot 1000 kilocalorieën minder binnenkrijgen. Bij een dieet met nog minder calorieën bestaat het risico dat:
de spiermassa afneemt in plaats van de vetmassa
u te weinig vitamines en mineralen binnenkrijgt
u het dieet minder lang volhoudt of daarna weer snel terugvalt (jojo-effect)
Gezonder eten
Gezonder en minder eten is belangrijker dan streng lijnen. Kies bij voorkeur:
producten die weinig verzadigd vet of toegevoegde suikers bevatten
producten met voldoende vezels, zoals volkoren producten
verse groenten en fruit
Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten.

ALGEMENE TIPS
Kies voor het aanpassen van uw voedingspatroon. Geleidelijk afvallen werkt op de lange termijn het beste.
Gebruik zo min mogelijk olie of bakproducten bij de bereiding van de maaltijd en kies voor een anti-aanbaklaag, grill of magnetron
Verklein de normale porties, bijvoorbeeld door minder brood, aardappelen, rijst of pasta te eten
Laat snacks en tussendoortjes staan
Kies voor volkoren brood of pasta voor een voller gevoel
Beloon uzelf als het goed gaat. Dat stimuleert om door te gaan.

HULP BIJ AFVALLEN
Een gezond(er) eetpatroon kost tijd. Er is doorzettingsvermogen voor nodig om het gewicht op peil te houden en om af te vallen. Soms lukt het wel om snel gewicht kwijt te raken, maar komt u daarna weer snel aan.
Zoek dan hulp van bijvoorbeeld een diëtist. Een diëtist helpt bij het aanleren van een gezond eetpatroon en geeft persoonlijke begeleiding en advies of u genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt met uw dieet. Vraag de zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding van een diëtist. Misschien is een verwijzing van een huisarts nodig.
Bij een BMI hoger dan 30 heeft u ernstig overgewicht (obesitas). Overleg in dat geval altijd met uw huisarts over mogelijkheden voor professionele hulp.

Bron: Deze tekst is afkomstig uit de brochure/van de site van de Hartstichting

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief